Sfaturi utile pentru cump�r�turile de Paste
• inspectorii de la Protectia Consumatorului fac o serie de recomand�ri care trebuie avute �n vedere la achizitionarea produselor specifice de s�rb�tori • �n acest fel nu riscati s� cump�rati produse alterate sau necorespunz�toare • bonul de cas� este singura garantie pentru a reclama calitatea unui produs • Agentia National� pentru Protectia Cump�r�torului face o serie de recomand�ri pe care trebuie s� le urm�riti la alegerea produselor pentru masa pascal�. Urm�rirea sfaturilor extrem de utile face ca fiecare dintre noi s� aib� la s�rb�tori produse proaspete si care corespund din punct de vedere calitativ.
Comercializarea c�rnii
Oficialii recomand� ca toti care cump�r� carne �n aceast� perioad�, de miel, de porc, de vit� sau de pas�re, s� mearg� numai �n locuri special amenajate, dotate si autorizate. �n nici un caz acest produs extrem de perisabil nu trebuie achizitionat din „portbagajul masinilor“, chiar dac� pretul oferit de v�nz�tor este mai mic. Cei care v�nd �n acest fel nu au posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport al produsului, dar nici cele de depozitare si comercializare. �n plus, nu va elibera bon de cas� cu care s� justifice tranzactia si riscati s� achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care v� poate afecta s�n�tatea. Carnea de miel comercializat� �n magazine sau piete autorizate trebuie s� fie marcat� cu stampil� de control veterinar. Prin apreciere direct� puteti s� verificati propriet�tile organoleptice ale produsului, a semnelor de alterare, modific�ri ale aspectului cum ar fi mucilagiile, dac� este modificat� culoarea, dar si consistenta c�rnii, precum si prezenta corpurilor str�ine. Carnea de miel trebuie s� fie roz p�n� la rosie, s� fie ferm� si elastic�, at�t la suprafat�, c�t si �n sectiune. Mirosul trebuie s� fie caracteristic de carne proasp�t�. Se va acorda atentie si pretului afisat, verific�ndu-se simultan concordanta dintre pretul la raft si cel marcat pe bonul de cas�. Carnea achizitionat� sub form� refrigerat� se va transporta c�t mai repede, �n conditii igienice, la domiciliu si se depoziteaz� la frigider.
Comercializarea ou�lor
Achizitionarea ou�lor se va face numai din locuri special amenajate si autorizate. Evitati cump�rarea acestui produs de pe marginea drumului, chiar dac� pretul oferit comparativ mai mic. �n principiu trebuie s� evitati s� cump�rati ou� de rat�, care de obicei s�nt v�ndute de c�tre v�nz�torii „de ocazie“. Ou�le de consum trebuie s� aib� coaja intact�, normal�, f�r� fisuri, f�r� corpuri str�ine sau mirosuri str�ine. La spargerea oului, albusul trebuie s� fie de consistent� dens�, transparent, iar g�lbenusul trebuie s� fie semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus. Produc�torii au obligatia ca direct pe ou s� marcheze data durabilit�tii minimale, dar regulamentele europene prev�d ca tot pe ou s� se marcheze codul produc�torului. Pentru produsele ambalate, pe ambalaj trebuie s� existe o serie �ntreag� de informatii cum ar fi codul centrului de ambalare, sau categoria de calitate. Ambalajele s�nt identificate prin mentiunea „categoria A“, sau prin litera „A“ �nsotit� sau nu de mentiunea „proasp�t“. Categoria de greutate, durata minim� de valabilitate, mentiunea „ou� sp�late“ pentru ou�le de acest fel, ca o conditie special� de depozitare, este o indicatie prin care se recomand� consumatorilor p�strarea produsului la frigider dup� cump�rarea acestuia. C�nd ou�le de categoria A, de calibre diferite s�nt �n acelasi ambalaj, greutatea net� minim� a acestora trebuie indicat� �n grame, iar mentiunea „ou� de calibre diferite“ sau o mentiune similar� trebuie aplicat� pe partea exterioar� a ambalajului. �n cazul ou�lor v�ndute vrac, trebuie s� existe informatii lizibile despre categoria de calitate si categoria de greutate. Categoria de greutate se marcheaz� astfel: XL – foarte mare: greutate mai mare sau egal� cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egal� cu 63 g si mai mic� de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egal� cu 53 g si mai mic� de 63 g; S – mic: greutate mai mic� de 53 g. Trebuie s� existe si indicatia metodei de crestere a g�inilor: 0 - ou� de g�ini crescute �n are liber cu hran� biologic�; 1 - ou� de g�ini crescute �n aer liber; 2 - ou� de g�ini crescute �n hale la sol; 3 - ou� de g�ini crescute �n baterii. Vopseaua de ou� se va achizitiona numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului care trebuie s� contin� numele si adresa produc�torului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare si data durabilit�tii minimale. Evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar cum ar fi cele tipografice sau textile.
Comercializarea produselor de patiserie
Achizitionarea produselor de patiserie, cozonaci, p�sti, fursecuri, se va face numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie s� fie curate si bine �ntretinute, iar personalul trebuie s� poarte echipament de protectie sanitar�. Produsele neambalate trebuie comercializate �n cel mult 24 de ore de la fabricare si vor fi v�ndute �n recipiente curate, la ad�post de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. �n nici un caz consumatorii nu pot alege produse cu m�na. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilit�tii minimale este stabilit� de produc�tor si se va inscriptiona pe etichet� sau ambalaj. Eticheta trebuie s� contin� denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa produc�torului, lista ingredientelor, data durabilit�tii minimale si cantitatea net�.
Comercializarea ciocolatei
La fel ca la celelalte produse ciocolata, produsele din ciocolat�, cele pe baz� de cacao si gr�simi vegetale (figurini) trebuie s� se fac numai din locuri autorizate. Evitati produse similare de la v�nz�tori ambulanti, chiar dac� au un pret mai mic. Urm�riti integritatea si etanseitatea ambalajelor si �ncadrarea produselor �n data durabilit�tii minimale. Dup� cump�rare, verificati prin apreciere direct�, propriet�tile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modific�ri ale aspectului (trebuie evitat aspectul m�tuit), a culorii, a consistentei, sau prezenta corpurilor str�ine.
Comercializarea vinurilor
Vinul trebuie cump�rat numai din locuri autorizate si evitati s� luati acest produs de la v�nz�torii ambulanti, chiar dac� pretul e mai mic si v�nz�torul v� �ndeamn� s� faceti o degustare „la capac“. Acesti comercianti nu au posibilitatea s� asigure conditiile optime de transport, depozitare, si nu pot elibera bon de cas�, care este singurul document cu care puteti returna produsul dac� acesta este neconform. Ca si la celelalte produse trebuie s� urm�riti starea ambalajelor, integritatea si etanseitatea, iar la alegerea vinului r�sturnati recipientul pentru a verifica lipiditatea lichidului. Se va acorda atentie pretului afisat si se va verifica concordanta dintre acesta si cel marcat pe bonul de cas�. La cump�rarea tuturor produselor alimentare si implicit a vinului, solicitati si p�strati bonul de cas� pentru a putea proba �n cazul �n care, �n mod justificat, doriti s� reclamati calitatea sau siguranta unui produs.
|