Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Duºmanul patruped

Duºmanul patruped

• cîinii comunitari reprezintã o problemã ºi pentru locuitori ºi pentru autoritãþi • în 2005, peste 1.000 de persoane au suferit de pe urma muºcãturilor • anul trecut, în Piatra Neamþ, au fost capturate 1.380 de patrupede, din care 1.148 au fost eutanasiate • societatea Salubritas a cheltuit peste un miliard de lei cu acestea • iubitorii de animale îi hrãnesc, dar nu îºi asumã obligaþiile reale ale adoptãrii lor •

Cîinii fãrã stãpîn sînt, pentru comunitatea din Piatra Neamþ, o prezenþã ce nu poate fi ignoratã. Un argument este contravaloarea tratamentelor antirabice efectuate în cursul anului 2005 la Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ de cãtre nemþenii care au fost muºcaþi de animale - 265,063 milioane de lei. Potrivit statisticilor medicale întocmite de cadrele medicale ale secþiei Contagioase ale celei mai mari unitãþi sanitare din judeþ, din 1.213 persoane care au ajuns anul trecut aici dupã ce au fost atacate de animale domestice sau sãlbatice care i-au muºcat sau zgîriat, 1.066 au necesitat administrarea tratamentului antirabic. Mai bine de un sfert dintre acestea, mai exact 277, sînt copii. ªi autoritãþile par depãºite în gestionarea situaþiei. Sînt cel puþin trei motive care îngreuneazã mult demersurile societãþii Salubritas care, între alte activitãþi, presteazã ºi servicii de ecarisaj: vidul de legislaþie, intervenþiile iubitorilor de animale - care îi admonesteazã pe angajaþii implicaþi în activitatea de ecarisaj, ºi nepãsarea proprietarilor de cîini, fiind vorba mai ales despre pietrenii care locuiesc la case ºi care nu iau mãsuri suficiente pentru a-ºi þine patrupedele în ogradã. De cîþiva ani, se vorbeºte despre faptul cã patrupedele sînt descãrcate din camioane venite de prin alte localitãþi ale þãrii, în zonele mãrginaºe ale municipiului. Însã, pînã acum, aceste informaþii nu au putut fi verificate.

Statistici sumbre
Potrivit reprezentanþilor Salubritas, în anul 2005, au fost capturaþi 1.380 de cîini comunitari ºi, dintre aceºtia, doar 2 au fost adoptaþi, 14 - revendicaþi de proprietari, iar 216 - predaþi Asociaþiei „Prieten Credincios“. Majoritatea - 1.148 - au fost euthanasiaþi, incinerarea fiind fãcutã la Protan Bucureºti - filiala Roman. ÃŽn luna ianuarie a acestui an, au fost prinse 43 de patrupede, 30 fiind euthanasiate.
Costurile pentru gestionarea situaþiei cîinilor vagabonzi, începînd de la prinderea acestora, gãzduirea, tratarea, hrãnirea, terminînd cu incinerarea, se ridicã la circa 900 mii de lei/ cîine. Asta înseamnã cã, anul trecut, pentru gestionarea situaþiei acestor animale, Salubritas a cheltuit peste un miliard de lei. O cotã ridicatã în aceste cheltuieli este reprezentatã de incinerare, potrivit contractului încheiat cu societatea romaºcanã, aceasta fiind calculatã în funcþie de greutatea patrupedelor ºi fixatã la doi euro/ kg. La momentul actual, padocurile societãþii Salubritas, amenajate lîngã Depozitul Ecologic, au o capacitate de gãzduire insuficientã, de 40-50 de locuri.
Pietrenii au reclamat, deseori, prezenþa în numãr mare a cîinilor comunitari în anumite zone ale municipiului, chiar în zona centralã (în apropierea sediului Inspectoratului ªcolar, a Muzeului de Istorie, a blocului turn din zona Ozana). De asemenea, numeroºi pietreni au sesizat prezenþa numeroasã a patrupedelor în zona Carpaþi ºi pe Calea Romanului.

Managementul Deºeurilor lasã cîinii flãmînzi
O sursã de hranã pentru cîinii comunitari sînt gunoaiele depozitate, la momentul actual, în containere deschise. Existã temerea cã, odatã cu eliminarea acestora, prin derularea proiectului privind Managementul Deºeurilor care va implica folosirea containerelor închise ermetic, dispariþia acestei surse de hranã ar putea conduce la creºterea agresivitãþii animalelor. Cu toate acestea, Mihaela Stoica, viceprimar al municipiului Piatra Neamþ, susþine cã, în general, hrana este furnizatã de cãtre diverºi cetãþeni: „Existã o falsã percepþie în ceea ce priveºte protejarea cîinilor. Oamenii le pun mîncare - chiar în faþa casei mele, în curtea unei alte case, este o cãþea cu 4 pui cãreia diverse doamne îi aduc hranã - dar nu se gîndesc la ceea ce înseamnã, de fapt, grija pentru aceste animale. Dacã vor, într-adevãr, sã adopte aceºti cîini, trebuie sã se ocupe de vaccinarea, inclusiv antirabicã, ºi de sterilizarea lor. Altfel, vor continua sã se înmulþeascã. Pe de altã parte, la momentul actual, legislaþia nu prevede amendarea celor care adoptã cîini doar pentru a-i scãpa de euthanasiere, dupã care le dau drumul, înapoi, pe strãzi. Am discutat cu cei de la Salubritas, pentru cã se impune o mãrire a capacitãþii padocurilor ºi o intensificare a acþiunilor de prindere a cîinilor“.

Articol afisat de 1610 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective