Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 15 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Preºedintele iranian întãreºte negarea Holocaustului

Preºedintele iranian întãreºte negarea Holocaustului

• Mahmud Ahmadinejad afirmã cã uciderea în masã a evreilor de cãtre naziºti este „un mit inventat de evrei ºi plasat deasupra lui Dumnezeu ºi a Profeþilor“

Preºedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a negat Holocaustul pentru a treia oarã în decursul ultimelor douã luni, afirmînd cã uciderea în masã a evreilor de cãtre naziºti este „un mit inventat de evrei ºi plasat deasupra lui Dumnezeu ºi a Profeþilor“. ÃŽntr-o alocuþiune televizatã în direct, preºedintele Ahmadinejad a repetat cererea adresatã Europei, Statelor Unite ºi Canadei de a crea un stat evreiesc pe teritoriul lor, în locul statului Israel din Orientul Apropiat.
Este cea mai clarã negare a Holocaustului din partea lui Mahmud Ahmadinejad, care sãptãmîna trecutã se întreba de ce, dacã Hitler ar fi masacrat evrei, europenii sprijinã pe „ocupanþii Ierusalimului“, iar luna trecutã cerea „ºtergerea Israelului de pe hartã“.

Supravieþuitorii Holocaustului - consternaþi ºi îngrijoraþi
„E un antisemit care nu cunoaºte istoria poporului evreu în special ºi a popoarelor în general. E unul care doreºte sã plecãm pentru ca în locul statului Israel sã aparã un stat arab, palestinian“, a declarat la BBC medicul Alexandru Marton, supravieþuitor al lagãrului nazist de exterminare de la Auschwitz.
ÃŽngrijorarea printre supravieþuitorii Holocaustului este ºi mai mare, dat fiind cã Iranul are un program nuclear. Sonia Palty, supravieþuitoare a lagãrului morþii de la Bogdanovka, din Transnistria este de pãrere cã declaraþiile lui Mahmud Ahmadinejad vor avea un ecou foarte larg. „ÃŽn lumea musulmanã, astfel de declaraþii au un impact foarte pozitiv. Ei nici aºa nu ne iubesc, dar dacã Preºedintele unei þãri mari ca Iranul vine ºi le spune - Hitler nu a ucis evrei ºi dacã cumva a existat ceva, plecaþi ºi vã faceþi un stat în Germania sau Austria, dacã ei v-au persecutat - lumea islamicã aplaudã o asemenea declaraþie“, este de pãrere Sonia Palty.

Liderul suprem al Iranului: limbaj diferit, acelaºi mesaj
Cu o zi înaintea discursului preºedintelui Ahmadinejad, liderul spiritual suprem al Iranului, Aiatolahul Ali Hamenei, spusese cã rezistenþa palestinianã va obliga Israelul sã se retragã din Ierusalim. Vorbind cu prilejul primirii lui Halid Mashal, ºeful Biroului Politic al organizaþiei islamiste palestiniene Hamas, Aiatolahul Hamenei a spus: „Experienþa ultimilor 50 de ani aratã cã ignorarea ocupanþilor sioniºti ºi negocierile cu ei sînt inutile ºi vor spori doar presiunea. Victoria ºi succesul pot fi obþinute doar prin rezistenþã“.
Liderul Hamas (organizaþie care are ca scop declarat distrugerea statului Israel), Halid Mashal, a spus la rîndul sãu: „Nu vom fi mulþumiþi pînã ce sioniºtii se vor retrage din toate teritoriile noastre ocupate ºi, aºa cum spunea regretatul Imam Homeini, nu vom recunoaºte Israelul niciodatã“.

O diversiune?
Unii analiºti sînt de pãrere cã declaraþiile reprezintã o încercare de a abate atenþia opiniei publice iraniene de la faptul cã preºedintele nu a facut nimic pentru redistribuirea bogãþiei în Iran, aºa cum a promis în campania electoralã din primãvarã. Deºi presa conservatoare de la Teheran e de acord cu astfel de declaraþii ºi e evident cã existã sprijin pentru cauza palestinianã în rîndul populaþiei, totuºi devine din ce în ce mai clar ca mulþi tineri din Iran sînt mai preocupaþi de ºomaj, decît de politica internaþionalã în acest moment.

O „problemã“ ce trebuie rezolvatã
Iranul a devenit „o problemã“ pentru stabilitatea Orientului Mijlociu din mai multe puncte de vedere, la care comunitatea internaþionalã trebuie sã gãseascã o soluþie, a declarat secretarul de stat american Condoleezza Rice. Rice a evocat activitãþile nucleare ale Iranului ºi regimul islamic antidemocrat, drept rãspuns la întrebãrile puse dupã un discurs rostit la Fundaþia Heritage, un club de reflecþie. „Consider cã trebuie spus cu glas hotãrît: Iranul este o problemã pentru un Orient Mijlociu stabil, pe cale de democratizare (...) comunitatea internaþioalã trebuie sã identifice o modalitate de a o remedia“, a subliniat secretarul de stat american.
Condoleezza Rice i-a reproºat din nou Iranului cã intervine mascat în problemele interne ale Irakului. Recentele cuvinte ale preºedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad privind Israelul „au demonstrat cu claritate cã acest regim se plaseazã în afara comunitãþii internaþionale“, a opinat dna Rice.
(FOTO: Mahmud Ahmadinejad)

Articol afisat de 1971 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective