Patru chefi, campanie pentru viata unui copil
• cei patru si-au dat m�na pentru a ajuta un bebelus de dou� luni ce necesit� o operatie �n Germania • pietrenii pot gusta din preparatele lor, pe 20 aprilie, la Grand Hotelul Ceahl�u • banii obtinuti pe delicatesele preg�tite vor fi donati • Ionut Popa, pietreanul care a impresionat la concursul „Chefi la cutite“, a reusit s� adune la Piatra Neamt „crema“ buc�tarilor din tar�. Iar scopul este unul cu at�t mai nobil, cu c�t este vorba despre o campanie umanitar�. Al�turi de mai multi colegi, „chefi“ �ntr-ale buc�t�riei, pietreanul de 33 de ani va g�ti la restaurantul Hotelului Ceahl�u, iar banii �ncasati vor fi donati pentru ajutorarea unui bebelus de doar dou� luni. Este vorba de Andrei Zl�vog, care trece printr-o mare cump�n� fiind diagnosticat cu peritonit� meconial�, atrezie jejunoidal� si ocluzie intestinal� prin bride. Practic, bebelusul nu mai poate fi hr�nit normal si a fost supus la dou� interventii chirurgicale la Spitalul de Pediatrie Sf�nta Maria din lasi. Ele nu au avut rezultatul asteptat, iar medicii ieseni i-au recomandat o nou� interventie la o clinic� din Germania. Este singura sans� de care at�rn� viata lui Andrei. Costurile unei asemenea interventii, dar si cheltuielile adiacente ajung la aproape 100.000 de euro. Si aici intervin „chefii“ Giovanni, Machette, Gianny si V. Puiu. Ei vor g�ti un meniu sofisticat si capabil s� satisfac� si gusturile cele mai rafinate, iar banii �ncasati vor fi donati pentru Andrei Zl�vog. Evenimentul va avea loc pe 20 aprilie, de la ora 19, la Hotelul Ceahl�u. Pretul unui meniu va fi de 150 ron, iar rezerv�rile pot fi f�cute la num�rul de telefon 0233.219.991. C�t priveste farfuriile, acestea vor contine „bucate“ capabile s� �i satisfac� si pe cei mai pretentiosi: Terrine din ficat de vitel cu dulceat� de fenicul, jalapino, caramel de rosii si panbrioche negru; Chevice de somon �n crust� de cafea cu susan negru, mousee de iaurt cu busuioc si br�nz� de capr�, gel de sfecl� rosie cu sumac si sos de mango cu chilly; Piept de rat� „Shichimi“ cu piure de dovleac copt, piure de p�st�rnac cu vanilie, fructe de p�dure si sos de vin rosu afumat; Mousse de cartofi violeti cu ciocolat� alb�, piersic� confiat� cu crem� de mascarpone cu ghimbir si �nghetat� de p�ine cu cereale. Toate stropite cu un vin ales, de la Casa de Vinuri Cotnari, si pe fundalul sonor asigurat de formatii cunoscute. Tat�l micutului care are nevoie de o m�n� de ajutor, Iulian Zl�vog, s-a declarat extrem de recunosc�tor: „S�nt foarte recunosc�tor pentru c� exist� aceast� implicare de la Piatra Neamt si multumesc celor care ne �ntind o m�n� de ajutor. Am primit p�n� acum donatii, dar nu am mai beneficiat de un ajutor �n aceast� manier�, organizat�. M�ine plec�m �n Germania si orice ajutor este binevenit“. Ghiocel Tonco, director general Grand Hotel Ceahl�u, gazda evenimentului a f�cut si el apel la solidaritate: „Si eu s�nt p�rinte si �nteleg perfect prin ce trece domnul Zl�vog. Toti cei care partcip� la aceast� actiune umanitar�, noi, formatiile care vor c�nta, chefii care vor g�ti vor face acest lucru gratuit, iar toti banii vor fi donati pentru cauza lui Andrei Zl�vog. Orice donatie, chiar �nainte sau dup� organizarea acestui eveniment, este binevenit�“. El a fost secondat �n declaratii de Ciprian Ciuhat, director general adjunct Grand Hotel Ceahl�u: „Initiativa a fost a lui Ionut Popa, chef Giovanni, care a participat recent la un eveniment similar la Pitesti. Acolo se organizeaz� anual astfel de �nt�lniri ale chefilor buc�tari, iar banii s�nt donati pentru cauze umanitare. De ce nu, poate vom face si noi o traditie, iar evenimentul din 20 aprilie va fi primul dintr-o serie mai lung�“. Cei care doresc s�-l sprijine pe micutul Andrei Zl�vog, pot face donatii �n contul: Zl�vog Dumitru Iulian; LEI: R014BREL0002000734360100; EURO: R073BREL0002000734360202.
Chefii care vin la Piatra
C�t �i priveste pe cei patru buc�tari, o prezentare succint� a c�rtilor lor de vizit� scuteste de alte aprecieri.
Chef „Machette“: Szucs Adrian, 39 ani, Zal�u. Experient� �n restaurante din Spania si Austria. C�stig�tor al concursului Tvpaprika 2010. A g�tit pentru artisti la Festivalul Folk You. Coordoneaz� patru restaurante: Curtea Veche Jibou, Glamour Jibou, Paris Zal�u, Glamour Events Hall Zal�u. �n mai 2017 va inaugura Scoala de buc�tari „La chef Szucs Adrian“.
Chef Gianny: B�nut� Iulian, 35 de ani, Pitesti. Lucreaz� �n domeniul gastronomiei de aproape 20 de ani. Ca si caracter este un „cap tare“ care nu renunt� niciodat� la nimic pentru a-si atinge scopul. Tocmai de aceea este considerat de c�tre publicul pitestean „cel mai bun buc�tar din Muntenia“, dar si cel mai exigent c�nd vine vorba de farfuriile clientilor. Petrece zilnic c�te 14-16 ore �nv�t�ndu-si colegii cum s� respecte clientul si ceea ce g�teste pentru el. „Buc�t�ria mi-a dat s� m�n�nc, s� m� �mbrac, s� am o cas�. Lucruri pe care eu nu le-am avut la v�rsta de 15 ani. Buc�t�ria m-a f�cut om si nu golan f�r� viitor“, este crezul lui Chef Gianny.
Chef Puiu: Vasile Puiu, 33 de ani, Constanta. A lucrat la Oxford, �n Marea Britanie. A debutat �n 2001 �n satul de vacant� din Constanta, continu�nd practic o traditie din familie, fratele fiind tot buc�tar sef. Specialitatea sa s�nt preparatele din carne. Este �n prezent buc�tar sef la Restaurantul Reyna, din Constanta, dar pentru c� nu poate s� nu-si ajute aproapele a g�tit deseori, benevol, pentru oamenii str�zii, gr�dinite si aziluri de b�tr�ni.
Chef Giovanni: Ionut Popa, 33 de ani, Piatra Neamt. A absolvit cursurile organizate de Academia International School of Italian Cuisine din Lucca. A lucrat �n restaurante de top din Italia si Austria si a fost buc�tar sef la un restaurant din Scotia. A impresionat �n emisiunea „Chefi la cutite“ cu o retet� de Saint-Jacques marinat �n sofran, pe o baz� de m�m�lig� neagr� si crem� de cartofi violeti cu varz� rosie. A lansat hanburgerul negru la Piatra Neamt, cu o retet� �n care foloseste c�rbune vegetal. �ntors acas� �si doreste s� se implice �n actiuni prin care s�-si ajute semenii si s�-si �ndeplineasc� visul de a-si deschide propriul restaurant.
|