Porc cu trichineloz�, pe masa unei familii cu opt suflete
• opt membri ai unei familii au m�ncat carne de porc infestat� cu parazitul care provoac� aparitia trichinelozei • cel care a cump�rat porcul a dus mostra de carne la examenul trichineloscopic abia la c�teva zile dup� ce a m�ncat din ea • investigatiile medicale au ar�tat c� nici unul dintre cei opt nu este bolnav de trichineloz�, dar toti fac tratament preventiv • Opt membri ai unei familii din Roman, adulti si copii, au ajuns la spital, ieri, si au solicitat investigatii medicilor infectionisti, fiind panicati de faptul c� ar putea avea trichineloz�. Cu o zi �nainte, acestia au aflat c� au m�ncat carne de porc infestat� cu Trichinella Spiralis, parazitul care provoac�, at�t la animal, c�t si la om, aparitia bolii numite trichineloz�. Examenul trichineloscopic al c�rnii a fost f�cut �n piata din Roman, la c�teva zile dup� ce familia respectiv� a consumat carnea infestat�. Animalul a fost cump�rat de la un necunoscut, a fost sacrificat, sp�lat, cur�tat, portionat, iar dup� ce gospodarii au preg�tit tot ce trebuie pentru prepararea produselor din porc, au m�ncat si o friptur� g�tit� din carnea respectiv�. Cu toate c� nici unul dintre consumatori nu a avut probleme, proprietarul, care a auzit c� �n piat� se poate efectua examen trichineloscpic, a vrut s� se conving� c� porcul pe care l-a cump�rat si din carnea c�ruia a m�ncat nu avea trichineloz�.
Surprins de rezultatul acestui examen, gospodarul a mai avut si socul de a primi acas� vizita reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare care fuseser� anuntati despre faptul c� omul are �n frigider carne de porc infestat� cu Trichinella Spiralis. Cele 95 de kilograme de carne care au mai r�mas din porcul infestat au fost confiscate si duse la Protan Roman, pentru a fi distruse.
Din fericire, investigatiile medicale efectuate celor opt persoane au relevat absenta bolii. Cu toate acestea, pentru a nu exista vreo problem�, tuturor li s-a prescris tratament antiparazitologic.
De la �nceputul acestei s�pt�m�ni, �n marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, T�rgu Neamt, Bicaz), �n fiecare zi, �ntre orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale se efectueaz� examene trichinelosopice la carnea de porc. Examenele s�nt efectuate de c�tre medicii veterinari care, pe loc, analizeaz� la microscop mostre de carne de porc din ceea ce v�nd cresc�torii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoan� care doreste s� se asigure c� nu risc� s� se �mboln�veasc� de trichineloz�, din cauza c�rnii de porc achizitionate, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produs� de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestat�.
Incubatia bolii la om este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezint� dureri abdominale, lipsa poftei de m�ncare, great�, diaree. Apoi, apar durerile musculare, sl�biciuni si dificult�ti la mers, mestecat, �nghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot ap�rea si eruptii pe piele. Temperatura poate creste p�n� la 38-40 grade, timp de mai multe zile.Trichineloza este o boal� care se poate preveni. De aceea, se recomand� consumul c�rnii si a produselor din carne verificate. Dac� sacrificarea care are loc �n gospod�rie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o m�sur� sigur� pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termic� suficient� prin fierbere sau frigere a c�rnii.
|