|
|
Monitorul de Neamt » Stiri Social |
10 Martie 2007 |
|
Restrictii la carnea de miel
• nemtenii care nu taie mieii �n spatii autorizate sanitar-veterinar risc� amenzi • sanctiunea este cuprins� �ntre 2 si 3 milioane de lei • aceeasi amend� se aplic� si pentru lipsa controlului sanitar-veterinar a c�rnii •
Nemtenii care sacrific� miei destinati v�nz�rii �n preajma Pastelui �n alte locuri dec�t cele autorizate sanitar-veterinar risc� s� fie amendati cu sume cuprinse �ntre 2 si 3 milioane de lei vechi. Aceeasi sanctiune le este aplicat� �n cazul �n care carnea nu este supus� controlului sanitar-veterinar, iar acest lucru se poate dovedi prin prezentarea certificatului de s�n�tate public� veterinar�, care se elibereaz� cu acest prilej.
Autoritatea National� Sanitar-Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a impus ca sacrificarea mieilor �n vederea comercializ�rii lor pe piata intern� s� se fac� �n abatoare autorizate sanitar-veterinar aflate �n curs de modernizare, care vor �ndeplini toate standardele europene p�n� la sf�rsitul anului 2009. Pentru c� �n judet nu exist� dec�t trei abatoare autorizate, �n vederea evit�rii aglomeratiei, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare Neamt va aviza �nainte de Paste, functionarea pentru o perioad� de numai zece zile a unor abatoare �nchise, cu conditia respect�rii conditiilor de igien� prev�zute de legea �n vigoare. Sacrificarea ovinelor se va face sub supraveghere sanitar-veterinar�, iar carnea rezultat� va putea fi comercializat� numai �n pietele din judet. Animalele identificate prin crotaliere, �nsotite de certificatul de s�n�tate si de formularul de miscare emise de c�tre medicul veterinar vor fi transportate spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar-veterinar.
Nemtenii care pentru consumul propriu taie ovine �n gospod�riile particulare s�nt obligati ca, �nainte, s� anunte medicul veterinar concesionar si s� �i predea acestuia crotalia animalului sacrificat.
�n cazul fermelor, sacrificarea ovinelor destinate comercializ�rii pe piata intracomunitar� se va face doar �n abatoare care �ndeplinesc standarde europene. Starea de s�n�tate a ovinelor si faptul c� acestea provin din exploatatii unde nu evolueaz� boli infecto-contagioase trebuie certificate de c�tre medicul veterinar.
Conducerea institutiei nemtene recomand� populatiei s� achizitioneze carne de miel, organe si alte produse alimentare destinate s�rb�torii pascale numai din locuri autorizate.
|
|
|
|
|
Comentarii la acest articol: |
Nu exist� nici un comentariu la acest articol |
|
|
|
|
|
|