Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 6 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ochiul public: Sunete ºi tunete

Cum Austria deþine „preºedinþia rotativã“ a Uniunii Europene în primele ºase luni ale unui an dominat ºi de sãrbãtorirea lui Mozart, Cancelarul Wolfgang Schussel (Partidul Popular European) are motive suplimentare de mîndrie si implicare în evenimente mai „populãroase“, cum se spune pe la noi. Aºa se face cã, potrivit influentului sãptãmînal „European Voice“ (editor este românca Dana Spinanþ, cunoscutã publicului larg de la Pro TV - n.a.), el a fost purtat de un val de Mozart-manie cu ocazia spectacolului „Sunetul Europei“, desfãºurat la Salzburg. Trecînd peste aluzia la celebrul film „Sunetul Muzicii“, replica nu a întîrziat sã vinã. Partidul Socialiºtilor Europeni a organizat un eveniment concurent de masã la Dublin purtînd o denumire seducãtoare ce se poate traduce prin „Dialogul Popoarelor“, dar la fel de bine ºi prin „Dialog Popular“. Danezul Poul Nyrup Rasmunsen, preºedintele PSE, avea sã declare cu acel prilej : „Sunetul Europei ar trebuie sã fie vocile cetãþenilor sãi. Cetãþenii obiºnuiþi sînt cei ce-au spus «Nu» Constituþiei ºi Europa pe ei ar trebui sã-i asculte, nu concerte de galã Mozart sau pe intelectualii care cautã identitatea Europei“. ÃŽn ajutorul Cancelarului austriac, considerat de diplomaþii de la Bruxelles ca asigurînd o preºedinþie ca din partea unei Germanii mai mici, au sãrit unii observatori, aceºtia punctînd cã Danemarca nu prea are compozitori cu care sã scoatã locuitorii Europei în stradã pentru a dansa.
Prin comparaþie cu asemenea gingãºii, sunetul vieþii politice din România aduce a tunet de rãzboi în toatã regula.
Clarificãrile interne ºi armonizarea, cãutate în pustiu de PSD, ar fi extrem de distractive, dacã omitem potenþialul tot mai exploziv al situaþiei din partid. Cã unii vorbesc din nou despre o iminentã fracturã internã, poate printr-o adaptare a vechiului scenariu cu Alianþa pentru România, este prea puþin relevant. Potenþialul exploziv pomenit se regãseºte deja în tensionarea aproape fãrã precedent a întregii vieþi politice ºi publice de la noi. Pe zi ce trece, devine tot mai vizibilã complicata încrengãturã de interese care nu þin cont de frontierele de partid. Combinaþiile, afacerile consolidate în ani se aflã de fapt în spatele tulburãrilor, în condiþiile în care actuala Coaliþie nu are resurse politice, tehnice ºi de voinþã suficiente pentru a rupe o datã ºi pentru totdeauna perpetuarea unui pseudo-sistem cu perdanþi cunoscuþi: românii ºi România.
Dintr-o asemenea abordare am convingerea cã, deºi inacceptabil în ziua de azi, se vor explica mult mai uºor situaþii în care balaurii dintr-un partid sînt susþinuþi mediatic ºi instituþional de structurile altui partid sau cînd „cooperativele“ politice îºi dau mîna pentru a înºfãca o ultimã halcã dintr-o Românie însîngeratã de jaf. Astfel, pînã ºi cele mai tãioase dezvãluiri referitoare la abuzuri inimaginabile îºi pun umbrela clasicelor reglãri de conturi. Fãrã sã fie susþinute cu probe, afirmaþiile despre liniºtea cumpãratã de unii baroni PSD prin cedarea unor pãrþi de afaceri (directe sau controlate), ajung sã capete un aer nesperat de credibilitate. Ca ºi în situaþia marilor acte de corupþie nedovedite, cum spuneam în repetate rînduri, publicul larg judecã dupã efecte.
De parcã problemele curente, incluzînd aici ºi calendarul aderãrii la Uniunea Europeanã, nu constituie cine ºtie ce grijã, actorii principali ai Coaliþiei de guvernare iar au scos de la naftalinã prioritatea fuziunii. Drept este, mã numãr de multã vreme printre cei care vãd o construcþie liberal-democratã modernã, subscrisã valorilor liberale, ca pe una dintre soluþiile corecte pentru aºezarea scenei politice de la noi. Numai cã un asemenea proces þine obligatoriu de lungi ºi profunde negocieri doctrinare, de gãsirea unei ferestre de oportunitate, nu de lipsa de ocupaþie a unor complexaþi politic, cãrora organismul le cere raþia de expunere publicã în prim-plan. Dorita responsabilitate de anvergurã se vede cum se restrînge iarãºi la buzunar, portofel ºi joc de putere.
Am lãsat deliberat la o parte tulburãrile produse constant ºi profiturile obþinute, la fel de constant, de UDMR ºi Partidul Conservator. Este exclusiv vina principalelor partide politice, incluzînd aici obligatoriu ºi Partidul România Mare, cã am ajuns în situaþia ca actul de guvernare sã fie mereu încurcat de o asociaþie tot mai îndepãrtatã de interesele reale ale minoritãþii maghiare ºi de un partid legal înregistrat, însã artificial cu totul.
Ceasul aderãrii are un ticãit tot mai apãsãtor, din pãcate dominat de tunetele caftelilor politice din România. Suferinþa românilor ºi a României e încã în surdinã. Ce-or fi avînd de fapt în cap pãpuºarii vieþii noastre poate aprecia fiecare. Normal, tot dupã efecte. Pînã cînd vom asista în România, la scarã evident mai micã, la gingãºii în genul celor prezentate la începutul acestui comentariu, e clar cã avem de aºteptat ºi plãtit facturi nemeritate. Dacã-l întrebãm din nou pe Silviu Brucan cît va dura, înseamnã cã nu înþelegem nimic.

Articol afisat de 1707 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA - Bruxelles)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective