Holera aviar� a lovit 16 g�ini la C�nde�ti
• 16 g�ini moarte au pus pe jar speciali�tii veterinari nem�eni
• ini�ial s-a crezut c� este vorba de grip� aviar� • semnele clinice au dovedit c� este vorba despre holer� aviar�, o boal� comun� �i pu�in periculoas� • Medicii veterinari nem�eni au intrat �n priz�, ieri, dup� ce au fost anun�a�i c� 16 p�s�ri au murit �ntr-o gospod�rie din comuna C�nde�ti. Alarma s-a dovedit a fi fals�, dat fiind c� speciali�tii nu au depistat semnele clinice specifice gripei aviare, ap�rut� la sf�r�itul s�pt�m�nii trecute �n jude�ul Tulcea. „Au fost preluate �i probe pentru analize, dar nu e vorba de influenza, ci de boli intercurente, specifice acestei perioade, cum ar fi holera aviar� sau diferite forme de avitaminoze. S�nt probleme care apar frecvent la p�s�ri, mai ales �n gospod�riile unde s�nt hr�nite exclusiv cu boabe de porumb. Noi avem un autolaborator care ne permite s� facem analize, dar atunci c�nd semnele clinice indic� suspiciunea apari�iei unor cazuri de grip� aviar� probele prelevate s�nt trimise la laboratorul de la Bucure�ti al Institutului Na�ional de Diagnostic �i S�n�tate Animal�“, a declarat medicul Constantin Lipan, director adjunct al Direc�iei Sanitar Veterinare �i pentru Siguran�a Alimentelor Neam�.
Speciali�ti recomand� cresc�torilor s� �in� p�s�rile �n cur�i �i s� informeze medicii veterinari asupra apari�iei unor cazuri de �mboln�vire sau mortalitate la aceast� specie. �n plus, este recomandat consumul c�rnii de pas�re �i preparatelor numai din unit��i autorizate sanitar-veterinar. P�s�rile care contacteaz� cel mai u�or influen�a aviar� s�nt g�inile �i curcile, dar �i fazanii, p�unii �i bibilica. Boala evolueaz� rapid, cu febr� 44 grade, �nro�irea crestei �i b�rbi�elor �i se soldeaz� cu moartea fulger�toare a p�s�rilor. Alte simptome specifice ar fi umflarea capului, a g�tului �i chiar a pieptului, respira�ie horc�itoare �i umplerea gu�ii cu scurgerea lichidelor filante din cavitatea bucal� �i n�ri.
Principalele surse de infec�ie s�nt p�s�rile bolnave sau �n perioada de incuba�ie a virusului, dar �i cadavrele p�s�rilor moarte, resturile de la prelucrarea carcaselor, apele de sp�lare a produselor avicole, precum �i ustensilele contaminate cu viru�i. Virusul se transmite pe cale respiratorie, transmiterea fiind favorizat� �i de p�s�rile s�lbatice �i persoanele contaminate. Boala poate fi comb�tut� doar prin lichidarea p�s�rilor bolnave, dezinfec�ia gospod�riilor afectate �i filtru sanitar-veterinar. M�surile extreme s�nt obligatorii, mai ales c� virusul rezist� p�n� la 2 sau 3 luni �n s�nge, fecale sau carne. �n carnea congelat�, virusul rezist� p�n� la un an, iar dezinfectantele uzuale, �n concentra�ii obi�nuite, �l distrug rapid.
|