Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primar învins de-o funcþionarã

Primar învins de-o funcþionarã

• Aritimisia Ciuchinã Rotariu a cîºtigat litigiul de muncã cu primarul de Cordun • Secþia Comercialã a Tribunalului Neamþ a investit cu formulã executorie hotãrîrea de reîncadrare în muncã a Aritimisiei Ciuchinã, pe postul pe care îl avea înainte de a fi destituit •

Secþia Contencios Administrativ a investit cu formulã executorie Sentinþa Civilã Nr.99, din 16 august 2005, a instanþei amintite, obligînd pe primarul Adrian Diaconu sã o reîncadreze pe Aritimisia Chiuchinã (Rotariu) pe funcþia de referent de specialitate, în cadrul Serviciului Financiar Contabil al Primãriei Cordun. Se dispune ºi emiterea dispoziþiei ºi plata tuturor drepturilor salariale corespunzãtoare acesteia, începînd cu data de 3 mai 2005 ºi pînã la reintegrarea efectivã. Prin aceeaºi sentinþã a fost anulatã dispoziþia numãrul 137, din 27 aprilie 2005, emisã de primarul comunei, privind destituirea reclamantei Aritimisia Ciuchinã din funcþia publicã de referent de specialitate, în cadrul Serviciului Financiar contabil. ÃŽn acelaºi timp i s-a respins reclamantei cererea de obligare a primarului la plata de daune morale ºi la cheltuieli de judecatã. Instanþa a constatat, de asemenea, cã mãsura de destituire din funcþie publicã a reclamantei ºi desfacerea contractului sãu individual de muncã, începînd cu data de 3 mai 2005, este abuzivã, încãlcîndu-i în primul rînd dreptul la apãrare ºi principiul prezumþiei de nevinovãþie. „Menþiunea Primãriei referitoare la faptul cã reclamanta Aritimisia Ciuchinã refuzã, categoric, desfãºurarea vreunei activitãþi care îi este repartizatã, fãrã exemplificare concretã, este o procedurã ce poate da naºtere la numeroase speculaþii, abuzuri din partea autoritãþii care o invocã, expunînd persoana vizatã unui permanent risc“ se spune în dispozitivul sentinþei.
Aritimisia Ciuchinã susþine cã, în ciuda tuturor sacrificiilor fãcute de mai bine de jumãtate de an, de cînd a rãmas fãrã salariu, a continuat sã creadã, cu încãpãþînare, în faptul cã justiþia îºi va spune cuvîntul. „Era normal ca instanþa sã aprecieze, în baza documentelor depuse la dosarul cauzei, cã o asemenea dispoziþie a primarului Adrian Diaconu este lovitã de nulitate absolutã, actul administrativ respectiv fiind emis, dupã un ºir întreg de abuzuri ºi speculaþii, constatate de instanþã. Timp de ºase luni nu am avut venituri salariale, ca urmare a destituirii din funcþie, neavînd nici mãcar dreptul la ºomaj. Pe de altã parte, la încetarea raporturilor de serviciu, ar fi trebuit sã mi se facã ºi lichidarea, însã nu s-a procedat aºa, din cauza faptului cã mã aflu într-un alt litigiu de muncã, împreunã cu alþi patru salariaþi, cu Primãria Cordun. Acest litigiu este ºi el cauzat de faptul cã primarul a refuzat sã ne acorde salariile cuvenite în perioada mai-septembrie 2004. Deºi am formulat în acest sens plîngeri penale la Parchetul Roman, acestea nu au fost soluþionate, prin rezoluþie, nici pînã la aceastã datã, ceea ce m-a determinat sã mã adresez Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv preºedintelui acestuia, Dan Lupaºcu“, a declarat Aritimisia Ciuchinã. Aceasta a mai spus cã, în baza articolului 277 din Codul Muncii, primarul care a luat la cunoºtinþã de conþinutul sentinþei civile amintite, încã din 7 octombrie 2005, nu a dispus reîncadrarea acesteia pe post, eludînd, în continuare, cu bunã ºtiinþã, aplicarea legii. „Ceea ce nu vrea sã ºtie domnul primar este cã nepunerea în executare a unei sentinþe judecãtoreºti se sancþioneazã conform Codului Penal, cu închisoare de la ºase luni la trei ani. Nu se doreºte reîncadrarea mea pe post, ºtiindu-se cã eu voi solicita ºi documentele financiar-contabile, de unde vor reieºi cheltuielile efectuate în 2005. Cît priveºte plata despãgubirilor salariale ce mi se cuvin, conform sentinþei civile, mã voi îndrepta împotriva persoanei vinovate, respectiv a primarului Adrian Diaconu, responsabil de întronarea în Primãria Cordun a bunului plac ºi a intereselor personale. Voi dovedi cã în aceastã primãrie, în toþi aceºti ani, n-a funcþionat decît dictonul: «Legea sînt eu!», ori a venit vremea sã se întroneze ºi în administraþiile publice locale respectul faþã de legi ºi principiul egalitãþii în faþa acestora“, a mai spus Aritimisia Ciuchinã.

Istoria unui scandal
Reamintim faptul cã nenumãratele litigii intervenite între conducerea Primãriei Cordun ºi un grup de 12 salariaþi dureazã de mai bine de doi ani ºi au la bazã acuzaþiile acestora privind ilegalitãþile de tot felul ºi lipsa de transparenþã a actului decizional, cu privire la gestionarea fondurilor publice. „Este vorba de modul discreþionar de folosire a fondurilor publice locale, cît ºi a banilor din fondurile Phare, în cazul alimentãrii cu apã a comunei, ºi SAPARD, privind asfaltarea drumurilor comunale. De altfel, toate aceste nereguli au fost constate de Curtea de Conturi, care se aflã ºi ea în litigiu cu Primãria Cordun, pentru recuperarea prejudiciilor, în valoare de aproximativ zece miliarde de lei, la care se adaugã ilegalitãþi cu privire la compensarea impozitelor pe salarii cu þeava de la Petrotub“, a mai spus Artemisia Ciuchinã.

Un viceprimar „priceput“ la articole
Poziþia primarului PSD Adrian Diaconu nu a putut fi consemnatã, acesta nefiind de gãsit. ÃŽn schimb, viceprimarul comunei, Maria Mãrtinaº, „mîna dreaptã“ a acestuia, s-a fãcut a nu ºti nimic. „ÃŽncã n-am discutat acest aspect. Este executorie sentinþa? Mã mirã, eu nu cred cã noi am intrat în posesia ei ºi de aceea...Eu, ca viceprimar, nu am cunoºtinþã de conþinutul sentinþei. Dispoziþia de încadrare o dã primarul. Da? Eu una nu vã pot da nici un rãspuns“, a declarat viceprimarul comunei Cordun. Apoi a continuat, din ce în ce mai iritatã, de insistenþele redactorilor de a afla poziþia conducerii Primãriei faþã de aceastã chestiune. „Ei, da dumneavoastrã chiar nu aveþi alte articole de dat, decît astea? Faceþi cerere scrisã, conform legii, ºi vã rãspundem în 30 de zile, nu telefonic. Nu este obligatoriu“, ne-a retezat-o viceprimarul, în lipsa ºefului executivului local, pe care nimeni nu l-a prea mai vãzut de la întoarcerea din Danemarca, unde l-a însoþit pe preºedintele Consiliului Judeþean.

Articol afisat de 1531 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective