F�ina, �i pu�in�, �i proast�
• Protec�ia Consumatorilor a g�sit �n magazine 6 tone de f�in� care avea diverse deficien�e calitative • 3 tone era improprii consumului, fiind expirate sau �n neregul� • o fabric� de p�ine de la Bicazu Ardelean a fost �nchis� • inspectorii au mai constatat c� produc�torii fur� la fiecare pung� de f�in� c�teva zeci de grame • F�ina care exist� �n magazinele �i depozitele nem�ene este �n mare parte de calitate proast�, expirat�, cu con�inut de gluten mai mic dec�t trebuie �i umed�, iar fiecare pachet con�ine mai pu�in� f�in� dec�t scrie pe ambalaj. Vestea „bun�“ este c� f�ina nu are g�ndaci �i cenu�� �i nici nu con�ine aditivi periculo�i. Acestea s�nt concluziile la care au ajuns inspectorii Oficiului pentru Protec�ia Consumatorilor dup� ce au f�cut, �n a doua jum�tate a lunii martie, o serie de controale la 33 de agen�i economici din jude� care comercializau f�in�. La 20 de firme s-au constatat abateri de la legisla�ia �n domeniu �i, de�i nu au fost g�site produse periculoase, inspectorii au constatat c� v�nz�torii scot la raft produse de calitate cel pu�in �ndoielnic�. �n primul r�nd, angaja�ii de la OPC au urm�rit s� vad� dac� f�ina din galantare corespunde standardelor de calitate �i, din p�cate, �n 60% din cazuri s-a constatat c� nu s�nt respectate tehnologiile de fabrica�ie. Principala deficien�� a diverselor tipuri de f�in� g�site consta �n cantitatea mai mic� de gluten dec�t prevede legea, ceea ce �i compromite calit��ile. Conform standardelor, f�ina trebuie s� aib� minimum 28% gluten umed, iar �n cele mai multe cazuri s-a constatat c� avea cam 23,24,25%, ceea ce face ca aluatul s� nu creasc� �i s� aib� un gust mai pu�in bun. Pe de alt� parte, mari cantit��i de f�in� descoperite la comercializare erau expirate, iar acest lucru se �nt�mpla frecvent pe Valea Muntelui. Comercian�ii se aprovizionau cu f�in� din bel�ug, �tiut fiind c� muntenii nu cultiv� gr�u, dar, pentru c� nu se vindea, patronii nu se �ndurau s� arunce f�ina. A�a se face c� la v�nzare a fost descoperit� f�in� expirat� de 45-60 de zile. Un alt aspect urm�rit de inspectori �n timpul verific�rilor a fost �i coresponden�a �ntre cantitatea declarat� de produc�tori �i cea efectiv�. Dup� cum era de a�teptat, cantitatea de f�in� din pachete era mai mic� cu 15-80 de grame fa�� de abaterea negativ� permis�. Pe orice pachet de f�in� produc�torul scrie c� are o greutate de 1kg, plus,minus 2%, de exemplu. Aceasta este abaterea negativ� dac� greutatea este mai mic� cu 2% sau abaterea pozitiv� dac� este mai mare cu cele 2 procente. Astfel, dac� se descoper� o lips� la pachetul de f�in� de 20 de grame, nu-i nici o nenorocire, dar inspectorii OPC au descoperit c� unele tipuri de f�in�, precum cele produse de Pan Grup Craiova aveau lipsuri �i de 80 de grame peste cele 20 permise. Al�i produc�tori furau mai pu�in, �ntre 15 �i 25 de grame la ambalaj, peste abaterea negativ�. F�c�nd un calcul simplu, reiese c� la fiecare ton� de f�in� produc�torii pot c�tiga 25 de kilograme sau chiar 80 de kilograme. Dup� toate aceste nereguli constatate, inspectorii OJPC au descoperit �i c�teva aspecte pozitive. Astfel, f�ina g�sit� �n magazinele �i depozitele din jude� nu con�inea g�ndaci, cenu�� sau impurit��i metalice sau minerale. �n plus, nu con�inea aditivi precum vitamine, minerale sau enzime. Pentru toate neregulile constatate, s-a dispus oprirea definitiv� a aproape 3 tone de f�in� cu deficien�e calitative majore, oprirea temporar� a altor trei tone �i au fost aplicate 14 amenzi contraven�ionale �n valoare total� de 41 de milioane de lei. Pe parcursul verific�rilor f�cute la sf�r�itul lunii martie, inspectorii OJPC au primit �i o sesizare de la un grup de cet��eni din comuna Bicazu Ardelean care se pl�ngeau c� fabrica din localitate produce p�ine de proast� calitate �i �n condi�ii igienice precare. Inspectorii au verificat �i aceste aspecte �i au stabilit c� pl�ngerile localnicilor erau �ntemeiate: p�inea era umed�, utilajele tehnologice vechi �i murdare, iar �n unitate era mizerie. Pentru toate aceste nereguli s-a dispus �nchiderea unit��ii respective p�n� c�nd vor fi remediate toate problemele.
|