Carne cu probleme g�sit� prin galantare
• inspectorii de la Protectia Consumatorului au efectuat o serie �ntreag� de controale pe la comerciantii de profil • multi dintre ei fost prinsi pe picior gresit • rezultatele verific�rilor au fost f�cute publice recent • Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului au dat o rait� prin magazinele care comercializeaz� carne si au depistat o serie �ntreag� de nereguli. Verific�rile au avut loc �n cadrul unei actiuni care s-a desf�surat la nivel national si care a urm�rit modul de asigurare a inform�rii consumatorilor la comercializarea c�rnii, a produselor din carne, a produselor pesc�resti netransformate preambalate, comercializate sub form� congelat�. „�n ce priveste conformitatea produselor �n judetul Neamt s-a g�sit burt� vit� congelat�, ambalat�, ce prezenta ambalajul deteriorat, carne preparat� congelat�, ambalat� la 800 g, ce prezenta un strat gros de gheat� lipit pe ambalajul acesteia, ceea ce �mpiedica consumatorul s� poat� citi toate informatiile cu privire la produs si influenta calitatea produsului, precum si ficat de pui cu folia de protectie deteriorat� ceea ce a facut posibil� aparitia arsurilor de congelare la suprafata produsului“, conform unui comunicat al ANPC. Din fericire inspectorii nu au g�sit prin galantare produse din grupa urm�rit� care s� fie �n afara datei limit� de consum declarat� de produc�tor. �n schimb au fost depistate abateri privind informarea consumatorilor si s-a g�sit muschiulet de porc congelat, carne preparat� congelat�, hamburgeri, peste congelat file f�r� piele, sprot congelat, pipote pui, carne tocat�, macrou congelat la care informatia cu privire la data congel�rii nu era complet� la fel ca si la hering congelat, pulpe pas�re si tac�m, burt� vita fidelut� prefiarta congelat�, ficat de pas�re, caserole cu mici formati, mici boieresti ambalati �n stare congelat�, kebab, carne tocat� extra, carne preparat� amestec, sau antricot vit� macerat cu os, cu aceleasi deficiente. La raft mai era si cotlet de berbecut congelat, pulp� superioar� de pui cu os, f�r� piele, carne preparat� congelat�, carne tocat� extra, carne preparat� amestec, mici formati, c�rn�ciori proaspeti congelati, aripi de pui cu piele, pulp� superioar� de pui cu os si piele la care lipseau mentiunile privind indicatie de origine, obligatorii �n cazul c�rnii preambalate. La alti comercianti comisarii au mai descoperit muschi de vit� congelat, organe de miel congelate si carne tocat� extra la care nu existau pe etichet� elemente de identificare si caracterizare. La hamburgheri XXL, bastonase din carne de pui cu crem� de br�nz� si ficat de pui congelat nu exista pe eticheta produselor denumirea operatorului economic, iar la carnea preparat� amestec nu exista sau era �nscris� eronat data durabilit�tii minimale. �n alt� ordine de idei, prin galantare mai erau creveti prefierti congelati si macrou congelat unde lipsea informarea cu privire la procentul de glazur�, iar cantitatea net� a prodului alimentar nu era precizat� sau nu se putea stabili f�r� echivoc. Altii vindeau aripi de curcan, fructe de mare sau sau pulpe de pui cu spate desi informatiile de pe ambalaj nu erau traduse �n limba rom�n�, iar la carnea preparat� congelat� lipsea declaratia nutritional�. S-au g�sit si produse cu informatii menite a induce �n eroare consumatorii, cum ar fi ficat de pui congelat si ambalat, la care comerciantul aplica eticheta de magazin, care cuprindea informatii privind pretul si codul de bare, peste �nscrisurile produc�torului, astfel �ncat consumatorul nu mai avea acces la informatiile cu privire la elementele de caracterizare si identificare ale produsului. Pentru aceste nereguli au fost aplicate amenzi si avertismente, fiind dispuse m�suri pentru remedierea deficientelor.
|