Alianta D.A. - aproape de dezintegrare?!
Scandalurile dintre PNL si PD nu au constituit un secret pentru nimeni, cu atit mai mult cu cit partenerii de alianta nici nu si-au dorit sa ascunda acest lucru. Certurile interminabile, scandalurile intre membrii marcanti ai celor doua partide, multi dintre ei membri ai Guvernului, o imagine jalnica lasata de cei care guverneaza, cu atit mai mult cu cit acest aspect de cearta de mahala este departe de modul in care ar trebui sa decurga relatiile dintre cele doua partide. Din pacate, toata aceasta cearta se rasfringe si asupra actului de guvernare. Saptamina trecuta, sesizind penibilul la care s-a ajuns, conducerile celor doua partide au incercat o reconciliere istorica, printr-o intilnire informala care, in cele din urma, nu a mai avut loc, lasind loc la fel de fel de interpretari, iar razboiul dintre cele doua partide a reizbucnit.
Tema lansata de liberali, prin care sustin ideea unei republici parlamentare, este una care, dincolo de aspectele constitutionale si eficacitatea puterii executive, este o lovitura directa data lui Traian Basescu si Partidului Democrat, sustinatori ai republicii prezidentiale. Un conflict putin interesant in acest moment, dar care poate, prin ceea ce implica in realitate, sa duca la ruperea definitiva a acestei aliante, pentru ca miza este indepartarea lui Traian Basescu. Alegerea presedintelui de catre Parlament (asa cum se intimpla in cazul republicii parlamentare), ar insemna si sfirsitul domniei lui Traian Basescu, iar liberalii sint dispusi sa forteze acest lucru, odata cu revizuirea Constitutiei. Oricum, atitudinea presedintelui pe aceasta tema, sustinind transformarea intr-o republica prezidentiala, dovedeste inca odata, daca mai era nevoie, tendintele de dictator care se regasesc in personalitatea celui care ocupa prima functie in stat. Republica prezidentiala, prin constructia sa constitutionala, este vecina cu dictatura, iar romanii acum 16 ani s-au jertfit pentru a scapa de ea, insa acest lucru se pare ca nu-l intereseaza pe „conducatorul nostru mult iubit“ (de sondajele de opinie), care nu isi urmareste decit interesul propriu, acela de a mai obtine un mandat in 2009 si sa conduca singur aceasta tara. Opinia mea, si am mai exprimat-o public, este ca Romania nu este pregatita sa devina o republica prezidentiala, derapajele catre dictatura fiind usor realizabile in conditiile unei democratii tinere, asa cum este, de fapt, democratia romaneasca. Nici celelalte state democratice europene nu au adoptat republica prezidentiala, in mare parte pornind de la aceeasi idee, ca este periculos sa concentrezi prea multa putere in miinile unei singure persoane. Exceptie face Franta, dar democratia franceza este una puternica si cu o vechime de secole.
Apropiata demitere a ministrului apararii este o alta tema care va agita serios apele in interiorul Aliantei si se pare ca va strica din nou tabloul de familie pe care au incercat sa ni-l vinda, in ultimele zile, cei din PNL si PD.
Sondajele de opinie efectuate de cele doua partide, pentru a arata care stau mai bine, sint un alt motiv de disputa. Inclusiv in Neamt, s-a realizat un astfel de sondaj din care am aflat ca „binele a invins raul“, adica, in traducere, Alianta a intrecut (socialist) PSD-ul. Capcana sondajelor de opinie este una in care si noi, social-democratii, am picat, deoarece cifrele reale au fost altele decit cele din sondaje. Infatuarea celor autointitulati „portocalii“ nu ne deranjeaza, insa, spre deosebire de ei, noi am inteles un lucru: nimeni nu e vesnic la guvernare, iar ceea ce conteaza este doar modul in care rezolvi problemele reale ale populatiei, restantele actualei guvernari fiind, din acest punct de vedere, foarte mari.
|