Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 20 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Deputaþi ºi senatorii au votat revocarea preºedinþilor

Deputaþi ºi senatorii au votat revocarea preºedinþilor

• deputaþii au aprobat integral articolul privind revocarea preºedintelui Camerei • articolele referitoare la revocarea preºedintelui Senatului ºi a membrilor Biroului Permanent vor intra în vigoare în termen de 25 de zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial •

Deputaþii au aprobat, miercuri, în întregime articolul 25 din noul Regulament al Camerei Deputaþilor, referitor la revocarea preºedintelui acestui for legislativ ºi a celorlalþi membri ai Biroului Permanent. Deputaþii votaserã marþi parþial articolul 25, unele dintre prevederile acestuia fiind retrimise la Comisia pentru regulament. Miercuri, deputaþii au aprobat respectivele prevederi, reformulate de comisie. Acestea stabilesc cã, în cazul în care este revocat preºedintele Camerei Deputaþilor la cererea majoritãþii politice, aceasta va ceda o funcþie de vicepreºedinte grupului parlamentar care a deþinut preºedinþia Camerei. În forma iniþialã se fãcea referire la grupul parlamentar din care face parte noul preºedinte ºi nu la majoritatea politicã nou formatã.
O altã prevedere se referã la faptul cã revocarea din funcþie a oricãruia dintre ceilalþi membri ai Biroului Permanent poate fi solicitatã de grupul parlamentar care l-a propus, nu ºi de majoritatea deputaþilor, cum era prevãzut în forma iniþialã a articolului.
Deputaþii au votat, marþi, o parte din prevederile articolului 25 din noul Regulament al Camerei Deputaþilor, referitor la revocarea preºedintelui acestui for legislativ, unele alineate ale acestuia fiind retrimise la Comisia pentru regulament.
Cu 171 voturi „pentru“ ºi 112 „împotrivã“, deputaþii au adoptat principala prevedere a articolului 25, conform cãreia „preºedintele Camerei Deputaþilor ºi orice membru al Biroului Permanent pot fi revocaþi înainte de expirarea mandatului, cu votul majoritãþii deputaþilor“. De asemenea, se stabileºte cã votul este secret ºi se exprimã prin buletine de vot în cazul preºedintelui Camerei ºi cu bile pentru ceilalþi membri ai Biroului Permanent.
Dupã îndelungi dezbateri, în care reprezentanþii PSD ºi PRM au criticat introducerea conceptului „majoritate politicã“ - punct de vedere susþinut ºi de preºedintele Comisiei pentru regulament (deputatul PSD Ioan Bivolaru) ºi de preºedintele Comisiei juridice (deputatul PC Sergiu Andon) - a fost adoptat ºi alineatul care stabileºte cã „revocarea din funcþie a preºedintelui Camerei Deputaþilor poate fi propusã, cînd se schimbã majoritatea politicã din Camera Deputaþilor, de cãtre majoritatea deputaþilor“.
Deputaþii au adoptat ºi prevederile care vizeazã revocarea, la propunerea unei treimi din deputaþi, a preºedintelui Camerei Deputaþilor pentru încãlcarea Constituþiei sau încãlcarea în mod grav ºi repetat a Regulamentului Camerei, precum ºi alineatul referitor la posibilitatea ca grupul parlamentar care l-a propus sã solicite revocarea preºedintelui Camerei.
A fost adoptatã ºi prevederea care stabileºte cã preºedintele Camerei nu poate conduce ºedinþa Biroului Permanent sau a plenului în care se discutã revocarea sa.
Deputaþii au eliminat însã din textul articolului 25 posibilitatea ca alegerea unui nou preºedinte al Camerei sã fie organizatã în aceeaºi ºedinþã în care a fost aprobatã propunerea de revocare, deoarece la începutul ºedinþei de marþi se votase ca prevederile noului Regulament sã fie aplicate la 25 de zile de la adoptarea acestuia.

A fost votatã ºi revocarea preºedintelui Senatului
Senatorii au decis miercuri cã revocarea preºedintelui Senatului poate fi propusã de jumãtate plus unu din numãrul total al senatorilor. Revocarea poate fi propusã de o treime din numãrul total al senatorilor, dacã preºedintele încalcã grav ºi în mod repetat prevederile Constituþiei sau ale regulamentului.
Senatorii au aprobat, cu majoritate de voturi, articolele din proiectul de modificare a regulamentului privind revocarea preºedintelui ºi a membrilor Biroului Permanent, în varianta iniþiatã de senatotul PD Radu Berceanu.
Varianta PSD respinsã de senatorii prezenþi, prevedea ca revocarea din funcþie a preºedintelui sã fie fãcutã de cãtre plenul Senatului, la cererea grupului parlamentar care l-a propus pentru aceastã funcþie.
Plenul Senatului a mai decis ºi introducerea unui ultim articol la proiectul privind modificarea regulamentului potrivit cãruia articolele referitoare la revocarea preºedintelui ºi a membrilor Biroului Permanent, vor intra în vigoare în termen de 25 de zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial.

Articol afisat de 1594 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective