Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profesor bãtut

Profesor bãtut

• un profesor de la Grupul ªcolar nr. 9 a fost bãtut cînd ieºea de la ore • elevii cred cã a fost vorba despre o încercare de intimidare pentru cã profesorul punea note prea mici • conducerea liceului dã vina pe unii þigani din zonã, certaþi cu legea • o elevã de la Economic a fost bãtutã sîmbãtã, în incinta ºcolii, de doi tineri •

Un incident petrecut sãptãmîna trecutã în cartierul Ciritei, cînd un profesor a fost bãtut la ieºirea de la ore, ºi un caz de agresiune petrecut în incinta Liceului Economic readuc în discuþie problema siguranþei în unitãþile de învãþãmînt sau în preajma acestora, precum ºi pericolele la care sînt expuºi atît elevii, dar ºi cadrele didactice. Faptele, pe care le prezentãm în continuare, duc la concluzia cã ºcolile sînt din ce în ce mai des scene ale unor acte de violenþã reprobabile, dovadã ca putem vorbi despre o adevãratã „ºcoalã“ a violenþei. Un profesor de la Grupul ªcolar nr. 9, care a preferat sã îºi pãstreze anonimatul. a fost bãtut, în seara de 30 noiembrie, în timp ce ieºea de la ore ºi se îndrepta spre staþia de autobuz. Dascãlul a susþinut cã nu a fost jefuit, motiv pentru care se bãnuieºte cã ar putea fi o rãzbunare din partea unor elevi de ai sãi, dar refuzã sã dea prea multe amãnunte, susþinînd cã problema îl priveºte personal. ÃŽn acelaºi timp, conducerea Grupului ªcolar nr. 9 a afirmat cã incidentul nu s-a petrecut în ºcoalã, iar bãtãuºii nu sînt elevi ai unitãþii, dar dã vina pe unii locuitori ai cartierului cam certaþi cu legea, care îi mai buzunãresc pe elevi, uºurîndu-i de bani sau de telefoanele mobile.
Un alt caz de violenþã în ºcoli a fost înregistrat sîmbãtã 10 decembrie, în jurul orei 17.30, cînd o elevã a Grupului ªcolar Economic ºi Administrativ Piatra Neamþ a fost ameninþatã, în timp ce se afla în incinta unitãþii, de doi consãteni din Gîrcina, M. Constantin, de 24 de ani, ºi S. Mihai, de 19 ani.
Eleva C.A., de 16 ani, din aceeaºi comunã, a fost lovitã ºi ameninþatã de cei doi, iar la faþa locului s-a deplasat o patrulã de siguranþã publicã, care, în urma investigaþiilor efectuate i-a identificat pe agresori ºi a stabilit cã incidentul a avut loc pe fondul unui mai vechi conflict dintre minorã ºi o altã colegã de ºcoalã.
M. Constantin ºi S. Mihai au fost sancþionaþi conform Legii nr. 61/1991, iar minora a fost îndrumatã la Serviciul de Medicinã Legalã Neamþ în vederea obþinerii unui certificat medico-legal. În plus, paznicul liceului, P. Vasilicã, din Piatra Neamþ a fost sancþionat conform Legii nr. 333/2003.
Incidentul nu este de neglijat, mai ales cã evenimentele de acest gen s-au înmulþit, culminînd cu înjunghierea unei eleve a ªcolii Centrale din Bucureºti chiar în cabinetul directoarei unitãþii.

Conducerea ºi elevii ºcolii au pãreri contradictorii
ÃŽntîmplarea a devenit de notorietate ºi printre elevii unitãþii, gurile rele susþinînd cã ar fi vorba de o rãzbunare din partea unor liceeni supãraþi pe notele mici pe care le-ar fi primit din partea profesorului. Corecþia aplicatã la ceas de searã ar fi urmãrit, în acest caz, sã-l mai îmbuneze pe dascãlul agresat, iar acesta odatã intimidat, elevii bãtãuºi ar fi urmat sã primeascã note mai bune. „Foarte mulþi elevi avem note mici la domnul profesor, mai mult 3, 4 ºi 5. Nici nu existã 8, 9 sau 10, chiar dacã înveþi foarte bine, primeºti cel mult 6 sau 7. Dicteazã foarte repede, iar, dacã îl rugãm sã repete, nu acceptã. Uneori nu face rezumatul lecþiei ºi trebuie sã învãþãm din carte ºi 3 sau 4 foi. La noi în clasã sînt multe note mici, noi sîntem multe fete, dar am înþeles cã în clasele de bãieþi l-ar mai fi ameninþat ºi pune note mai bune“, au declarat mai mulþi elevi de la Grupul ªcolar nr 9.
Cert este cã, în seara de 30 noiembrie, profesorul în cauzã a ajuns la spital acuzînd dureri de cap ºi ameþeli ºi a primit îngrijiri medicale, iar pe 1 decembrie s-a prezentat la Serviciul de Medicinã Legalã unde s-a constatat cã prezenta zgîrieturi pe faþã, avea buza spartã ºi era lovit la nas. Profesorului i s-a eliberat un certificat medico-legal ºi i s-au recomandat 5-6 zile de îngrijiri medicale.
„Nu are rost sã spun prea multe pentru cã s-a întîmplat în afara ºcolii. Era seara tîrziu, întuneric ºi mã îndreptam spre staþia de autobuz cînd am fost atacat ºi lovit peste faþã cu pumnii. Nu am fost jefuit, motiv pentru care am bãnuit cã s-ar putea sã fie vorba de o rãzbunare, dar nu vreau sã comentez prea multe pentru cã e vorba de o problemã personalã“, a susþinut profesorul agresat.
Ideea unei rãzbunãri este acceptatã chiar de profesorul bãtut, deºi acesta a refuzat sã declare dacã a fost sau nu ameninþat de elevii sãi. Pe de altã parte, reprezentanþii conducerii grupului ºcolar au susþinut cã unii din locuitorii zonei, mai ales cei de etnie romã, le mai fac probleme elevilor, micile tîlhãrii fiind la ordinea zilei în cartier. Din acest motiv, un echipaj al Poliþiei staþioneazã în fiecare searã în faþa unitãþii pentru a-i descuraja pe infractorii care pîndesc ieºirea elevilor.
„Am înþeles cã domnul profesor nu ar fi recunoscut persoanele care l-au bãtut ºi nici nu am auzit sã aibã probleme cu elevii sãi. Problema e zona, fiind mulþi þigani care-i mai aºteaptã pe elevi ºi îi ameninþã sã le dea banii sau telefoanele mobile. ÃŽn ºcoalã nu intrã pentru cã avem elevi ºi profesori de serviciu, iar seara am solicitat sã ne trimitã un echipaj de poliþie care sã stea pînã pleacã ultimul om din ºcoalã. Poate dacã ºi strada ar fi iluminatã nu ar mai avea atît tupeu ºi ar fi mai liniºte. Noi nu am avut probleme de acest gen cu elevii noºtri“, a declarat profesor Veronica Corduneanu, director adjunct al Grupului ªcolar nr 9 Piatra Neamþ.

Toamna se numãrã agresiunile în ºcolile nemþene
Din pãcate, actele de violenþã din ºcoli sau care îi au ca protagoniºti pe elevi s-au înmulþit în ultima vreme, iar judeþul Neamþ nu face excepþie de la regulã. În luna octombrie, elevii ºi profesorii de la ªcoala Bodeºtii de Jos au trãit clipe de coºmar dupã ce o femeie înarmatã cu un cuþit a nãvãlit în unitate ºi a ameninþat cu moartea o elevã. Frãsina ªerban, o femeie de etnie rromã, din localitate, mamã a mai mulþi copii, a vrut sã se rãzbune pentru faptul cã fiul ei mai mic, elev în clasa întîi, ar fi fost bãtut de o elevã din clasa a VII-a.
Fata se afla în pauzã atunci cînd femeia a intrat în clasã, s-a repezit la ea ºi i-a pus cuþitul la gît ameninþînd cã o omoarã dacã îi mai loveºte bãiatul. Dascãlii au fost nevoiþi sã sarã asupra femeii ºi sã o dezarmeze, deoarece nici o metodã de negociere nu a dat roade.
În aceeaºi lunã, o agresiune sîngeroasã s-a petrecut la ºcoala din comuna Grinþieº, un elev ajungînd în stare gravã la Spitalul de Urgenþã Neamþ. În recreaþia mare, Alexandru Gheorghe, 16 ani, s-a luat la ceartã cu Gabriel Ciucanu, 16 ani, din comuna Ceahlãu. Scandalul iscat lîngã grupul social al ºcolii a degenerat în bãtaie, moment în care a intervenit Florin Munteanu, de 20 de ani, din Grinþieº, care a tãbãrît asupra lui Ciucanu ºi nu s-a oprit pînã nu l-a lãsat în stare de inconºtienþã. Victima a fost transportatã la Spitalul Judeþean Neamþ, unde a fost internatã cu politraumatisme ºi multiple contuzii.
(FOTO: O parte dintre elevii de la Grupul ªcolar nr. 9 sînt de pãrere cã profesorul a fost bãtut pentru a-l determina sã punã note mai mari)

Articol afisat de 1631 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ, Lãcrãmioara ILIªESCU, Magda VASILACH)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective