Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piatra Neamþ, oraº european

Piatra Neamþ, oraº european

• pusã în funcþiune anul trecut, în perioada Sãrbãtorilor de Iarnã, nocturna este primul pas în modernizarea Stadionului Municipal • „Vrem sã facem un stadion european, cu ºase piste de atletism“, susþine primarul Gheorghe ªtefan • 4.000 din cele 12.000 de locuri ale stadionului vor fi acoperite, potrivit cerinþelor UEFA ºi FIFA • Complexul „Curtea Domneascã“ va deveni o veritabilã piaþã publicã • Sala Polivalentã, cu 4.000 de locuri, a doua ca mãrime din þarã, va fi gata pînã la sfîrºitul anului • baza de agrement din ªtrandul Tineretului, rezultat al implementãrii unui proiect cu finanþare europeanã, a fost finalizatã • proiectul privind Managementul Deºeurilor va fi ºi el finalizat anul acesta •

Racordarea la cerinþele europene nu se poate face fãrã deschidere la nou. Schimbarea mentalitãþii, raportarea la un mediu concurenþial ºi dorinþa de a face performanþã sînt esenþiale. Investiþiile - în perspectiva integrãrii în Uniunea Europeanã - sînt la fel de importante. De multe ori, dorinþa de a realiza ceva nu este susþinutã de posibilitãþi financiare pe mãsurã. ÃŽntr-un asemenea context, un rol foarte important îl au capacitãþile manageriale ale celui care se aflã în fruntea comunitãþii, „ºtiinþa“ de a atrage bani, fie cã este vorba despre creºterea veniturilor la bugetul local, despre fonduri guvernamentale, ori despre realizarea de proiecte bine fundamentate pentru obþinerea de finanþãri nerambursabile.
Municipalitatea pietreanã a continuat o serie de proiecte începute de fosta guvernare localã ºi a reuºit sã gãseascã resursele necesare pentru realizarea de noi proiecte, unele dintre acestea materializîndu-se anul trecut. „Cred cã în proporþie de 80-90% am gîndit sã conduc Primãria Piatra Neamþ ca un manager, încercînd sã fac activitatea acesteia cît mai eficientã, atît în privinþa colectãrii banilor, cît ºi în investirea lor. Este adevãrat cã am avut de achitat o serie de datorii lãsate de vechea guvernare localã, dar cel puþin trebuie sã le mulþumesc cã nu au cheltuit peste pragul de îndatorare, astfel încît mi-au lãsat posibilitatea de a face noi investiþii. Apreciez cã nivelul încasãrilor a crescut foarte mult la bugetul local pentru cã nu am mai fãcut nici un rabat de la lege. Am reuºit sã recuperãm banii datoraþi de agenþii economici ºi persoane fizice din anii din urmã, unii fiind privilegiaþi de vechea guvernare localã fie din neglijenþã, fie cu bunã ºtiinþã. Banii au fost folosiþi în noi investiþii“, a apreciat primarul ªtefan.

Nocturna, un pas important spre europenizarea sportului
Primãria Piatra Neamþ a organizat, în luna septembrie 2004, o licitaþie pentru selectarea executantului lucrãrilor de montare a nocturnei Stadionului Municipal. Cîºtigãtor a fost desemnat Concernul Flash Trading House, format din 6 firme, majoritatea din Bucureºti. Executantul s-a angajat sã ofere, pentru acest obiectiv, o perioadã de garanþie de 25 de ani, prelungitã cu o perioadã egalã de post-garanþie. Lucrãrile au fost finalizate cu cîteva zile înainte de sfîrºitul anului 2005. Nocturna asigurã o iluminaþie verticalã de 1.400 lucºi, caracteristicile tehnice fiind asemãnãtoare cu cele de pe stadioanele Steaua, Dinamo, Naþional ºi Bacãu. Valoarea totalã a investiþiei s-a cifrat la 55 miliarde de lei. Municipalitatea pietreanã intenþioneazã sã transforme stadionul într-o bazã sportivã competitivã, una dintre ideile promovate fiind amenajarea unei piste pentru atletism care sã poatã fi folositã pentru concursuri internaþionale. De asemenea, Stadionul Municipal va trece printr-o serie de transformãri, în vederea adaptãrii la cerinþele forurilor sportive internaþionale. Potrivit primarului Gheorghe ªtefan, dotarea stadioanelor cu instalaþii nocturne reprezintã o condiþie impusã de UEFA ºi FIFA. De asemenea, din 2010, stadionul va trebui acoperit în proporþie de o treime. La o capacitate de 12.000 locuri, cîte are Stadionul Municipal, 4.000 vor fi acoperite. „Subliniez cã vom continua modernizarea stadionului. Chiar am discutat ºi cu reprezentanþii Direcþiei pentru Sport. Vrem sã facem un stadion european, cu ºase piste de atletism. Dorim ca pe stadionul din Piatra Neamþ sã organizãm competiþii internaþionale de atletism. Aici nu se va juca numai fotbal, ci vor fi organizate ºi alte manifestãri sportive, chiar de talie internaþionalã“, a subliniat ºeful administraþiei publice pietrene.

Sala Polivalentã de la Piatra Neamþ, a doua din þarã dupã cea din Bucureºti
Obiectivul - cu o capacitate de 4.000 de locuri - a fost început de fosta guvernare localã, prin Compania Naþionalã de Investiþii (CNI). Însã, necorelarea proiectului cu posibilitãþile financiare a dus la stoparea lucrãrilor. Noua conducere a Primãriei Piatra Neamþ s-a gîndit la o modificare a proiectului, în vederea reducerii costurilor, ceea ce va însemna o finalizare mult mai rapidã a lucrãrilor.
Potrivit contractului încheiat cu CNI, în obligaþia autoritãþilor locale a intrat extinderea reþelelor pentru utilitãþi ºi racordarea obiectivului la acestea. Investiþia este estimatã la circa 20 miliarde de lei. Anul trecut, a fost finalizat sistemul de canalizare. Autoritãþile locale vor susþine financiar ºi montarea suprafeþei de joc - care va fi realizatã din materiale folosite, în amenajãri de acest gen, în Occident - în acest sens, fiind contactatã o firmã din Cluj. „Pentru lucrãrile derulate la Sala Polivalentã, Compania Naþionalã de Investiþii ne-a alocat, în 2005, peste 20 de miliarde de lei, urmînd sã primim, anul viitor, potrivit promisiunilor care ne-au fost fãcute, alte 40 miliarde de lei. Potrivit contractului încheiat, Primãria trebuie sã se ocupe de realizarea reþelelor pentru utilitãþi. Anul trecut, a fost finalizatã canalizarea. Restul vor fi terminate în acest an. Noi sperãm cã Sala Polivalentã va fi gata pînã la sfîrºitul lui 2006. Probabil cã va fi, ca numãr de locuri, a doua salã de sport din România, dupã Polivalenta din Bucureºti“, a declarat primarul Gheorghe ªtefan.

Complexul „Curtea Domneascã“, zonã emblematicã pentru pietreni
Arealul istoric în care sînt amplasate Biserica „Sfîntul Ioan Domnesc“ ºi Turnul-Clopotniþã a fost, anul trecut, zonã de implementare a unui amplu proiect de modernizare, fondurile fiind alocate atît de cãtre Ministerul Culturii ºi Cultelor, cît ºi de autoritãþi. Extinderea reþelelor pentru utilitãþi, pavarea esplanadei, reabilitarea terasei din lemn de la baza zidului din imediata apropiere a Curþii Domneºti, repararea scãrilor de acces care pornesc din apropierea Teatrului Tineretului, înlocuirea vechilor stîlpi de iluminat ºi montarea altora noi, „de epocã“, la care s-a adãugat sistemul de iluminat modern menit sã punã în evidenþã monumentele istorice ºi instituþiile culturale care funcþioneazã aici, refacerea spaþiilor verzi, modernizarea parcului de lîngã Hotelul Ceahlãu au fost lucrãri executate în 2005, acestea urmînd sã fie continuate în acest an. „ÃŽn acest an, vom finaliza înlocuirea vechilor bãnci cu altele noi, în stil medieval - cîteva au fost montate pe terasa din lemn. Acestea au fost achiziþionate, dar aºteptãm sã se încãlzeascã pentru a le putea fixa. De asemenea, vom face un proiect - pe care va trebui sã îl supunem aprobãrii Ministerului Culturii ºi Cultelor - pentru a putea înfiinþa cîteva spaþii comerciale, care vor avea un aspect ce se va încadra zonei. Aici vor putea fi vîndute, spre exemplu, suveniruri, care vor sublinia amprenta turisticã a localitãþii. Pe esplanadã vom amenaja o scenã din materiale uºoare, pentru trubaduri. ÃŽn oraºele turistice occidentale existã asemenea amenajãri pe lîngã catedrale“, a spus Dan Cîmpeanu, directorul Direcþiei Tehnice din cadrul Primãriei Piatra Neamþ. La sfîrºitul anului trecut, Guvernul a alocat 3,5 miliarde de lei pentru continuarea lucrãrilor de reabilitare a Complexului Curtea Domneascã. Autoritãþile pietrene au susþinut ºi repararea ceasului din Turnul-Clopotniþã, contractul, în valoare de circa 2.000 de euro, fiind încheiat cu Palatul Culturii din Iaºi. Ceasul - fabricat la Viena ºi cu o vechime de 117 ani - a reînceput sã batã înainte de Anul Nou.

ªtrandul, atracþie turisticã la standarde europene
Startul lucrãrilor pentru „Modernizarea infrastructurii de turism“, proiect derulat în perimetrul ªtrandului Tineretului, a fost dat în luna mai 2003. Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, a fost finanþat prin Proiectul Phare 2000, fondurile nerambursabile asigurate de cãtre Uniunea Europeanã acoperind 50% din cheltuieli. Licitaþia pentru executarea lucrãrilor susþinute din fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene a fost cîºtigatã de cãtre firma greceascã Diekat. Aceastã primã etapã a fost finalizatã încã din vara anului 2004. Partea a doua, ce trebuia susþinutã din cofinanþarea localã, a fost marcatã de o serie de întîrzieri cauzate, pe de o parte, de faptul cã 2004 a fost un an electoral, iar pe de alta - de lipsa banilor. Noua conducere a Primãriei Piatra Neamþ a cãutat soluþii financiare, reuºind, în final, sã contracteze un credit de 25 miliarde de lei. Dar anul 2005 a fost unul dificil sub aspectul condiþiilor climatice, inundaþiile din luna iulie cauzînd pagube evaluate la peste un miliard de lei. Lucrãrile au suferit anumite întîrzieri, însã au fost finalizate, recepþia fiind fãcutã spre sfîrºitul anului trecut. Realizate de cãtre firma Moldocor, acestea au constat în amenajarea unei piste pentru role, a grãtarului, împrejmuirilor, pavilionului administrativ, duºurilor, grupurilor sanitare, a unui pavilion pentru lecturã, a locurilor de joacã pentru copii, a aleilor pietonale, a 15.000 metri pãtraþi de gazon, reabilitarea ºi extinderea corpului de alimentaþie publicã ºi divertisment din acest perimetru, precum ºi amenajarea celor douã piscine.

