Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2017
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 9 Ianuarie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Rãmînem alãturi de nemteni si de toti cei care îsi doresc o Românie pe bune“

• interviu realizat cu Sebastian Burduja, fost candidat independent la Camera Deputatilor

Reporter: Cu ce ati rãmas dupã experienta de candidat independent în Neamt?
Sebastian Burduja: A fost o mare onoare si o mare bucurie sã candidez ca independent acasã în Neamt. Am rãmas cu nenumãrate momente memorabile alãturi de nemteni si alãturi de voluntarii veniti din întreaga tarã pentru a pune umãrul la campania pentru o Românie pe bune. Am cunoscut oameni extraordinari, cu o putere de luptã exemplarã si cu dragoste de România, în ciuda problemelor grave de zi cu zi. Toatã aceastã miscare pe care am creat-o la Neamt a însemnat o luptã cîstigatã cu cei mai periculosi inamici ai românilor: neîncrederea si resemnarea. Am dorit sã facem o campanie pe bune si sã schimbãm perceptii. Sã le arãtãm nemtenilor cã a face politicã nu înseamnã minciuni, promisiuni pompoase, gãleti, pungi de zahãr sau de fãinã, ci a vorbi cu oamenii, a-i asculta cu adevãrat si a dezbate solutii la problemele lor. Am vrut sã le arãtãm cã existã si candidati care stau în stradã si-ti cer o semnãturã, împart pliante sau îsi lipesc singuri afisele. Cele aproape 7.000 de voturi pe care le-am obtinut, cel mai bun scor pentru un independent la nivel national, înseamnã o mare victorie si un semnal cãtre întreaga tarã. Mã bucur cã am putut sã contribui la acest efort.
Rep.: Ce considerati cã v-a lipsit pentru a obtine un loc în Parlament?
S.B.: Am constiinta împãcatã cã în aceastã campanie atît eu cît si echipa mea am fãcut tot ceea ce era omeneste posibil pentru a obtine un rezultat cît mai bun. Iar impactul a fost peste asteptãrile multora. În Piatra Neamt sîntem a treia fortã politicã cu 10% din voturi, dupã numai douã luni în care ne-am fãcut cunoscuti. Toate acestea în conditiile în care ne-am bãtut cu marile partide politice într-un mediu total dezavantajos: fãrã masinãrii de partid, fãrã fonduri la discretie, fãrã presã controlatã. Ne-au lipsit instrumentele partidelor-mamut, dar ne-au lipsit pentru cã în primul rînd noi am ales sã facem o altfel de campanie. Decît o intrare în parlament pe stil vechi, mai bine o cãrãmidã pusã la temelia României pe bune. Este totodatã regretabil cã actualul sistem din România permite redistribuirea voturilor cetãtenilor. Democratia adevãratã nu se redistribuie. Sînt un sustinãtor al sistemului de vot uninominal pur în douã tururi, fãrã aceste mecanisme de redistribuire prin care anumiti indivizi de pe liste de partid intrã pe usa din spate în Parlament.

„Scopul nostru este de a crea o alternativã credibilã“

Rep.: Veti continua în plan politic?
S.B.: Am spus si înainte de alegeri: obiectivul nostru nu este obtinerea unui scor electoral, ci schimbarea în bine a României. Stiu cã am alãturi o echipã de profesionisti cum nu mai existã în România, reuniti în Platforma Actiunea Civicã a Tinerilor, iar scopul nostru este de a crea o alternativã credibilã atît la fortele de stînga care au preluat puterea în totalitate, cît si la partidele vechi de dreapta, care în momentul de fatã sînt în degringoladã dupã esecul urias din alegeri. PACT face un apel cãtre toate fortele politice curate si care doresc sã se reformeze sã se reuneascã în cadrul unui singur pol de centru-dreapta care sã redefineascã discursul public si sã recîstige electoratul care nu s-a simtit reprezentat la aceste alegeri. Pentru cã aceastã luptã nu este nicio clipã despre mine ci este despre cetãtenii pe care îmi doresc sã îi reprezint, sînt decis sã continui sã sprijin dezvoltarea judetului Neamt prin orice pîrghii posibile si prin proiecte concrete, asa cum este portalul Choose Neamt (www.chooseneamt.com), lansat sãptãmîna trecutã. Continui totodatã sã cred cã o tarã nu se poate schimba în profunzime fãrã instrumente politice. Odatã si odatã va veni vremea oamenilor potriviti la locul potrivit în România. Adicã o Românie pe bune, pe muncã si pe merit. Voi rãmîne la dispozitia nemtenilor si românilor în lunile si în anii ce vor veni.
Rep.: Care credeti cã ar fi concluziile ce pot fi trase dupã scrutinul din 11 decembrie?
S.B.: Una dintre concluziile mele este cã 60% din populatie este fie total dezinteresatã de politicã, fie nu se regãseste în niciuna dintre miscãrile politice existente. O mare victorie la Neamt este cã am reusit sã scoatem din casã în ziua votului oameni care renuntaserã la luptã pentru cã realmente „nu aveau cu cine“ sau pur si simplu îsi pierduserã orice sperantã. Acum trebuie sã replicãm aceastã retetã, prin PACT, la nivelul întregii tãri. Avem patru ani la dispozitie sã o facem. ÃŽn aparentã, românii sînt gata sã acorde votul unor politicieni si unor partide asupra cãrora planeazã semne de întrebare majore cu privire la cinstea si competenta lor. Eu cred cã este doar o chestiune de timp pînã la maturizarea electoratului nostru, însã e nevoie si de investitii masive în educatie pentru a avea mai multi cetãteni informati si implicati si mai putini cetãteni turmentati.
Rep.: Cum vedeti viitorul României sub Parlamentul si Guvernul viitor?
S.B.: În momentul de fatã se prefigureazã un Parlament în care majoritatea va fi, într-o formã sau alta, a unei singure forte politice, care va forma si Guvernul. Într-o democratie, întotdeauna este de preferat ca puterea sã nu fie detinutã de un singur grup, dar pînã la urmã este rezultatul votul cetãtenilor acestei tãri. Ca si pînã acum, vom trãi dupã cum am votat. Sper ca viitorul Parlament si Guvern sã se ridice la înãltimea provocãrilor pe care le au: presedintia Uniunii Europene si centenarul Marii Uniri. Sper de asemenea sã fie un Guvern fãrã corupti si cu respect pentru lege. Sper totodatã sã-si îndeplineascã toate promisiunile fãcute în campanie, cu toate cã experientele trecute - si unele foarte recente - ne aratã cã aceastã nãzuintã este mai degrabã o iluzie. Sper ca linia politicii externe sã fie continuatã printr-o deschidere cît mai mare fatã de Uniunea Europeanã si întãrirea parteneriatului strategic cu SUA. Sper ca dupã acesti patru ani oamenii sã poatã spunã cã trãiesc cu adevãrat mai bine. Cu toate acestea, la putere va fi un partid care a detinut puterea în numeroase rînduri, iar rezultatele guvernãrii lui se vãd în cum aratã azi România. Nu am argumente sã cred cã de data asta aceiasi oameni care au dus România acolo unde este azi vor avea acum niste performante mult mai bune, dar timpul le va lãmuri pe toate. Este de datoria noastrã a celor care am ales sã nu mai stãm pe margine sã îi tinem sub strictã observatie. Sã îi sanctionãm de fiecare datã cînd gresesc si sã propunem solutii atunci cînd ei nu le au. Acesta este rolul unui om politic aflat în opozitie. Din 12 decembrie sîntem în opozitie si ne vom face auziti ori de cîte ori va fi nevoie. Rãmînem alãturi de nemteni si alãturi de toti cei care îsi doresc o Românie pe bune.

Articol afisat de 4218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective