Toxiinfec�ie alimentar� de import?
• mai multe persoane s-au intoxicat se pare dup� ce au consumat m�ncare trimis� din Italia • alimentul infestat se pare c� a fost uleiul de m�sline, �ns� este suspectat� �i br�nza de vaci autohton� • au fost prelevate probe biologice, pentru a se stabili dac� este vorba despre o toxiinfec�ie alimentar� • Cinci persoane, din Roman, au necesitat internarea �n Sec�ia Boli Infec�ioase, a Spitalului Municipal, zilele trecute, �n urma inger�rii unor gogo�i cu br�nz�, preparate cu ulei de m�sline trimis din Italia. Doctor Ioan �epordei, medic �ef al Compartimentului Teritorial de S�n�tate Public� Roman, a declarat c� to�i cei cinci roma�cani au consumat gogo�ile preparate cu uleiul de m�sline, pe care l-au primit de la o rud� sau o cuno�tin��. �n urma inger�rii preparatelor respective, to�i cinci au acuzat fenomene digestive, specifice unei toxiinfec�ii alimentare, fapt care i-a adus �n final la spital. Pacien�ii au fost intena�i �n Sec�ia Boli Infec�ioase, unde au fost supu�i unor investiga�ii medicale de specialitate. „O �ntreag� familie din Roman a primit din Italia un colet care con�inea �i ulei de m�sline, pe care l-au folosit la prepararea de gogo�i cu br�nz�. Dup� consumul preparatelor, ace�tia au prezentat fenomene digestive specifice unei toxiinfec�ii alimentare. Din acest motiv, roma�canii s-au adresat Sec�iei Boli Contagioase Roman, r�m�n�nd interna�i. Deocamdat� nu avem confirmarea c� ar fi fost o toxiinfec�ie alimentar�, deci nu s�nt probleme deosebite. Mai mult de at�t, pacien�ii s�nt pe cale de externare. Preciz�m faptul c� bolnavilor li s-au recoltat probe, din produ�ii biologici pe care i-au eliminat. Dac� se confirm� vreun microb, acesta se depisteaz� �n proba biologic� prelevat�. Deocamdat� r�m�ne suspiciunea unei toxiinfec�ii alimentare. C�nd este suspiciune, atunci faci «culturi» �i a�tep�i rezultatele respective. B�nuim c� substan�a contaminant� ar fi putut fi �i br�nza ce a fost ad�ugat� �n aluatul din care s-a f�cut amestecul respectiv. Pacien�ii au spus c� br�nza folosit� a fost de vaci. Rezultatele analizelor de laborator vor stabili exact alimentul contaminat, precum �i natura microbilor acestei posibile toxinfec�ii“, a declarat doctor Ioan �epordei. Directorul adjunct al Direc�iei de S�n�tate Public� Neam�, doctor Cecilia Gafencu, a declarat c� ancheta epidemiologic� �n acest caz nu a fost deocamdat� finalizat�. „La finalizarea anchetei epidemiologice, c�nd voi vedea toate buletinele de analiz�, cu rezultatele de laborator, voi fi �n m�sur� s� v� spun concluzia. Eu �tiu, s� nu fim surprin�i de existen�a unui alt germen. �n prezent, putem vorbi, doar de suspiciune de toxiinfec�ie alimentar�, cu un germen de etiologie neprecizat�“, a declarat doctor Cecilia Gafencu.
|