Carnea de porc, controlat� trichineloscopic
• �n circumscriptiile sanitar-veterinare din pietele din judet se efectueaz� examene trichineloscopice la carnea de porc • examenul poate fi solicitat de oricine, contra sumei de 70.000 de lei • analizele s�nt efectuate de c�tre medici veterinari • Angajatii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt (DSV) efectueaz�, de la �nceputul acestei s�pt�m�ni, examene trichinelosopice la carnea de porc. Conform preciz�rilor f�cute de c�tre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al respectivei institutii, acest tip de examen se efectueaz� �n marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, T�rgu Neamt, Bicaz), �n fiecare zi, �ntre orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale.
Examenele s�nt efectuate de c�tre medicii veterinari care, pe loc, analizeaz� la microscop mostre de carne de porc din ceea ce v�nd cresc�torii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoan� care doreste s� se asigure c� nu risc� s� se �mboln�veasc� de trichineloz� din cauza c�rnii de porc pe care a achizitionat-o, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produs� de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestat�. Larvele de Trichinella din carnea infestat�, cel mai des cea de porc, odat� p�trunse �n tubul digestiv, s�nt eliberate si se transform� �n viermi adulti �n 5-7 zile. Dup� fertilizare, viermii masculi se elimin�, iar femelele p�trund �n mucoasa intestinului, unde depun larve timp de c�teva s�pt�m�ni. Acestea intr�, apoi, �n circulatie si, ulterior, se stabilesc �n tesuturi, �n special �n musculatura scheletului. �n muschi, larvele se �nchisteaz� si r�m�n vii ani de zile sau se pot calcifia.
Manifest�rile clinice s�nt �n functie de cantitatea de larve ingerate. Incubatia este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezint� dureri abdominale, lipsa poftei de m�ncare, great�, diaree. Apoi, apar durerile musculare, sl�biciuni si dificult�ti la mers, mestecat, �nghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot ap�rea si eruptii pe piele. Carateristic, �ns�, este edemul fetei.
Temperatura poate creste p�n� la 38-40 grade, timp de mai multe zile. Dac� invazia este masiv�, poate fi afectat si creierul, cu manifest�ri neuro-psihice.
Trichineloza este o boal� care se poate preveni. De aceea, se recomand� consumul c�rnii si a produselor din carne verificate. Dac� sacrificarea are loc �n gospod�rie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o m�sura sigur� pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termic� suficient� prin fierbere sau frigere a c�rnii.
Tot de luni, inspectorii sanitar-veterinari efectueaz� controale ale produselor alimentare de toate felurile, care se comercializeaz� �n pietele din judet.
„Echipe de medici si inspectori din cadrul institutiei noastre se vor afla pe teren zi de zi, p�n� pe 3 ianuarie, pentru a controla calitatea si termenul de valabilitate al tuturor produselor alimentare care se v�nd �n toate pietele agroalimentare din �ntreg judetul. Sper�m s� nu avem surprize nepl�cute si s� nu fie nevoie s� sup�r�m pe nimeni aplic�nd amenzi pentru eventuale nereguli pe care le-am putea depista“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt.
|