Gripa aviar� se apropie de Neam�
• �n dou� comune din Bac�u, s-au �nregistrat focare de grip� aviar� • �n Neam�, situa�ia este sub control, dar nu este exclus ca p�s�ri vii de la Codlea s� fi fost cump�rate de popula�ie, prin diver�i intermediari • inspectorii sanitari verific� respectarea normelor de prevenire a apari�iei bolii la personalul din microfermele din jude� • Gripa aviar� pare s� se apropie tot mai mult de Neam�, dac� se g�ndim c� dou� comune din jude�ul Bac�u au devenit puncte unde a explodat virusul. Ieri dup�-amiaz�, se g�siser� p�s�ri moarte �n dou� gospod�rii particulare din comunele Ag� �i Palanca. Asta face ca inspectorii Direc�iei Sanitar Veterinare Neam� s� fie nevoi�i s� intensifice m�surile de precau�ie pentru ca virusul aviar s� fie localizat acolo �i s� nu dep�easc� grani�a Neam�ului. „Din p�cate, dac� pentru nem�eni, deocamdat�, nu s�nt motive de �ngrijorare, nu la fel stau lucrurile �n cazul vecinilor din Bac�u, unde, ieri dup�-amiaz�, �n comunele Ag� �i Palanca erau aproape de confirmare suspiciunile c� au ap�rut focare de grip� aviar� �n dou� gospod�rii ale popula�iei. Conducerea Direc�iei Sanitar Veterinare Neam� a fost anun�at� c�, p�n� la confirmare, speciali�tii din DSV Bac�u mai aveau un pas. �n Neam�, situa�ia este tensionat� din cauza a ceea ce se �nt�mpl� �n Bac�u. Impunem m�suri extraordinar de restrictive �i, de miercuri diminea�� (17 mai - n.r.), dac� se confirm� focarele de grip� aviar�, vom fixa filtre sanitare de dezinfec�ie la limita dintre jude�e. De asemenea, �n cazul confirm�rii, miercuri, ridic�m autoriza�iile de transport animale vii �i nu vom mai elibera nici un aviz sanitar veterinar de plecare dintr-un jude� �n altul. Ca m�sur� de protec�ie, vom dubla num�rul de probe recoltate, mai ales din zona de contact cu jude�ul Bac�u“, a declarat doctor Sorin Ulea, directorul Direc�iei Sanitar� Veterinar� Neam�.
Carnea de pui din Roman nu este infestat�
Controalele drastice �n unit��ile nem�ene unde se comercializeaz� carne de pas�re au continuat �i mar�i, 16 mai, �i concluzia este c� nu s-a descoperit marf� care s� fi fost achizi�ionat� de la ferma Drakom din Bra�ov, unde este un focar de grip� aviar�. Echipele de control au ca sarcin� de serviciu ca, �n cazul �n care vor descoperi la v�nzare carne de la aceast� ferm�, s� o confi�te �i s� o denatureze, f�r� discu�ii. �n cazul este g�sit� carne de la al�i produc�tori din Codlea, Bra�ov, aceasta se pune sub sechestru �i i se fac analize, pentru a se �ti dac� se red� circuitului comercial (c�nd rezultatele s�nt negative) sau se distruge. Luni, 15 mai, la societatea Blue Invest din Roman s-au g�sit 228 de kilograme de carne de pui, provenind de la o ferm� din localitatea Codlea. Pe marfa respectiv� s-a pus sechestru �i i s-au f�cut analize, iar rezultatele au ie�it negative. Din p�cate, dac� produsele �i carnea de pui scoase la v�nzare pot fi verificate �n galantarele comercian�ilor, nu la fel stau lucrurile �n cazul achizi�ion�rii de p�s�ri vii. Popula�ia a cump�rat pui �i g�ini vii de la distribuitori care pot fi al „n“-lea intermediar, a�a c� nu se poate afla ferma avicol� de unde provin.
