Gr�dinite cu nereguli
Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului, �mpreun� cu Inspectoratul Scolar Neamt au efectuat verific�ri �n gr�dinitele cu program prelungit, particulare si de stat din judet. „Au fost verificate 15 unit�ti, 13 gr�dinite de stat si dou� particulare, constat�nd-se abateri de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor �n toate cazurile. Au fost aplicate 15 avertismente si s-au dispus m�suri de remediere a deficientelor“, a declarat Vlad Ciurea, directorul OPC Neamt. Inspectorii au luat la control contractele de prest�ri servicii �ncheiate de gr�dinite. Unele nu respectau structura unui contract, nefiind �nscrise drepturile si obligatiile p�rtilor, ori tarifele pentru hrana zilnic� a copiilor. La unele nu se preciza cuantumul cheltuielilor cu regia lunar�, iar pentru disciplinele optionale oferite contracost (judo, dans, limba englez�, sah) nu se prevedeau costurile aferente. �n unele grupe nu se respecta num�rul de copii admis, care oscila �ntre 23-32 de minori la un loc, �n alte cinci cazuri nu se respecta num�rul minim de grupuri sanitare corespunz�toare num�rului de copii �nscrisi. La alt� unitate paturile erau foarte vechi, la fel ca si lenjeria, care era �ng�lbenit�, iar saltelele erau deformate. �n ce priveste blocul alimentar, la una din unit�ti au fost g�site ustensile uzate, iar �n alt caz sala de mese era amenajat� pe hol. Alte institutii aveau un num�r insuficient de fete de mas� din material textil. �n alt caz au fost g�site cantitatea de 50 de kilograme de carne congelat� de vit� si porc, care nu avea etichete cu principalele elemente de identificare si caracterizare, iar la alte gr�dinte nu erau f�cute �nregistr�rile zilnice ale temperaturilor aparatelor frigorifice pentru alimente. La opt gr�dinite au fost identificate �n meniu produse zaharoase, napolitane, pr�jituri cu crem� sau ciocolat�, la care continutul de zaharuri dep�sea limita maxim� admis�. La marea majoritate a celor verificati s-a constatat c� �n lista meniu nu erau �nscrise gramajele/portie pentru fiecare preparat culinar servit si componentele alergene din acestea
|