Embargoul pe br�nza, am�nat p�na anul viitor
• comercializarea pe piata libera a produselor de origine animala din gospodariile micilor producatori agricoli se prelungeste p�na la 1 ianuarie 2008 • din acel moment, taranii care v�nd �n piete vor trebui sa respecte reguli de igiena si etichetare • Micii producatori agricoli nemteni mai pot vinde �n piete produse alimentare de origine animala provenite din gospodariile proprii, fara a fi �nregistrati la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt, p�na la 1 ianuarie 2008. Dupa aceasta data, pentru a putea vinde br�nzeturi, carne, lapte, oua, peste si alte produse �n pietele agroalimentare, taranii vor fi obligati sa se �nscrie la DSVSA Neamt si sa respecte un ghid de reguli de igiena si etichetare.
Actul normativ care reglementeaza aceste noutati, �ncerc�nd sa adapteze legislatia la cea a Uniunii Europene (UE), ar fi trebuit, initial, sa intre �n vigoare de la 18 ianuarie. �n urma protestelor fermierilor, aplicarea sa a fost am�nata pentru 18 iulie, iar acum, tot la presiunea producatorilor particulari, a fost am�nata �nca o data, pentru �nceputul lui 2008. Dupa 1 ianuarie, c�nd va intra �n vigoare forma modificata a ordinului, fermierii vor putea vinde alimente de origine animala fie din gospodariile proprii, fie prin intermediul centrelor de prelucrare a laptelui, a magazinelor alimentare sau de desfacere, magazine mixte, carmangerii care vor exista �n localitatile de domiciliu sau �n cele �nvecinate. Aceste unitati vor trebui sa fie autorizate de catre DSVSA Neamt.
Cert este ca �n pietele din judet vor fi comercializate doar produsele alimentare provenite de la unitati autorizate sanitar-veterinar, care respecta normele europene si se pot exporta �n UE. Acestora li se vor adauga produsele alimentare importate, dar si cele traditionale preparate �n gospodarii. Pentru a �nregistra un produs traditional, producatorul trebuie sa faca o solicitare scrisa catre Directia Agricola, �nsotita de un „caiet de sarcini“ al produsului, �n care vor fie �nscrise reteta, ingredientele, modul de prezentare. Se vor face verificari la producator acasa, responsabilii de la agricultura vor delibera, dupa care va fi eliberat certificatul de produs traditional. Micii producatori pot sa v�nda �n pietele din judet anumite produse doar daca �ndeplinesc masuri minimale de siguranta alimentara si s�nt �nregistrati la DSVSA Neamt.
Pe de alta parte, utilajele utilizate �n ferma trebuie sa fie curate si igienizate, iar producatorii trebuie sa respecte norme de igiena personala, sa eticheteze si sa marcheze produsele pentru a se cunoaste gospodaria de provenienta.
|