Angaja�ii Direc�iei de S�n�tate Public�, pu�i �n mi�care de gripa aviar�
Spaima c� gripa aviar� ar putea face victime printre nem�eni i-a pus �n mi�care �i pe reprezentan�ii Inspec�iei Sanitare de Stat din cadrul Direc�iei de S�n�tate Public� (DSP) Neam� care, la recomandarea conducerii Ministerului S�n�t��ii, au �nceput, de ieri, s� verifice dac� la nivelul personalului celor �apte microferme de p�s�ri existente �n jude� au fost luate m�suri de prevenire ale apari�iei acestei boli. Astfel, inspectorii sanitari ai DSP Neam� vor verifica dac� personalul angajat are f�cut vaccinul antigripal, dac� a efectuat la zi controlul periodic, dac� respect� normele de protec�ie a muncii �n sensul purt�rii halatului, m�nu�ilor �i cizmelor de cauciuc. De asemenea, se va verifica respectarea regulilor de igien� personal� care se impun, precum �i acelea privind dezinfectarea meselor de lucru, a ustensilelor etc.
Potrivit preciz�rilor f�cute de c�tre doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicin� Preventiv� Neam�, tot la solicitarea Ministerului S�n�t��ii, au fost trimise, din nou, c�tre to�i medicii de
familie din jude� materiale ce con�in m�suri de prevenire a gripei aviare la om. Aceasta este o boal� infec�ioas� a p�s�rilor cauzat� de tulpinile de tip A ale virusului gripal. Din cele 15 subtipuri ale virusului gripei aviare, H5N1, este de un interes special, deoarece sufer� rapid muta�ii, put�nd cauza boal� sever� la oameni. R�sp�ndirea infec�iei la p�s�ri cre�te posibilitatea de infectare direct� la oameni. Omul se �mboln�ve�te �n urma contactului direct cu pas�rile infectate sau a contactului cu materiile fecale, secre�iile �i s�ngele acestora. La om, simptomele gripei aviare s�nt febra, frisonul, durerile musculare, tusea, respira�ia �ngreunat�, urmat� la 2-3 zile de instalarea unei bronhopneumonii grave, care evolueaz� spre deces �n 50% din cazuri.
Pentru a minimaliza posibilitatea infec�iei cu virusul gripei aviare, se recomand� respectarea anumitor m�suri. Trebuie evitat contactul cu p�s�rile s�lbatice �i cu cele domestice, iar copiii trebuie atent
supraveghea�i �n acest sens. �n cazul �n care atinge�i p�s�rile sau dejec�iile acestora, m�inile trebuie neap�rat sp�late cu ap� �i s�pun.
�n cazul �n care se �nt�mpl� s� moar� p�s�ri �n gospod�rii particulare sau spa�ii publice, trebuie anun�at imediat medicul veterinar. Pentru
colectarea cadavrelor de p�s�ri �i eventuala sacrificare a p�s�rilor vii trebuie cerut acceptul autorit��ilor sanitar veterinare.
Este interzis consumul de carne de pas�re incomplet prelucrat� termic �i utilizarea �n alimenta�ie a ou�lor fierte moi sau crude.
Temperatura pentru prelucrarea termic� a c�rnii de pas�re trebuie s� fie mai mare de 70 de grade Celsius. Ustensilele folosite la t�ierea c�rnii crude trebuie separate de restul obiectelor din buc�t�rie. Dup� manevrarea c�rnii crude, se impune
sp�larea m�inilor cu ap� �i s�pun. �n scopul prevenirii r�sp�ndirii bolii este bine a popula�ia s� evite deplasarea �n zone unde au fost depistate cazuri de grip� aviar�. �n cazul suspiciunii unui contact cu virusul gripei aviare, se impune urm�rirea st�rii de s�n�tate a persoanei timp de 10 zile. La apari�ia simptomelor bolii, este obligatorie prezentarea la medic. Persoanele contaminate cu virusul gripei aviare trebuie s� fie izolate, pentru a nu
r�sp�ndi boala.
|