B�gati �n spital de piftie si sarmale
Peste 30 de romascani au solicitat �ngrijiri medicale, �n zilele de Cr�ciun, din cauza exceselor alimentare „stropite“ din belsug cu alcool. Cel mai mult au avut de suferit persoanele cu afectiuni digestive cronice si cele care, dup� ce au tinut tot Postul Cr�ciunului, s-au �nfruptat cu piftie si sarmale, f�r� cump�tare. Numerosi romascani ajunsi la spital au suferit colici biliare, crize de ulcer, dar si de pancreatit� si colecistit� cauzate de m�nc�rurile traditionale din carne de porc. „Nici �n acest an, �n perioada Cr�ciunului, nu au lipsit cazurile de pancreatite si colecistite acute provocate de m�nc�rurile grase si excesele de alcool. Maionezele, sl�nina, carnea de porc, �n general, le-au dat de furc� romascanilor care, desi se stiau cu afectiuni cronice ale colecistului sau pancreasului si stomacului, nu au f�cut rabat de la excesul de m�nc�ruri traditionale. Si bolnavii de ulcer au avut de suferit, mai ales aceia care au stropit mesele �mbelsugate cu alcool. Din fericire, �ns�, nu ne-am confruntat cu operatii grave, cauzate de peritonite, cum s-a �nt�mplat �n anii trecuti“, a declarat doctor Dan Arv�tescu, medic sef al Sectiei chirurgie. �n perioada Cr�ciunului 2007, nu a fost semnalat nici un caz de intoxicatie cu julf�, asa cum s-a mai �nt�mplat, �n special �n mediul rural, unde se fac turte traditionale, preparate cu s�m�nt� de c�nep�. Cadrele medicale de la Centrul de Primiri Urgente s-au confruntat, �n schimb, �n zilele de Cr�ciun, cu numeroase cazuri de betii acute, ale c�ror victime s-au �mbuibat cu alcool �nc� din ajunul s�rb�torilor. Medicii spitalului romascan se asteapt� ca num�rul afectiunilor digestive s� se mentin� �n „topul“ intern�rilor si de Anul Nou.
|