Grãdinite cu nereguli
Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului, împreunã cu Inspectoratul Scolar Neamt au efectuat verificãri în grãdinitele cu program prelungit, particulare si de stat din judet. „Au fost verificate 15 unitãti, 13 grãdinite de stat si douã particulare, constatînd-se abateri de la prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor în toate cazurile. Au fost aplicate 15 avertismente si s-au dispus mãsuri de remediere a deficientelor“, a declarat Vlad Ciurea, directorul OPC Neamt. Inspectorii au luat la control contractele de prestãri servicii încheiate de grãdinite. Unele nu respectau structura unui contract, nefiind înscrise drepturile si obligatiile pãrtilor, ori tarifele pentru hrana zilnicã a copiilor. La unele nu se preciza cuantumul cheltuielilor cu regia lunarã, iar pentru disciplinele optionale oferite contracost (judo, dans, limba englezã, sah) nu se prevedeau costurile aferente. ÃŽn unele grupe nu se respecta numãrul de copii admis, care oscila între 23-32 de minori la un loc, în alte cinci cazuri nu se respecta numãrul minim de grupuri sanitare corespunzãtoare numãrului de copii înscrisi. La altã unitate paturile erau foarte vechi, la fel ca si lenjeria, care era îngãlbenitã, iar saltelele erau deformate. ÃŽn ce priveste blocul alimentar, la una din unitãti au fost gãsite ustensile uzate, iar în alt caz sala de mese era amenajatã pe hol. Alte institutii aveau un numãr insuficient de fete de masã din material textil. ÃŽn alt caz au fost gãsite cantitatea de 50 de kilograme de carne congelatã de vitã si porc, care nu avea etichete cu principalele elemente de identificare si caracterizare, iar la alte grãdinte nu erau fãcute înregistrãrile zilnice ale temperaturilor aparatelor frigorifice pentru alimente. La opt grãdinite au fost identificate în meniu produse zaharoase, napolitane, prãjituri cu cremã sau ciocolatã, la care continutul de zaharuri depãsea limita maximã admisã. La marea majoritate a celor verificati s-a constatat cã în lista meniu nu erau înscrise gramajele/portie pentru fiecare preparat culinar servit si componentele alergene din acestea
|