Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Salariaþi din 13 unitãþi nemþene muncesc din greu

În judeþul Neamþ, munca grea, potrivit legislaþiei în vigoare, se desfãºoarã într-un numãr de 13 unitãþi. Odatã cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor, nr. 19/2001, grupele de muncã au fost înlocuite cu condiþiile speciale ºi deosebite de muncã. În schimbul pericolelor la care se expun, salariaþii care lucreazã în condiþii speciale sau deosebite primesc anumite drepturi. Astfel, pentru prestarea activitãþii în locurile de muncã cu condiþii grele, periculoase, nocive, penibile sau altele asemenea, salariaþii au dreptul, dupã caz, la sporuri la salariul de bazã, durata redusã a timpului de lucru, alimentaþie de întãrire a rezistenþei organismului, echipament de protecþie gratuit, materiale igienico-sanitare, concedii suplimentare, prevãzute de contractele colective de muncã la nivel de ramurã, grupuri de unitãþi, unitãþi ºi instituþii, precum ºi durate de reducere a vîrstei pentru pensionare. De asemenea, aceºti salariaþi trebuie supuºi obligatoriu unui examen medical efectuat de medicul de medicina muncii, în condiþiile ºi la termenele stabilite prin contractul colectiv de muncã la nivel de unitate ºi instituþie.
„Condiþii speciale de muncã au fost identificate la doar douã unitãþi economice nemþene: Hidrocentrale Bistriþa, pentru scafandrii de la acumularea de la Bicaz, ºi Mittal Steel Roman, pentru o bunã parte dintre angajaþii sãi. Condiþii deosebite de muncã se regãsesc, în prezent, în 11 unitãþi, pentru un numãr de 1.264 de salariaþi. Aceste persoane beneficiazã, potrivit legislaþiei în vigoare, de o serie de drepturi. ÃŽn primul rînd, angajaþii încadraþi în condiþii speciale sau deosebite de muncã au dreptul sã iasã la pensie la o vîrstã mai micã decît ceilalþi salariaþi. Sporurile în bani sînt prevãzute prin contractele colective de muncã în cazul salariaþilor care lucreazã în domeniul privat, sau printr-o serie de acte normative în cazul bugetarilor. ÃŽnsã unii dintre aceºti salariaþi îºi pot primi sporurile numai dacã se face dovada, pe baza buletinelor de determinare, cã în locurile de muncã respective noxele depãºesc anumite valori. Determinãrile se fac în funcþie de factorii de risc - noxe chimice, fizice sau biologice. Din pãcate, însã, nu se pot face mãsurãtori pentru toate tipurile de noxe. Pentru personalul expus îmbolnãvirii cu virusul HIV, de exemplu, nu se pot face determinãri deoarece nu existã aparate pentru aºa ceva“, a precizat Vasile Trifescu, inspector ºef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncã Neamþ.

Articol afisat de 1465 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective