Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Carnea de porc, controlatã trichineloscopic

Carnea de porc, controlat� trichineloscopic

• �n circumscriptiile sanitar-veterinare din pietele din judet se efectueaz� examene trichineloscopice la carnea de porc • examenul poate fi solicitat de oricine, contra sumei de 70.000 de lei • analizele s�nt efectuate de c�tre medici veterinari •

Angajatii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt (DSV) efectueaz�, de la �nceputul acestei s�pt�m�ni, examene trichinelosopice la carnea de porc. Conform preciz�rilor f�cute de c�tre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al respectivei institutii, acest tip de examen se efectueaz� �n marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, T�rgu Neamt, Bicaz), �n fiecare zi, �ntre orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale.
Examenele s�nt efectuate de c�tre medicii veterinari care, pe loc, analizeaz� la microscop mostre de carne de porc din ceea ce v�nd cresc�torii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoan� care doreste s� se asigure c� nu risc� s� se �mboln�veasc� de trichineloz� din cauza c�rnii de porc pe care a achizitionat-o, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produs� de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestat�. Larvele de Trichinella din carnea infestat�, cel mai des cea de porc, odat� p�trunse �n tubul digestiv, s�nt eliberate si se transform� �n viermi adulti �n 5-7 zile. Dup� fertilizare, viermii masculi se elimin�, iar femelele p�trund �n mucoasa intestinului, unde depun larve timp de c�teva s�pt�m�ni. Acestea intr�, apoi, �n circulatie si, ulterior, se stabilesc �n tesuturi, �n special �n musculatura scheletului. �n muschi, larvele se �nchisteaz� si r�m�n vii ani de zile sau se pot calcifia.
Manifest�rile clinice s�nt �n functie de cantitatea de larve ingerate. Incubatia este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezint� dureri abdominale, lipsa poftei de m�ncare, great�, diaree. Apoi, apar durerile musculare, sl�biciuni si dificult�ti la mers, mestecat, �nghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot ap�rea si eruptii pe piele. Carateristic, �ns�, este edemul fetei.
Temperatura poate creste p�n� la 38-40 grade, timp de mai multe zile. Dac� invazia este masiv�, poate fi afectat si creierul, cu manifest�ri neuro-psihice.
Trichineloza este o boal� care se poate preveni. De aceea, se recomand� consumul c�rnii si a produselor din carne verificate. Dac� sacrificarea are loc �n gospod�rie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o m�sura sigur� pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termic� suficient� prin fierbere sau frigere a c�rnii.
Tot de luni, inspectorii sanitar-veterinari efectueaz� controale ale produselor alimentare de toate felurile, care se comercializeaz� �n pietele din judet.
„Echipe de medici si inspectori din cadrul institutiei noastre se vor afla pe teren zi de zi, p�n� pe 3 ianuarie, pentru a controla calitatea si termenul de valabilitate al tuturor produselor alimentare care se v�nd �n toate pietele agroalimentare din �ntreg judetul. Sper�m s� nu avem surprize nepl�cute si s� nu fie nevoie s� sup�r�m pe nimeni aplic�nd amenzi pentru eventuale nereguli pe care le-am putea depista“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt.

Articol afisat de 2179 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective