Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 17 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Protecþie vamalã împotriva consumatorilor ºi a industriei

Sedinþa Consiliului pe produs „Carne de porc ºi produse procesate“ a dezamãgit delegaþia ARC ºi a fost edificatoare pentru modul arbitrar în care se iau decizii importante în Ministerul Agriculturii. Patronatul Român al Cãrnii de Porc (PRCP) a lipsit în bloc, a doua oarã consecutiv, probînd nu numai dispreþul faþã de partenerii de dialog, ci ºi siguranþa cã hotãrîrile se luaserã deja în culisele MAPDR. Ce doreºte Patronatul marilor ferme de porci, prin vocea d-lui. Caruz? Doar: taxe vamale mari, care sã ridice preþul intern al cãrnii; subvenþii cît mai mari, pentru creºterea profitului; carne cît mai scumpã, în acelaºi scop.
Orice producãtor vrea un profit cît mai mare, important este ca acesta sã se realizeze în condiþii de concurenþã deschisã.
Despre ce fel de concurenþã putem vorbi, cînd producþia acoperã O TREIME din necesarul pieþei, restul fiind import? De aceea, creºterea preþului (prin taxe vamale) nu afecteazã vînzarea, ci aduce profituri substanþiale. Fluturarea spectrului creºterii preþurilor este cu atît mai profitabilã în aceastã perioadã, cînd românii fac orice sacrificiu pentru masa de Sãrbãtori. Am întrebat ºi întrebãm MAPDR: 1. Care va fi regimul vamal în 2006, care este propunerea sa? 2. Cum se justificã anularea exceptãrilor, care au funcþionat foarte bine în ultimii 2 ani, protejînd industria de scumpiri ºi, în acelaºi timp, rezervînd piaþa cãrnii proaspete producþiei interne? 3. De ce, cu un an înaintea aderãrii, procedãm la creºterea taxelor vamale, urmînd ca peste 12 luni sã supunem producãtorii interni ºocului brusc al taxelor zero ºi al subvenþiilor zero? 4. De ce aºteptãm de peste o lunã o informaþie publicã: cine au fost marii beneficiari ai subvenþiilor, ce au fãcut cu ele, pentru cã producþia a scãzut continuu? 5. Ce protejãm, de fapt? O producþie care acoperã doar o treime din necesar? Pe care o protejãm oricum prin subvenþii ce nu existã în Europa? 6. Ce se va întîmpla la aderare, cînd marile ferme de porci nu vor mai avea nici subvenþii, nici protecþie vamalã ºi nici cel mai ridicat preþ din Europa? Vor mai exista porci din producþie internã? 7.Cum se justificã rãul tratament la care este supusã industria, obligatã sã lucreze cu materie primã mai scumpã cu 15-20%?
În realitate, mãrind taxele vamale, scumpind carnea ºi mezelurile, Ministerul Agriculturii protejeazã marii fermieri împotriva populaþiei ºi a industriei procesatoare! Preþul îl vor plãti consumatorii, aceeaºi care achitã ºi subvenþiile. Aºteptãm aceste rãspunsuri din partea Ministerului Agriculturii, a Guvernului ºi aºteptãm mai ales sã ni se explice de ce scumpim un aliment esenþial? De ce hrãnim inflaþia ºi economia neagrã, cu un an înaintea aderãrii?
Pentru cine, mai ales? În ce ne priveºte, concluzia este cã industria cãrnii nu este doritã în þara noastrã. Nu existã motive pentru a da unora dublã protecþie (subvenþii ºi taxe vamale), lãsînd procesarea sã sucombe! Am crezut ºi credem în viitorul industriei noastre ºi dupã aderare, avem cel mai mare grad de absorbþie a fondurilor SAPARD. Toate acestea sînt aruncate în derizoriu prin decizii arbitrare care favorizeazã nejustificat pe unii, în dauna celorlalþi

Articol afisat de 1476 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Sorin MINEA, Mihai VIªAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective