Ou� pe numere
• �n Neamt s�nt patru ferme unde s�nt crescute g�ini ou�toare, inspectorii sanitar-veterinar spun�nd c� zbur�toarele nu s�nt stresate Ou�le care p�n� pe 31 decembrie 2011 au fost m�ncate cu spor de c�tre nemteni, fiind luate din supermarketuri f�r� prea multe verific�ri la fata locului, o zi mai t�rziu n-au mai fost bune pentru consum. E vorba despre cele obtinute de la g�ini care stau �nghesuite, duc�nd o viat� stresant�. Dac� se apeleaz� la m�ncatul ou�lor produse pe plan judetean, �n cele patru ferme care exist� �n Neamt, atunci nu e cazul s� se schimbe „produc�torul“. Conform ultimelor prevederi din domeniul comerciliz�rii ou�lor, valabile de la 1 ianuarie, acestea trebuie s� fie marcate cu un num�r distinctiv, un cod identic cu cel al exploatatiei. Marcajul trebuie s� fie lizibil si s� aib� o �n�ltime de cel putin doi milimetri. Num�rul distinctiv poate fi 0, 1, 2 sau 3. Ou�le ce poart� num�rul 0 s�nt de productie ecologic�. Num�rul 1 indic� un ou produs de g�ini crescute �n aer liber, dar cu hran� nu neap�rat ecologic�. Num�rul 2 pe ou arat� c� acesta provine de la g�ini crescute la sol, �n ferme, dar �n hale, si s�nt hr�nite cu furaje clasice. Ou�le cu num�rul 3 s�nt de la g�ini care tr�iesc �n baterii - custi �mbun�t�tite sau nu. „Ou�le marcate acum cu 3, care s-au comercializat p�n� pe 31 decembrie �n Rom�nia, proveneau de la g�ini crescute �n custi �mbun�t�tite sau nu. �ncep�nd cu 1 ianuarie 2012, ou�le provenite de la aceste p�s�ri nu se mai dau spre consum public, ci se dirijeaz� direct spre industrializare sau distrugere, urm�rindu-se cu strictete trasabilitatea acestora, pentru a nu putea s� ajung� la populatie. Se vor putea comercializa ou�le marcate cu codul 3 provenite numai de la g�ini crescute �n custi �mbun�t�tite, conform standardelor comunitare“, a declarat doctor Constantin Lipan, director executiv adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt. Conform acestor norme, �ntr-o cusc� �mbun�t�tit�, fiecare g�in� va avea cel putin 750 de cmp, �n�ltimea custii va fi de cel putin 20 de cm �n orice punct al s�u etc., nu se accept� custi cu suprafata mai mic� de 2.000 de cmp etc. „�n Neamt s�nt patru ferme de g�ini ou�toare autorizate sanitar veterinar, din care trei ferme cresc g�ini �n baterii �mbun�t�tite, iar o ferm� creste g�ini ou�toare la sol, iar comercializarea ou�lor se va face �n conditiile impuse de normele UE“, a mai spus doctorul Lipan.
|