Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 10 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Negocierile merg în pas de melc, greva continuã

Negocierile merg în pas de melc, greva continuã

• reprezentanþii sindicatelor ºi ai Guvernului nu au ajuns, ieri, la o concluzie finalã nici dupã nouã ore de discuþii

Greva din învãþãmînt continuã, dupã ce negocierile de ieri, care au durat nouã ore, nu au soluþionat toate cerinþele sindicaliºtilor, urmînd ca negocierile sã continue.
Liderii federaþiilor sindicale din educaþie au început, miercuri, negocierile cu membrii comisiei desemnate de premierul Cãlin Popescu Tãriceanu pentru rezolvarea revendicãrilor, cea mai importantã dintre ele referindu-se la alocarea a ºase la sutã din PIB în 2006.
Cu douã zile în urmã, premierul trimisese celor patru federaþii sindicale din învãþãmînt o invitaþie la negocieri ºi le-a cerut cadrelor didactice sã suspende greva generalã pe perioada acestor discuþii.
Premierul Tãriceanu a desemnat o comisie coordonatã de vicepremierii Marko Bela ºi Gheorghe Pogea, din care fac parte ºi ministrul Finanþelor Publice ºi cel al Muncii.
Liderii confederaþiilor sindicale s-au întîlnit, marþi, cu premierul Tãriceanu, pentru a discuta despre lipsa unui dialog real între parteneri, abordînd însã ºi problema bugetului.
Rãzvan Bobulescu, preºedintele Federaþiei „Alma Mater“, a declarat cã „doar tangenþial a fost atinsã problema bugetului pentru învãþãmînt“, Tãriceanu cerîndu-le profesorilor sã suspende greva pe perioada negocierilor. Liderul „Alma Mater“ a spus însã cã sindicaliºtii din învãþãmînt nu ºi-au dat acordul pentru a suspenda greva cît timp bugetul educaþiei nu este „majorat consistent“.
Bobulescu este de pãrere cã întîlnirea dintre sindicate din educaþie ºi reprezentanþii Executivului ar putea aduce mai multe soluþii pentru rezolvarea acestei crize din învãþãmînt.
Învãþãmîntul românesc se confruntã, începînd de luni dimineaþã, cu cea mai amplã grevã generalã din 1990 pînã acum, dupã ce, pentru prima datã ºi-au încetat simultan activitatea cadrele didactice preuniversitare, universitare, dar ºi studenþii.
Protestatarii cer, în primul rînd, alocarea a ºase la sutã din PIB pentru învãþãmînt, în 2006, (conform standardelor din Uniunea Europeanã ºi promisiunilor electorale). Ei considerã cã procentul va fi în continuare prea mic, sub patru la sutã din PIB, chiar dacã s-a decis cã acesta va fi suplimentat cu 1.800 de miliarde de lei.
Sindicaliºtii cer ºi o rectificare de buget - pentru finanþarea de bazã a universitãþilor pe anul 2005 - de 850 de miliarde de lei vechi necesare acoperirii cheltuielilor salariale pe trimestrul al-IV-lea din acest an.
Cadrele didactice mai vor salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea ºi promulgarea Legii salarizãrii din Învãþãmînt. Sindicaliºtii cer, de asemenea, anularea OU 63/2005 ºi acordarea premiului lunar de doi la sutã, precum ºi a altor premii cuvenite conform legii ºi contractelor colective de muncã. Menþinerea titularizãrii în învãþãmînt, acordarea de tichete de masã ºi a unui fond pentru carte de specialitate ºi acces la internet sînt alte cereri ale cadrelor didactice.
La rîndul lor, membrii organizaþiilor studenþeºti naþionale, susþin întrutotul cerinþele profesorilor.
Sindicatele cadrelor didactice au recurs la aceastã formã extremã de protest dupã ce discuþiile purtate, sîmbãtã, cu reprezentanþii Guvernului, nu au adus nici un rezultat concret legat de bugetul pentru educaþie. Liderii sindicali susþin cã întîlnirea a fost una informalã ºi cã nu a fost avansatã nici o cifrã care sã determine renunþarea la greva generalã. Potrivit lui Rãzvan Bobulescu, liderul sindicatelor universitare, premierul Cãlin Popescu Tãriceanu a recunoscut cã nu se poate ca salariile din învãþãmînt sã fie îngheþate, în 2006.
Ca urmare, de luni dimieaþã, cadrele didactice ºi studenþii au intrat în grevã generalã, iar marþi au organizat un pichet, la Palatul Parlamentului.
La acþiunea de luni au participat Federaþia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãþãmînt, Federaþiei Educaþiei Naþionale, Federaþia „Spiru Haret“ ºi Federaþia Sindicatelor Universitare „Alma Mater“, dar ºi organizaþiile naþionale ale studenþilor.
Conducerea Ministerului Educaþiei a cerut personalului din învãþãmînt sã-ºi continue activitãþie conform programului, întrucît greva generalã a fost declanºatã cu încãlcarea prevederilor Legii privind soluþionarea conflictelor de muncã, totodatã arãtîndu-ºi disponibilitatea pentru dialog.

Articol afisat de 1426 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective