Bobocii in clasa I, vaccinati impotriva a cinci boli
• in cursul saptaminii viitoare, elevilor clasei I din intreg judetul li se va administra vaccinul trivalent rujeolic-rubeolic-oreion si cel diftero-tetanic Toti elevii in clasa I din judetul Neamt vor fi vaccinati, in cursul saptaminii viitoare, impotriva rubeolei, oreionului, rujeolei, difteriei si tetanosului. Profilaxia celor cinci boli se va face prin intermediul a doua tipuri de vaccin, care vor fi administrate simultan.
Imunizarea fata de primele trei boli, cunoscute de altfel sub denumirea de boli ale copilariei, se va face prin efectuarea vaccinului trivalent rujeolic-rubeolic-oreion, iar fata de difterie si tetanos - prin efectuarea vaccinului diftero-tetanic.
In aceasta campanie de vaccinare sint implicati medicii epidemiologi din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Neamt, precum si cei de familie din intreg judetul. Cadrele medicale ale ASP au comandat si au primit de la Ministerul Sanatatii dozele din cele doua tipuri de vaccin, le-au transportat la cabinetele medicilor de familie care se vor ocupa de administrarea lor la copiii din clasa I, in intervalul 2-6 octombrie.
Rujeola este o boala infectioasa transmisibila, determinata de virusul rujeolic, caracterizata clinic prin febra, inflamatii ale pielii, cailor respiratorii si tractului digestiv, precum si prin pete caracteristice la exterior. Boala are o perioada de incubatie de 10 zile si o evolutie fara probleme, dar se poate agrava din cauza aparitiei complicatiilor de natura suprainfectioasa. Cei mai expusi sint copiii malnutriti sau cu alte tare fizice, in cazul carora sistemul imunitar este foarte slabit si nu poate lupta impotriva infectiilor.
Rubeola este o boala virala care se manifesta prin eruptii cutanate ce apar mai intii pe fata si in citeva ore se extind pe trunchi si membre, precum si prin umflarea ganglionilor. Perioada de incubatie este de de doua-trei saptamini, iar debutul este direct. De regula, persoana care are rubeola are febra, dar este posibil a boala sa se manifeste si fara acest simptom. Acest tip de vaccin se mai administreaza o data la virsta de 14 ani in cazul fetelor. O persoana adulta de sex feminin care contacteaza aceasta boala risca sa dea nastere unui copil cu malformatii congenitale.
Oreionul este, de asemenea, o boala virala a copilariei care se manifesta prin umflarea ganglionilor. Boala are o perioada de incubatie de aproximativ doua saptamini si se vindeca fara tratament, in tot atit timp. Aparitia sa la virsta adolescentei sau la virste adulte poate avea drept urmare sterilitatea, in cazul ambelor sexe.
In cursul anului 2006-2007, medicii epidemiologi si cei de familie vor avea de sustinut, la elevii cuprinsi in diverse niveluri de invatamint, noua campanii de imunizare impotriva mai multor afectiuni. Tot in cursul lunii octombrie, elevii de clasa a XII-a vor primi prima doza de vaccin impotriva hepatitei de tip B.
Copiilor in clasa a III-a le va fi administrat, in cursul lunii noiembrie, vaccinul antipoliomielitic. Tot in noiembrie, vor fi imunizati impotriva hepatitei de tip B elevii din anul I ai scolilor postliceale sanitare.
In cursul lunii martie a anului viitor, vor fi vaccinate antirubeolic fetele din clasa a VIII-a.
|