Ciuperci nebune, patru frati �n com�
• patru frati, cu v�rste cuprinse �ntre 2 si 11 ani, au m�ncat un bors cu ciuperci g�tit de mama lor • copiii au ajuns luni seara �n com� la Spitalul Sf�nta Maria din Iasi • un b�rbat de 47 de ani si-a rupt coloana dup� ce a c�zut �ntr-o r�p� de 20 de metri • omul era la cules de ciuperci • Patru frati cu v�rste cuprinse �ntre 2 si 11 ani, din satul Poiana Humei, comuna Oniceni, au ajuns luni seara la spital �n stare critic� dup� ce s-au intoxicat cu ciupercile g�tite chiar de mama lor. Familia respectiv� este una modest� si care tr�ieste de azi pe m�ine din diverse munci ocazionale, p�rintii cu greu reusind s� le asigure masa zilnic� celor patru copii ai lor, trei fete si un b�iat. Tocmai de aceea, luni dimineat� adultii au mers la p�durea din preajma satului si au cules buretii de care s�nt pline poienile acum, mai ales c� a plouat �n exces. Acas�, mama a g�tit pentru pr�nz un bors cu ciupercile adunate, iar cei patru copii au m�ncat cu poft�. La putin timp dup� mas�, cei mici au �nceput s� se simt� r�u si pentru c� starea lor se agrava, p�rintii au chemat Ambulanta. Medicii au ajuns la locul solicit�rii la ora 16.30 si au constatat c� starea celor patru copii era grav�. O fetit� de 2 ani, o alta de 11 ani si un b�iat de 10 ani erau deja �n com�, singura care era relativ constient� fiind o copil� de 5 ani. Toti cei patru pacienti au fost dusi la Spitalul Roman, iar dup� ce au fost stabilizati, au fost transferati la Iasi, la Spitalul Sf�nta Maria. Din fericire, copiii si-au mai revenit peste noapte, astfel �nc�t, doctorii ieseni au precizat c� marti dup� amiaz� iesiser� cu totii din com�, iar starea micutilor era bun�. Doar fetita de 5 ani era mai somnolent�, dar cu totii s�nt �n acest moment �n afara pericolului. Medicii �i vor mai tine c�teva zile �n spital pentru a le face investigatii complete, ca s� vad� dac� nu cumva substanta toxic� le-a afectat ficatul sau rinichii. Medicii atrag atentia p�rintilor s� fie foarte atenti la ciupercile pe care le preg�tesc copiilor si ar fi de preferat ca �n cazul celor mici s� fie evitat acest aliment, care este greu digerabil chiar si dac� ciupercile s�nt comestibile. De asemenea, doctorii recomand� s� fie consumate doar ciuperci cunoscute si verificate, deoarece diferentele �ntre ciupercile comestibile si cele otr�vitoare s�nt foarte greu de deosebit. Tot ciupercile erau c�t pe ce s�-i aduc� sf�rsitul unui b�rbat de 47 de ani, din P�ng�rati. Acesta a mers duminic� �mpreun� cu nevasta s� adune bureti si, din neatentie, a c�zut �ntr-o r�p� de 20 de metri ad�ncime. A fost scos cu mare dificultate de c�tiva s�teni care l-au si adus la Spitalul Judetean. Medicii de la UPU au stabilit c� pacientul suferise multiple traumatisme craniene si faciale, dar cel mai grav era c� �si fracturase coloana vertebral� �n zona lombar�. Din acest motiv b�rbatul a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, unde medicii urmau s�-l opereze.
Argintul sau usturoiul nu pot depista ciupercile toxice
Din p�cate, desi multi se consider� buni cunosc�tori, sau cred c� au metode de identificare a ciupercilor otr�vitoare, specialistii spun c� nu exist� nici o metod� empiric� de identificare a celor nebune. Astfel, cea mai des utilizat� metod� este cea a fierberii ciupercilor cu un lant de argint, sau cu un c�tel de usturoi. Justificarea const� �n faptul c� substantele toxice din ciuperci produc �nnegrirea argintului si a usturoiului. Nimic mai fals spun specialistii, oxidarea petrec�ndu-se din cauza sulfului ce se eman� �n procesul de fierbere, at�t pentru ciupercile comestibile, c�t si pentru cele toxice. De asemenea, spusele c� otetul ar anihila toxicitatea ciupercilor este de asemenea fals�, ca si povestea cu aruncatul primei ape �n care se fierb ciupercile, pe motiv c� astfel ar fi eliminate substantele otr�vitoare. �n concluzie, fiind extrem de dificil de recunoscut produsele bune de cele toxice, medicii recomand� s� se foloseasc� doar ciuperci cunoscute, avizate sanitar.
|