Nici marmelada nu mai este ce-a fost
• Protectia Consumatorului a c�utat prin magazine gemuri, marmelade si piure de castane si a g�sit o gr�mad� de nereguli • Inspectorii din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Neamt au trecut prin magazinele alimentare unde au c�utat gemuri, jeleuri, marmelade si piure de castane. Au fost avuti �n vedere at�t comerciantii de profil din mediul urban, dar si din mediul rural, iar parte din produsele controlate au fost depistate cu abateri, cele mai multe fiind nereguli de informare. Comisarii au constatat c� parte din produsele urm�rite aveau denumiri eronate. �n unele cazuri, la raft erau afisate alte denumiri dec�t cele de pe eticheta produsului, respectiv „gem” �n loc de past� sau marmelad�. �n alte cazuri pe etichete nu era indicat continutul de fructe sau cel al zaharurilor. Aceste nereguli au fost descoperite la o gam� �ntreag� de gemuri si marmelade cum ar fi marmelad� de prune sau de caise, gem de prune, sau diverse sortimente de dulceat� de cas� din fructe: afine, nuci, sau cirese amare. Tot din grupa deficientelor de informare face parte si lipsa traducerii sau traducerea eronat� �n limba rom�n� a elementelor de identificare, nereguli care au fost depistate de inspectori la diverse sortimente de gemuri, de provenient� Danemarca. Alte produse aveau inscriptionate mentiuni care puteau induce �n eroare consumatorii. De exemplu a fost g�sit� la v�nzare dulceat� de cas� (sortimente de afine, nuci, ori cirese amare), productie proprie, la care nu era mentionat continutul total de zaharuri si continutul de fructe, dar exista �nscris� mentiunea „100% natural“. Conform normelor legale �n vigoare utilizarea conservantilor este permis� numai �n gemurile, jeleurile si marmeladele care prezint� valoare energetic� redus�, respectiv continutul de zaharuri redus cu cel putin 30% �n raport cu produsul alimentar conventional sau �n gemurile, jeleurile si marmeladele f�r� adaos de zah�r, dar s-a constatat utilizarea de conservanti si �n fabricarea unor produse de gen. Comerciantii nemteni vindeau gemuri ambalate �n borcane de 300g, produse �n UE, cu continutul de zaharuri declarat 67g zahar/100g produs, cu mentiunea „f�r� conservanti“, care era improprie produsului, �n conditiile �n care nu este permis� utilizarea conservantilor la produsele care nu prezint� valoare energetic� redus� cu cel putin 30% �n raport cu produsul alimentar conventional.
�n alt caz s-a g�sit marmelad� din amestecuri de fructe conservate, 500g, produs� �n Polonia, la care �n lista ingredientelor era declarat „conservant-sorbat de potasiu”, desi continutul total de z�har nu era redus (60g pentru 100g produs, 248kcal/100g produs).
|