Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2014
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ciuperci nebune, patru frati în comã

• patru frati, cu vîrste cuprinse între 2 si 11 ani, au mîncat un bors cu ciuperci gãtit de mama lor • copiii au ajuns luni seara în comã la Spitalul Sfînta Maria din Iasi • un bãrbat de 47 de ani si-a rupt coloana dupã ce a cãzut într-o rîpã de 20 de metri • omul era la cules de ciuperci •

Patru frati cu vîrste cuprinse între 2 si 11 ani, din satul Poiana Humei, comuna Oniceni, au ajuns luni seara la spital în stare criticã dupã ce s-au intoxicat cu ciupercile gãtite chiar de mama lor. Familia respectivã este una modestã si care trãieste de azi pe mîine din diverse munci ocazionale, pãrintii cu greu reusind sã le asigure masa zilnicã celor patru copii ai lor, trei fete si un bãiat. Tocmai de aceea, luni dimineatã adultii au mers la pãdurea din preajma satului si au cules buretii de care sînt pline poienile acum, mai ales cã a plouat în exces. Acasã, mama a gãtit pentru prînz un bors cu ciupercile adunate, iar cei patru copii au mîncat cu poftã. La putin timp dupã masã, cei mici au început sã se simtã rãu si pentru cã starea lor se agrava, pãrintii au chemat Ambulanta. Medicii au ajuns la locul solicitãrii la ora 16.30 si au constatat cã starea celor patru copii era gravã. O fetitã de 2 ani, o alta de 11 ani si un bãiat de 10 ani erau deja în comã, singura care era relativ constientã fiind o copilã de 5 ani. Toti cei patru pacienti au fost dusi la Spitalul Roman, iar dupã ce au fost stabilizati, au fost transferati la Iasi, la Spitalul Sfînta Maria. Din fericire, copiii si-au mai revenit peste noapte, astfel încît, doctorii ieseni au precizat cã marti dupã amiazã iesiserã cu totii din comã, iar starea micutilor era bunã. Doar fetita de 5 ani era mai somnolentã, dar cu totii sînt în acest moment în afara pericolului. Medicii îi vor mai tine cîteva zile în spital pentru a le face investigatii complete, ca sã vadã dacã nu cumva substanta toxicã le-a afectat ficatul sau rinichii. Medicii atrag atentia pãrintilor sã fie foarte atenti la ciupercile pe care le pregãtesc copiilor si ar fi de preferat ca în cazul celor mici sã fie evitat acest aliment, care este greu digerabil chiar si dacã ciupercile sînt comestibile. De asemenea, doctorii recomandã sã fie consumate doar ciuperci cunoscute si verificate, deoarece diferentele între ciupercile comestibile si cele otrãvitoare sînt foarte greu de deosebit. Tot ciupercile erau cît pe ce sã-i aducã sfîrsitul unui bãrbat de 47 de ani, din Pîngãrati. Acesta a mers duminicã împreunã cu nevasta sã adune bureti si, din neatentie, a cãzut într-o rîpã de 20 de metri adîncime. A fost scos cu mare dificultate de cîtiva sãteni care l-au si adus la Spitalul Judetean. Medicii de la UPU au stabilit cã pacientul suferise multiple traumatisme craniene si faciale, dar cel mai grav era cã îsi fracturase coloana vertebralã în zona lombarã. Din acest motiv bãrbatul a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie Iasi, unde medicii urmau sã-l opereze.

Argintul sau usturoiul nu pot depista ciupercile toxice

Din pãcate, desi multi se considerã buni cunoscãtori, sau cred cã au metode de identificare a ciupercilor otrãvitoare, specialistii spun cã nu existã nici o metodã empiricã de identificare a celor nebune. Astfel, cea mai des utilizatã metodã este cea a fierberii ciupercilor cu un lant de argint, sau cu un cãtel de usturoi. Justificarea constã în faptul cã substantele toxice din ciuperci produc înnegrirea argintului si a usturoiului. Nimic mai fals spun specialistii, oxidarea petrecîndu-se din cauza sulfului ce se emanã în procesul de fierbere, atît pentru ciupercile comestibile, cît si pentru cele toxice. De asemenea, spusele cã otetul ar anihila toxicitatea ciupercilor este de asemenea falsã, ca si povestea cu aruncatul primei ape în care se fierb ciupercile, pe motiv cã astfel ar fi eliminate substantele otrãvitoare. În concluzie, fiind extrem de dificil de recunoscut produsele bune de cele toxice, medicii recomandã sã se foloseascã doar ciuperci cunoscute, avizate sanitar.

Articol afisat de 1389 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective