Clientul nostru, fraierul nostru
• cele mai ustur�toare amenzi aplicate anul acesta de Protectia Consumatorului au fost �nainte de Paste • din cei 56 de patroni verificati, 49 au fost g�siti �n abatere •
Comisarii din cadrul protectiei Consumatorului Neamt au f�cut bilantul verific�rilor �ntreprinse �nainte de Paste, iar dup� ce s-a tras linie s-a constatat c� �n mai putin de trei s�pt�m�ni au fost aplicate amenzi care au totalizat 88.500 de lei noi. Verific�rile au avut loc �n perioada 1-18 aprilie si au vizat produsele specifice s�rb�torilor pascale. Au fost controlati 56 de operatori economici si au fost depistate abateri la 49 din acestia. „�n urma acestor verific�ri s-au aplicat 34 de amenzi de 88.500 de lei si 23 de avertismente. S-a mai dispus oprirea definitiv� de la comercializare a 175 kg produse pascale �n valoare de 2.906 si oprirea temporar� pentru 4.487 kg produse de 33.646“, a declarat Vlad Ciurea seful Protectiei Consumatorului Neamt. Mai exact comisarii au g�sit la raft mici formati si burt� de vit�, produs congelat, care era dezghetat �n totalitate, sferturi de miel cu urme de fecale si p�r, sau parizer modificat organoleptic, ori foi de patiserie care contineau zah�r si ciocolat�, desi aceste ingrediente nu erau trecute pe etichet�. Mai grav este c� s-au g�sit pipote expirate de 22 de zile, mici formati cu data durabilit�tii minimale dep�sit� cu 18 zile, salam s�sesc si sc�rit� afumat� iesite din perioada de consum de 1-2 zile. �n alte cazuri au fost depistate diverse sortimente de ciocolat� cu termenul dep�sit �ntre 6 zile si trei luni, ori f�in� alb� si cornulete iesite din termen cu p�n� la 30 de zile. Cele mai multe din abateri au fost cele de etichetare. Unele din informatiile de pe etichet� nu erau traduse �n limba rom�n�, alte ambalaje nu aveau informatii despre starea termic� a produsului (congelat sau refrigerat), sau produse vrac, ambalate �n unitate, unde lipseau elementele de identificare si caracterizare. Referitor la conditiile de depozitare si comercializare, verific�rile au evidentiat faptul c� unit�tile supuse controlului erau amenajate si dotate cu vitrine frigorifice functionale, iar personalul urm�rea si �nregistra temperatura. �n cazul unui singur operator economic nu se respecta temperatura de p�strare impus� de produc�tori. Referitor la modul de indicare a preturilor, s-a constatat neindicarea concomitent� �n cazul produselor alimentare preambalate a pretului de v�nzare si a pretului pe unitatea de m�sur�, pentru compararea cu usurint� a preturilor produselor.
|