Aqua Calor si municipalitatea, parteneriat in sprijinirea defavorizatilor
• prin programul de montare a centralelor termice de apartament, societatea Consiliului Local asigura manopera gratuita si plata in rate a instalatiei de incalzire • persoanele cu venituri foarte reduse beneficiaza de ajutoare sociale de urgenta pentru a-si plati taxele de bransare la E-ON Gaz • in prima faza, Aqua Calor a pregatit 10.000 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, pe care le va distribui asociatiilor de proprietari • Incalzirea locuintelor, in aceasta iarna, cu precadere in cazul familiilor cu venituri reduse, reprezinta o problema careia - dincolo de starea de ingrijorare provocata de majorarile succesive ale preturilor utilitatilor - i-a fost gasita rezolvarea. Se poate spune ca eforturile guvernamentale, concretizate in crearea unui cadru mai larg de acordare a ajutoarelor pentru incalzire, precum si cele locale, de modernizare a sistemului termic din municipiu, ca si oferta de sprijin financiar prin ajutoare de urgenta sint menite a da un anumit grad de siguranta pietrenilor. Cum plafonul maxim de venituri, pentru incadrarea in prevederile Ordonantei nr. 57/ 2006 privind alocarea ajutoarelor pentru incalzire, a fost crescut la 5 milioane de lei/ membru de familie, autoritatile locale se asteapta la o dublare a numarului solicitantilor. Ca urmare a faptului ca in circuitul „hirtiilor“ sint implicate mai multe institutii, recent, a fost organizata o intilnire pe aceasta tema, alaturi de primarul Gheorghe Stefan participind reprezentantii societatii producatoare si furnizoare de agent termic, Aqua Calor, ai E-ON Gaz si Directiei Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei. Un rol foarte important a fost atribuit conducerilor asociatiilor de proprietari care sint intermediarii in relatia dintre beneficiari - pietrenii cu venituri mici - si autoritatile locale.
106 centrale termice de apartament, montate prin programul societatii Aqua Calor
Sprijinul social oferit de Guvern vine pe fondul majorarii preturilor la utilitati, ca si a reducerii subventiilor pentru agentul termic furnizat populatiei. Preconizata eliminare a subventiilor, incepind din 2007, a dat de gindit conducerii Primariei Piatra Neamt care a ajuns la concluzia ca solutia sociala cea mai sigura este modernizarea sistemului de producere si furnizare a caldurii. Noile centrale termice, cu randament de 92%, ca si traseele scurte vor reduce substantial pierderile, ceea ce va insemna costuri reale ale consumului de energie si, in consecinta, facturi mai scazute la intretinere. Investitia in schimbarea sistemului termic din Piatra Neamt se cifreaza la circa 400 miliarde de lei, de aceasta urmind sa beneficieze circa 50 % din pietreni, fiind vorba despre cetatenii ale caror apartamente au ramas cuplate la sistemul centralizat.
„Cind am preluat mandatul, Aqua Calor avea datorii de 223 miliarde de lei catre AVAS, iar catre Distrigaz - de 106 miliarde de lei. Primaria avea de platit la Aqua Calor restante de 143 miliarde de lei. Situatia era crunta, de aceea am considerat ca problema sistemului termic trebuie rezolvata cu prioritate. Am organizat o licitatie, iar specialistii de la Universitatea din Iasi au dat, dupa un studiu, o solutie pentru reabilitarea sistemului termic al municipiului. Nu am facut nimic de capul nostru, empiric, babeste, ci am lucrat stiintific. Problema erau banii, asa ca am facut un credit. La terminarea investitiei, municipiul Piatra Neamt va fi una dintre localitatile tarii care va beneficia de un sistem termic modern. Asociatiile de proprietari vor fi cele care vor gestiona noile centrale termice: la cele care vor deservi cite un bloc vom asigura doar service-ul, iar la care vor fi arondate peste 3 blocuri, va fi cite un fochist, dupa cum cere ISCIR-ul. In beneficiul a 50.000 de cetateni - doar 50 % din apartamente au ramas bransate la sistemul centralizat - vor veni investitii de 400 miliarde de lei“, a declarat primarul Gheorghe Stefan. Atit vechile centrale termice - care inca vor functiona in aceasta iarna, cit si cele vechi vor fi administrate de catre Aqua Calor. La Piatra Neamt, pretul gigacaloriei va fi, in aceasta iarna, de 1,194 milioane de lei.
O categorie vitregita de conditiile oferite de noul sistem este reprezentata de persoanele cu venituri reduse care locuiesc in imobile in care s-au produs debransari in masa si unde, din punct de vedere tehnico-economic, nu se justifica montarea centralelor termice de bloc. Insa, acestea se inscriu intr-un alt program, derulat de societatea Aqua Calor, privind montarea centralelor termice de apartament. „Asiguram gratuitatea manoperei, iar contractul cu beneficiarul nu implica ipoteca, ci este de tip leasing. Mai exact, Aqua Calor este proprietarul investitiei pina la achitarea ultimei rate a contravalorii centralei si celorlalte materiale folosite. Cei care au beneficiat de programul nostru anul trecut, au facut rate pe o perioada de 5 ani. Ratele platite de acestia au fost cuprinse intre 600 si 900 mii de lei, in functie de marimea apartamentelor, dar si de optiunile proprietarilor. Unii au dorit sa isi schimbe si caloriferele, un alt cetatean, spre exemplu, a dorit un anumit tip de centrala, pe care si-a ales-o singur. Costurile de achizitie a centralelor termice scad considerabil, in conditiile in care organizam licitatie. Anul trecut, pretul de achizitie a centralelor termice a fost sub 17 milioane de lei, mai precis de 16,8 milioane. In contextul organizarii licitatiei, apare concurenta, astfel ca preturile sint la nivel de en-gross“, a precizat Elena Boengiu, reprezentantul legislativului pietrean in AGA la Aqua Calor. Potrivit aceleiasi surse, societatea de interes local a incheiat contracte cu circa 106 de beneficiari de centrale termice murale. In sarcina celor care au parte de aceste facilitati ramine achitarea taxelor impuse de distribuitorul de gaz metan. Consilierul Boengiu a subliniat ca majoritatea au venituri foarte scazute si nu au bani sa plateasca proiectele, bransarea la reteaua de gaz si montarea contorilor de gaz metan, motiv pentru care autoritatile locale au gasit inca o formula de sprijin: ajutoarele sociale de urgenta.
Aqua Calor distribuie cererile de acordare a ajutoarelor la asociatii
In aceasta iarna, ajutoarele pentru incalzirea cu energie termica vor fi acordate - potrivit OUG 57/ 2006 - prin acoperirea unui procent din cheltuielile lunare cu caldura: pentru venituri/ membru de familie situate sub 1,25 milioane de lei, ajutorul pentru incalzire va acoperi cheltuielile in proportie de 90%-100%; intre 1,25-1,7 milioane de lei - de 80%; intre 1,7-2,1 milioane lei -70%; 2,1-2,5 milioane de lei - 60%; 2,5-2,9 milioane lei - 50%; 2,9-3,45 milioane lei - 40%; 3,45-3,9 milioane lei - 30%; 3,9-4,4 milioane de lei - 20%, iar intre 4,4 si 5 milioane de lei - de 10%. Ajutoarele pentru incalzirea cu gaze naturale vor fi acordate in suma fixa lunara: pentru venituri mai mici de 1,25 milioane de lei/ membru de familie va fi de 2,1 milioane lei; 1,25-1,7 milioane lei - 1,3 milioane lei; 1,7-2,1 milioane lei - 1,1 milioane lei; 2,1-2,5 milioane lei - 900 mii lei; 2,5-2,9 milioane lei - 700 mii lei; 2,9-3,45 milioane lei - 500 mii lei; 3,45-3,9 milioane lei - 350 mii lei; 3,9-4,4 milioane lei - 250 mii lei, iar intre 45,4 si 5 milioane de lei - 150 mii lei.
Cererile pentru acordarea subventiei la incalzire - de care vor beneficia atit pietrenii ramasi, inca, la vechiul sistem centralizat, cit si aceia care vor fi bransati la cel nou - vor fi distribuite de Aqua Calor, prin intermediul conducerilor asociatiilor de proprietari. „In prima faza, au fost pregatite 10 mii de cereri, dar se preconizeaza - in contextul cresterii plafonului de venituri - ca numarul beneficiarilor va fi dublu fata de pina acum“, a subliniat consilierul Elena Boengiu. Posesorii de centrale termice de apartament vor trebui sa se adreseze direct E-ON Gaz, pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire.
Sfaturi pentru urgentarea acordarii ajutoarelor la incalzire
Factorii de decizie locali ii sfatuiesc pe presedintii de asociatii sa treaca cit mai rapid la identificarea persoanelor - ale caror apartamente au ramas bransate la sistemul centralizat - care au dreptul la ajutoare de incalzire. Acestia vor trebui sa distribuie in timp util formularele speciale - cererile si declaratiile pe proprie raspundere privind venitul pe membru de familie. Reprezentantii asociatiilor au fost solicitati sa depuna formularele la Primarie - la Serviciul Protectie Sociala - pe masura completarii acestora, pentru ca, in contextul preconizatei cresteri a numarului beneficiarilor, sa nu se creeze blocaje de activitate. In baza acestor cereri, primarul va emite decizii de acordare a ajutoarelor de incalzire, al caror cuantum va fi stabilit potrivit veniturilor familiilor.
Exista o serie de cazuri speciale - luate in calcul de autoritati, in baza prevederilor legale - in care ajutoarele pentru incalzire nu ar putea fi acordate, ori ar fi alocate partial: persoanele plecate in strainatate, care au declarat „0“ persoane la intretinere nu vor primi ajutoare de incalzire; chiriasii care au venituri de maxim 5 milioane lei/ membru de familie pot beneficia de acest sprijin; cei care detin mai multe apartamente nu vor beneficia de aceasta facilitate decit pentru locuinta inscrisa in actele de identitate; daca o familie si-a debransat, spre exemplu, doua din cele patru camere ale apartamentului in care locuieste, va primi subventie doar pentru incaperile care au ramas cuplate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.
|