Agicultura din Romania, cu Dumnezeu inainte!
Aproape 700 de preoti din Moldova au primit, marti, la Iasi, sfaturi de la ministrul agriculturii despre cum trebuie sa mearga agricultura conform standardelor europene. Cum un studiu recent arata ca romanul are cea mai mare incredere in Biserica, ministrul Gheorghe Flutur a considerat ca taranii vor fi mai receptivi la mesajul sau daca acesta va veni din partea alesilor lui Dumnezeu. Dezamagire, insa. Preotii nu au fost nici ei foarte atenti la sfaturile si informatiile oficiale. Timp de aproape doua ore au motait, au completat rebusuri si au vorbit la telefon. Inspirat de o intimplare petrecuta acum mai bine de opt ani, ministrul Flutur s-a gindit ca mesajul pe care vrea sa-l transmita celor de la sate va ajunge mai usor la acestia prin intermediul preotilor. „In luna martie 1998, in Saptamina Mare am facut apel la preoti in zona in care s-a defrisat padurea sa le dea canoane celor care au venit sa se spovedeasca sa planteze un hectar de padure. Poate ca a fost o idee de undeva de sus, de la Dumnezeu“, le-a spus ministrul agriculturii preotilor.
Nu foarte absorbiti de discursul emotionant al ministrului Agriculturii, clericii au incercat sa faca sa treaca mai usor timpul cu diferite activitati, dar au retinut esentialul. „De la sedinta de astazi am avut foarte multe de invatat. Pe enoriasii nostri ii vom sfatui in felul urmator: sa puna umarul la munca, sa treaca fiecare sa-si faca ferme familiare“, a declarat Mihai Lica, preot din comuna Scobinti.
Ministrul a transmis si sfatul urmator: taranii care nu au banii necesari pentru infiintarea unor ferme pot sa se asocieze cu alte familii. Astfel, produsele proprii nu vor depinde de procesatori sau distribuitori straini.
Alesii bisericii nu au reusit insa sa asimileze informatii prea multe. „Nici eu nu le stiu care sint normele astea europene. Sa munceasca. Sa-si iubeasca pamintul care e al nostru“, a spus Gheorghe Florea, preot din Tomesti. „Se vor face unele cursuri la care vom participa si-i vom indruma si pe ei la rindul nostru. Momentan nu stiu“, a marturisit Florin Prisecaru, preot din Birnova.
Ideea ministrului de a apela la preotime pentru a-si duce mesajul la sate este sustinuta si de Constantin Arustei, directorul Directiei Agricole Iasi: „Preotul are un rol foarte important in dezvoltarea rurala si in dezvoltarea comunitatii. Trebuie sa tinem cont ca marea majoritate a preotilor sint si mari gospodari“. Gospodari, dar gospodari la casele lor, spun unii tarani. Nu toti isi asculta preotul cind vine vorba de agricultura. „Noi facem si noi cum credem, preotul face si el cum crede el“, spune un taran. Intrebat daca o sa il asculte, barbatul raspunde: „Depinde, daca preotul spune prostii, noi il ascultam pe el? (...) Sa nu faci ce face popa, sa faci ce zice popa“.
|