Eforturi de reducere a marginalizãrii ºi excluziunii sociale în rîndul tinerilor
Fundaþia de Iniþiativã Localã „Petrodava“ - filiala Dãrmãneºti, în parteneriat cu Primãria Piatra Neamþ, s-a ocupat de implementarea unui proiect finanþat de Uniunea Europeanã, prin Programul PHARE 2001 - componenta de investiþii sociale, cu aproape 175.000 de euro, avînd ca rezultat înfiinþarea Centrului de urgenþã, servicii sociale integrate pentru prevenirea excluziunii sociale a persoanelor tinere în dificultate „Pentru Voi“. Autoritãþile locale pietrene ºi-au oferit sprijinul în susþinerea acestui proiect început în perioada fostei guvernãri locale, rezultatele sale fiind evaluate spre finalul anului trecut, de cãtre Jonathan Scheele, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România, care a fãcut o vizitã în judeþul Neamþ.
Coordonatorii proiectului - din care a rezultat înfiinþarea Centrului de Urgenþã „Pentru Voi“ - au venit în întîmpinarea municipalitãþii pietrene care se confrunta ºi continuã sã se confrunte cu o largã paletã de probleme sociale cãrora trebuie sã le dea o rezolvare, cel puþin sub aspect financiar. Grupul þintã al proiectului este reprezentat în mod special de tinerii proveniþi din centrele de plasament, care, dupã împlinirea vîrstei de 18 ani, pierd orice formã de sprijin: rãmîn fãrã adãpost ºi nu au nici o posibilitate de a se întreþine. Unii provin dintre persoanele fãrã adãpost. Centrul a fost gîndit, la început, ca loc de tranzit, adicã de gãzduire a defavorizaþilor pînã cînd aceºtia îºi creazã o situaþie stabilã. Proiectul a fost realizat pentru un numãr de 30 de asistaþi, însã, în prezent, Centrul de Urgenþã „Pentru Voi“ adãposteºte 74 de tineri, capacitatea maximã fiind de 85 de locuri.

„O Românie verde începe cu «Perla Moldovei»“
Implementarea proiectului privind Managementul Deºeurilor va garanta municipiului Piatra Neamþ statutul de localitate ecologicã. Proiectul, în valoare totalã de 17,3 milioane de euro, beneficiazã de sprijin nerambursabil atît din partea Uniunii Europene - de 10,4 milioane de euro (reprezentînd 60%), cît ºi de fonduri nerambursabile oferite de Guvernul Danemarcei - de 2,21 milioane de euro. Contribuþia autoritãþilor locale este de 2,3 milioane de euro, la care se va adãuga suportul financiar - de 2,4 milioane de euro - oferit din fonduri guvernamentale.
Anul trecut, au fost fãcuþi paºi importanþi în implementarea sa, totodatã fiind organizate ºi cîteva dezbateri publice în cadrul cãrora au fost explicaþi paºii care vor fi fãcuþi, necesitatea aplicãrii sale, ca ºi cea de implicare a comunitãþii pentru garantarea succesului sãu. „Eu cred cã, anul trecut, au fost fãcuþi paºi importanþi în implementarea proiectului privind Managementul Deºeurilor. Cert este cã, în urmãtoarele ºase luni, va trebui sã îl finalizãm. Probabil cã, în aprilie sau mai, vom organiza ºi licitaþia pentru selectarea operatorului de salubrizare. Chiar dacã au mai fost mici sincope, ori unele nemulþumiri în privinþa amplasãrii noilor europubele, cred cã vom reuºi sã implementãm acest proiect care ne este necesar în perspectiva intrãrii în Uniunea Europeanã“, a subliniat primarul Gheorghe ªtefan.
De supervizarea ºi realizarea lucrãrilor se ocupã Consorþiile Hill International - Mott MacDonald ºi DIG/ HEILIT/ DIEKAT. Implementarea acestui proiect va avea ca rezultat final crearea unui sistem de colectare a deºeurilor asemãnãtor cu cele din þãrile Europei de Vest, între care Franþa ºi Germania, însã unic în România. Acesta va conferi municipiului Piatra Neamþ statutul de localitate ecologicã.

O necesarã implicare a comunitãþii
În vederea colectãrii selective a deºeurilor, pe raza municipiului Piatra Neamþ vor fi organizate 931 de puncte de colectare a deºeurilor - simple, duble ºi cvadruple. Dintre acestea, 223 vor fi duble. Fiecare punct de colectare va deservi cîte 40 de apartamente ºi va conþine patru tipuri de containere, a cîte 660 de litri fiecare. Cele patru tipuri de containere vor avea culori diferite, în funcþie de destinaþie: verde - pentru deºeuri organice, albastru - pentru sticlã ºi PET-uri din plastic, maro - pentru hîrtie ºi carton, gri - pentru deºeuri reziduale.
Odatã cu implementarea proiectului, vor dispãrea ghenele pentru gunoi din blocurile cu mai mult de 4 etaje, tubulatura urmînd sã fie tãiatã. Spaþiile ocupate de cãtre acestea vor fi redate asociaþiilor de proprierari ºi vor cãpãta altã destinaþie. De asemenea, vor fi amenajate douã puncte de colectare pentru deºeuri de dimensiuni mari, în cartierele Mãrãþei ºi Dãrmãneºti. Cele provenite din demolãri urmeazã sã fie concasate ºi folosite în reabilitarea strãzilor din municipiu.
Pentru fiecare apartament vor fi distribuite, gratuit, cîte douã gãleþi - una pentru deºeuri organice, iar cealaltã, pentru reziduale, în total 90 de mii. Acþiunea a fost, deja, începutã de cãtre reprezentanþii Primãriei Piatra Neamþ. Cît de necesarã este implementarea acestui proiect? Rãspunsul vine din calculele fãcute de specialiºti: în Piatra Neamþ sînt colectate cantitãþi impresionante de deºeuri - 486 kilograme de deºeuri menajere/ cap de locuitor, ceea ce înseamnã 60.500 tone care ar încãpea într-un tren cu 6.000 de vagoane.

Depozit ecologic pe principii occidentale
Una dintre componentele proiectului este amenajarea noii celule de depozitare a deºeurilor care, prin modul de construcþie, nu va permite pãtrunderea substanþelor toxice în pînza freaticã. Primul strat, cu o grosime de 50 centimetri, va fi din argilã, peste care vor fi aºezate trei membrane sintetice, peste care va fi turnat un strat de pietriº pentru drenaj. Apa de ploaie va pãtrunde în deºeuri ºi se va scurge prin pietriº, formînd levigatul. Acesta va ajunge în partea inferioarã a depozitului. Levigatul va ajunge în trei þevi perforate, amplasate în patul de pietriº, iar prin acestea, în staþia de tratare a levigatului. Abia dupã aceea va ajunge în staþia de tratare a apelor reziduale.
Deºeurile depozitate aici vor fi compactate - urmînd sã fie folosit un compactor de tip „picior de oaie“, astfel încît raportul masã/ volum va fi de 1 tonã de deºeuri/ metru cub. Zilnic, dupã compactare, peste deºeuri va fi aºternut un strat de pãmînt sau de compost. Depozitul, cu o capacitate de 400 mii de metri cubi, are o duratã de utilizare de aproximativ 10 ani.
Potrivit unei Directive europene, cantitatea de deºeuri de ambalaje - sticlã, PET-uri, hîrtie ºi carton - îngropatã în depozitele ecologice trebuie redusã cu 50% ºi reciclatã în aceeaºi proporþie. Staþia de sortare a deºeurilor de acest tip urmeazã sã fie finalizatã în trei luni. Modul sãu de funcþionare este simplu: camioanele vor transporta deºeurile din containerele din municipiu pînã la staþie, unde vor fi sortate mecanic, pe douã benzi, de cãtre 30 de oameni. Apoi, acestea vor fi balotate cu ajutorul unei prese, depozitate, iar apoi vîndute firmelor care se ocupã de reciclarea deºeurilor de acest tip. Staþia de sortare va fi dotatã, de asemenea, cu grupuri sociale, vestiare ºi cabine cu duºuri pentru angajaþi. Încheierea contractelor cu firmele de profil va cãdea în sarcina noului operator de salubritate.
O altã Directivã europeanã este reducerea cu 75% a cantitãþii de deºeuri organice aduse la depozitele ecologice. Acestea vor fi transformate în compost - putînd fi folosite în agriculturã.
Complexul înfiinþat în apropierea depozitului ecologic include ºi un atelier de reparaþii pentru utilaje. Între utilajele achiziþionate din Germania ºi Italia se numãrã 16 camioane de compactare, douã camioane de compactare pentru strãzile mici, un camion cu macara. Atelierul de reparaþii este divizat în mai multe secþii - electricã, mecanicã ºi de întreþinere. Echipamentele sînt importate din Germania (marca Bosch). Implementarea noului sistem înseamnã, pe de altã parte, crearea a 150 de noi locuri de muncã.

Articol afisat de 1881 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective