Scoli din evul mediu
• 204 scoli nu au apa curenta, instalatii sanitare sau de incalzire • in mediul rural, multe scoli nu au canalizare, iar apa din fintini contine nitriti Reparatiile curente la scolile nemtene sint aproape gata, potrivit unei informari trimise Prefecturii Neamt de catre Inspectoratul Scolar al judetului. Igienizarea spatiilor in care functioneaza unitatile scolare este, potrivit diriguitorilor invatamintului nemtean, realizata in procent de 98%. Pina pe 21 august, 68% dintre unitatile scolare obtinusera prelungirea autorizatiilor de functionare, iar 21% depusesera documentatiile, in vederea obtinerii sau prelungirii acestora. Sint in curs de reinnoire protocoalele incheiate cu Politia, Jandarmeria, Pompierii si E-On. De asemenea, 90% din combustibilul necesar pentru incalzire, la iarna, este asigurat. In urma cu circa o saptamina, a fost lansat proiectul PHARE pentru repararea scolilor distruse de inundatii si se parcurge procedura de pregatire a documentatiei pentru desemnarea firmei care va realiza expertiza tehnica, studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru cele 17 unitati scolare. Subprefectul Vasile Sendrea a spus ca la alte 20 de unitati scolare vor fi efectuate reparatii capitale si vor fi asigurate utilitati in valoare de aproximativ 73 miliarde de lei. Asa arata partea buna a statisticii, exista insa si o alta: dintr-un total de 421 scoli existente in judetul Neamt, doar 217 au autorizatie sanitara de functionare, celelalte 204 neindeplinind conditiile de autorizare.
„In mediul rural, multe dintre unitatile de invatamint sint intr-o situatie critica si nu indeplinesc conditiile autorizarii sanitare. Problema principala o constituie apa. Analizele efectuate de catre chimistii nostri au scos la iveala o incarcatura microbiologica care depaseste limitele normale si o concentratie destul de mare de nitriti. Prezenta nitritilor in apa provenita de la fintinile acestor scoli se perpetueaza de multi ani. Aceleasi unitati de invatamint mai au o problema majora: lipsa canalizarii. In acele locuri exista latrine de tip vechi, care necesita frecvent efectuarea vidanjarii si care sint prost amplasate, adica mai sus decit fintina si astfel in pinza de apa se infiltreaza multe mizerii. Aceste scoli nu pot fi autorizate decit daca isi remediaza aceste deficiente grave“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicina Preventiva Neamt.
Tinind seama ca, in anul scolar 2005-2006, au existat nu mai putin de 235 de unitati de invatamint care au functionat, desi nu aveau autorizatie sanitara, putem spune ca si in anul scolar care urmeaza sa inceapa in septembrie vor fi foarte multi copii care vor frecventa scoala in conditii de insecuritate sanitara.
Ingrijorator este faptul ca acelasi numar de scoli, 204, nu dispun de cel putin una dintre utilitati, precum apa curenta, instalatii sanitare sau incalzire. Apa curenta lipseste din 73 de scoli, iar altele 21 nu au incalzire. Dezastrul este la apogeu in nu mai putin de 110 scoli, care nu dispun nici macar de instalatii sanitare.
Situatia este grava si la gradinite, doar 101 asemenea unitati dispunind de autorizatii sanitare de functionare, dintr-un total de 180. Lipseste apa curenta din 30 de gradinite, nu exista instalatii sanitare in 20, iar 29 nu au incalzire.
Conducerea Inspectoratului Scolar al judetului Neamt a precizat, intr-un comunicat trimis Prefecturii, ca la scolile si gradinitele care nu au autorizatii de functionare se lucreaza pentru indeplinirea masurilor stabilite de Autoritatea de Sanatate Publica, in programele de conformare.
|