Protecþie vamalã împotriva consumatorilor ºi a industriei
Sedinþa Consiliului pe produs „Carne de porc ºi produse procesate“ a dezamãgit delegaþia ARC ºi a fost edificatoare pentru modul arbitrar în care se iau decizii importante în Ministerul Agriculturii. Patronatul Român al Cãrnii de Porc (PRCP) a lipsit în bloc, a doua oarã consecutiv, probînd nu numai dispreþul faþã de partenerii de dialog, ci ºi siguranþa cã hotãrîrile se luaserã deja în culisele MAPDR. Ce doreºte Patronatul marilor ferme de porci, prin vocea d-lui. Caruz? Doar: taxe vamale mari, care sã ridice preþul intern al cãrnii; subvenþii cît mai mari, pentru creºterea profitului; carne cît mai scumpã, în acelaºi scop.
Orice producãtor vrea un profit cît mai mare, important este ca acesta sã se realizeze în condiþii de concurenþã deschisã.
Despre ce fel de concurenþã putem vorbi, cînd producþia acoperã O TREIME din necesarul pieþei, restul fiind import? De aceea, creºterea preþului (prin taxe vamale) nu afecteazã vînzarea, ci aduce profituri substanþiale. Fluturarea spectrului creºterii preþurilor este cu atît mai profitabilã în aceastã perioadã, cînd românii fac orice sacrificiu pentru masa de Sãrbãtori. Am întrebat ºi întrebãm MAPDR: 1. Care va fi regimul vamal în 2006, care este propunerea sa? 2. Cum se justificã anularea exceptãrilor, care au funcþionat foarte bine în ultimii 2 ani, protejînd industria de scumpiri ºi, în acelaºi timp, rezervînd piaþa cãrnii proaspete producþiei interne? 3. De ce, cu un an înaintea aderãrii, procedãm la creºterea taxelor vamale, urmînd ca peste 12 luni sã supunem producãtorii interni ºocului brusc al taxelor zero ºi al subvenþiilor zero? 4. De ce aºteptãm de peste o lunã o informaþie publicã: cine au fost marii beneficiari ai subvenþiilor, ce au fãcut cu ele, pentru cã producþia a scãzut continuu? 5. Ce protejãm, de fapt? O producþie care acoperã doar o treime din necesar? Pe care o protejãm oricum prin subvenþii ce nu existã în Europa? 6. Ce se va întîmpla la aderare, cînd marile ferme de porci nu vor mai avea nici subvenþii, nici protecþie vamalã ºi nici cel mai ridicat preþ din Europa? Vor mai exista porci din producþie internã? 7.Cum se justificã rãul tratament la care este supusã industria, obligatã sã lucreze cu materie primã mai scumpã cu 15-20%?
În realitate, mãrind taxele vamale, scumpind carnea ºi mezelurile, Ministerul Agriculturii protejeazã marii fermieri împotriva populaþiei ºi a industriei procesatoare! Preþul îl vor plãti consumatorii, aceeaºi care achitã ºi subvenþiile. Aºteptãm aceste rãspunsuri din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului ºi aºteptãm mai ales sã ni se explice de ce scumpim un aliment esenþial? De ce hrãnim inflaþia ºi economia neagrã, cu un an înaintea aderãrii?
Pentru cine, mai ales? În ce ne priveºte, concluzia este cã industria cãrnii nu este doritã în þara noastrã. Nu existã motive pentru a da unora dublã protecþie (subvenþii ºi taxe vamale), lãsînd procesarea sã sucombe! Am crezut ºi credem în viitorul industriei noastre ºi dupã aderare, avem cel mai mare grad de absorbþie a fondurilor SAPARD. Toate acestea sînt aruncate în derizoriu prin decizii arbitrare care favorizeazã nejustificat pe unii, în dauna celorlalþi
|