Mare atentie la ce cump�rati!
• inspectorii de la Protectia Consumatorului si de la Directia Sanitar Veterinar� v� sf�tuiesc cum s� v� aprovizionati pentru masa de Cr�ciun •
Perioada premerg�toare S�rb�torilor de Iarn� este caracterizat� de v�nz�ri mari. Comisarii de la Protectia Consumatorului si medicii sanitari veterinari fac verific�ri pentru ca produsele alimentare specifice s�rb�torilor de iarn�, care ajung pe masa nemtenilor, s� fie conforme, dar se are �n vedere si calitatea serviciilor prestate �n unit�tile care organizeaz� mese festive. S�nt urm�rite produse cum ar fi carne preambalat�, produse zaharoase, ciocolat� si produse din ciocolat�, produse de cofet�rie sau produse de patiserie. Inspectorii verific� documentele de provenient�, starea ambalajelor, data limit� de consum, caracteristicile organoleptice, temperatura de p�strare sau afisarea pretului. „�n aceast� perioad� acordati o atentie deosebit� la achizitia produselor alimentare, av�nd �n vedere c� unii operatori economici vor «profita» de aceast� perioad� pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora“, a declarat Vlad Ciurea, seful OPC Neamt. Urm�riti aspectul, culoarea si mirosul produsului, mai ales la cele perisabile si acordati o atentie deosebit� ambalajelor, dar nu neglijati nici conditiile de depozitare. �n cazul �n care magazinul nu are autoservire, puteti solicita v�nz�torului s� v� arate eticheta pentru a vedea compozitia si data expir�rii. Nu cump�rati produsele pentru care aveti suspiciuni privind calitatea si refuzati m�rfurile care au modificat�, dep�sit� sau stears� data durabilit�tii minimale. Solicitati si p�strati bonul de cas� pentru a putea proba �n cazul �n care, �n mod justificat, doriti s� reclamati calitatea unui produs. Nu cump�rati produse alimentare din locuri neautorizate, deoarece v�nz�torul nu are posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si riscati s� achizitionati produse neconforme sau chiar nesigure care v� pot afecta s�n�tatea. Produsele expuse spre v�nzare pe trotuare, �n portbagajele autoturismelor sau alte locuri neautorizate, chiar dac� s�nt v�ndute la un pret mai mic, reprezint� un risc pentru s�n�tatea consumatorilor. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare si evitarea posibilei infest�ri cu parazitul Trichinella, DSV recomand� ca populatia s� nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru aceast� activitate, precum si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar. Sacrificarea porcului si consumarea acestuia �n familie, f�r� controlul sanitar veterinar poate avea consecinte grave. „Veterinarul trebuie s� vad� porcul �nainte de sacrificare, pentru a verifica starea de s�n�tate a animalului. Dac� medicul constat� c� porcul este bolnav, e interzis consumul c�rnii, iar proprietarul va fi desp�gubit de stat la valoarea de piat� a animalului“, a declarat adjunctul DSV Neamt, Constantin Lipan. Este interzis� v�nzarea porcilor vii, f�r� control sanitar veterinar, la samsari, sau �n alte locuri neaprobate sanitar veterinar. �n pietele din Piatra Neamt, Roman, Bicaz si T�rgu Neamt, carnea este examinat� trichineloscopic de c�tre medicii veterinari din cadrul circumscriptiilor de control alimente arondate fiec�rei piete.
|