Elevi din Pingarati, in vizita la creatori populari din Dobreni
Elevii claselor V-VIII de la Scoala Generala nr. 1 Pingarati, insotiti de profesoarele Floarea Grigorescu si Diana Tudorache au efectuat, in ziua de 26 septembrie, o vizita in comuna Dobreni, cu scopul de a patrunde mai mult in tainele creatiei populare romanesti, localitatea gazda fiind nu numai una din principalele conservatoare, ci si continuatoare a valorilor artizanale traditionale.
Primaria si Consiliul Local, Scoala Generala, Biserica parohiala si Centrul Social „Speranta“ din Dobreni au sprijinit aceasta actiune, transformind momentul intilnirii intr-o adevarata sarbatoare. Oaspetii de peste munte au venit cu bratele pline de flori in comuna subcarpatica, strajuita de intinsul, ondulatul si legendarul Deal Balaur si, la rindul lor, au fost intimpinati cu piine si sare de catre colegii lor de generatie ai scolii generale din localitatea gazda, in frunte cu directorul Ioan Darius, invatatoarea Maria Mihut si consilierul local Minodora Luchian. Au fost prezente la eveniment si creatoarele de arta populara Marioara Mihut si Aglaita Ciocoiu, precum si Elena Ionescu din Piatra Neamt, fondatoare ale muzeului etnografic din incinta Clubului comunal. Acesta a fost si primul obiectiv vizitat, tinerilor vizitatori fiindu-le prezentate amanunte despre mestesugurile mostenite din stramosi, practicate si perpetuate cu multa dragoste si staruinta, pentru a rezista timpurilor.
Profesorul Darius, dupa ce a prezentat asezarea, istoricul si pulsul vietii din Dobreni, i-a condus pe oaspeti la casa lui batrineasca, in care este amenajat un muzeu de arta populara cu lucrarile mamei sale, creatoarea Smaranda Darius, membra a Academiei Artelor Traditionale din Romania, trecuta nu de mult la cele vesnice. Exponatele din acest spatiu i-au fascinat pe vizitatori, fiecare obiect fiind legat de unele etape si evenimente deosebite din viata familiei de intelectuali cu traditie din Dobreni, Darius.
Traseul a continuat la Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde tinerii din Pingarati au fost primiti cu caldura duhovniceasca de parintele paroh al sfintului lacas, preotul Viorel Cosofret. Biserica veche de 125 de ani, construita de boierul Leon Bogdan (cuscrul lui Mihail Kogaliceanu), a impresionat prin maretie si prin frescele interioare executate de pictori renumiti, precum C.D. Stahi, Dumitru Irimescu, Mihai Chioaru. Vizitarea Centrului Social „Speranta“ a incheiat traseul tinerilor turisti din Pingarati, unde au fost primiti cu aceeasi dragoste de catre elevi, in frunte cu directorii si personalul din unitate. Micii cautatori de comori inestimabile romanesti au gasit si aici lucrari interesante, creatii ale copiilor institutionalizati. In jurul unei mese cu dulciuri si racoritoare, elevii din cele doua localitati au legat prietenii si si-au promis noi revederi. „Elevii cu care am venit sint iubitori ai valorilor strabunilor si sint foarte incintati ca i-am adus aici. Ma bucur ca am descoperit aici multe lucruri inedite si copiii si-au imbogatit mult cunostintele si vor invata sa perpetueze ceea ce se poate ca sa nu ne pierdem identitatea de romani“, a subliniat profesoara Floarea Grigorescu, consilier cu munca educativa de la Scoala nr. 1 din Pingarati.
|