Deputatul Harbuz cere pusc�rie pentru cei care falsific� alimente
• deputatul nemtean a avut o interventie �n plenul Camerei, milit�nd pentru stoparea evaziunii si reducerea TVA la carne si lapte • �n plus, Liviu Harbuz doreste ca cei care falsific� produsele alimentare s� fie pedepsiti cu �nchisoarea • Liviu Harbuz, deputat �n Colegiul 3 Neamt, a f�cut o declaratie politic� �n plenul Camerei Deputatilor �nfier�nd evaziunea fiscal�, concurenta neloial�, dar si TVA-ul exagerat la produsele din carne si lapte. �n opinia sa, tara are toate premizele pentru a fi un bun produc�tor de carne, lapte, legume si fructe, �ns� oferta autohton� lupt� „�n termeni inegali cu pretul produselor de import, purt�toare si de un TVA mai mic dec�t cel aplicat �n Rom�nia“. Concret, deputatul nemtean consider� prioritare amendarea Ordinului 560/2007, reintroducerea �n sfera penal� a falsific�rii produselor alimentare, si reducerea TVA la legume-fructe, lapte si carne. Liviu Harbuz sustine c� una dintre cele mai mari probleme este Ordinul nr. 560 care introduce norme de calitate, dar care �i afecteaz� doar pe produc�torii rom�ni, importurile nefiind sub incidenta acestui act normativ. „�n calitate de deputat, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultur� din Camera Deputatilor, am fost invitat si am participat la dezbaterea organizat� la Sibiu, la a patra editie a Conferintei Meat&Milk. Ordinul nr. 560 a fost viu discutat, deoarece �n 2006 �ncercam s� stop�m importurile de parizer unguresc care avea o calitate extrem de joas�. Am intrat �n UE si ordinul a ajuns s� se aplice doar produc�torilor rom�ni care v�nd pe piata intern�, nicidecum importurilor. Este un dezavantaj competitiv major“, a declarat Liviu Harbuz. Acesta mai sustine c� este absolut necesar� modificarea Legii pajistilor, m�sur� ce va stopa evaziunea la lapte si carne. Parlamentarul a amintit si de faptul c� produc�torii autohtoni s�nt expusi concurentei neloiale: produc�torii rom�ni s�nt obligati s� afume cabanosul �n dou� r�nduri, �n timp ce produc�torii din alte state nu au aceast� obligatie. Asta �nseamn� automat costuri mai mari pentru produc�torii rom�ni. Liviu Harbuz a mai precizat c� se va implica �n procesul legislativ pentru reintroducerea falsific�rii produselor alimentare �n sfera penal�. O alt� problem� ridicat� a fost cea privind situatia produc�torilor care, al�turi de cump�r�tori, pierd, �n timp ce procesatorii si magazinele scot profit. „Un litru de lapte pleac� de la cresc�tor cu 1,3 lei, procesatorul dubleaz� pretul si �l vinde pasteurizat, cu o gr�sime sc�zut�. Clientii �l cump�r� cu 5-6 lei, pentru c� magazinele, sustin furnizorii, au �nlocuit taxele de raft cu altele, stabilite prin contract. Kilogramul de carne de porc porneste cu 7,5 lei spre abator, si ajunge �n galantar cu p�n� la 22 de lei - muschiul de porc. Motivele invocate: costurile cu personalul si utilit�tile. Preturile s�nt umflate de adaosurile comerciale, spun produc�torii, care �si dau marfa pe bani putini“, a mai declarat Liviu Harbuz concluzion�nd c� toate argumentele enumerate sustin reducerea TVA la alimente. „Eu, ca deputat PSD, sustin proiectul de act normativ pentru reducerea acestei taxe pentru lapte si carne de la 24%, la 5%. �n Ungaria si Bulgaria TVA-ul a fost redus la 5%“, a mai mentionat deputatul nemtean.
|