Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambasadorul SUA,  în Neamt, la zimbri

Ambasadorul SUA, în Neamt, la zimbri

• Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, a petrecut douã zile în Tinutul Zimbrului • vizita sa la Parcul Natural Vînãtori are legãturã cu un proiect privind destinatiile ecoturistice, finantat de Romanian - American Foundation • un alt membru al delegatiei americane a mers pe urmele zimbrilor liberi si a participat la hramul Mãnãstirii Neamt • în codrii Neamtului sînt acum 24 de zimbri liberi •

Excelenta Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a fost, zilele trecute, oaspetele Parcului Natural Vînãtori Neamt. Alãturi de înaltul demnitar s-au aflat sotia sa si reprezentantii Fundatiei Româno-Americane, organizatia mentionatã fiind finantatorul proiectului Ecoturism în Tinutul Zimbrului. Oficialul american a luat parte la o prezentare a perspectivelor de dezvoltare ecoturisticã a zonei, organizatã la sediul Parcului, unde au fost prezenti si membrii Asociatiei Tinutul Zimbrului si Valea Ozanei, parteneri în proiect. A mers si într-o vizitã la Cetatea Neamt fiind primit dupã traditie, cu pîine si sare, de tineri îmbrãcati în costume populare si în tinute de strãjeri. Americanii au plecat în ziua urmãtoare, dupã ce si-au petrecut noaptea la o pensiune din zonã. „Datoritã interesului prezentat de zona noastrã, în perioada 11-12 iunie, Administratia Parcului Natural Vînãtori Neamt a fost gazda domnului Hans Klemm, ambasador al Statelor unite ale Americii în România, si a membrilor Board-ului Romanian American Foundation. Domnului ambasador i-a plãcut zona noastrã si este foarte important cã a reusit sã ajungã aici. Am fãcut o paralelã, în prezentarea mea, si am adus în atentie ce s-a întîmplat în Transilvania dupã vizitele printului Charles, faptul cã ocupã primul loc în Top 10 al celor mai atractive regiuni din lume, care meritã sã fie vizitate în 2016, top întocmit de editorii ghidului de cãlãtorii Lonely Planet, o prestigioasã publicatie turisticã. Dacã domnul ambasador va veni si la anul la noi, multe priviri vor fi îndreptate spre Tinutul Zimbrului. Dacã va considera cã meritãm, ar putea sã facã pentru zona noastrã ceea ce a fãcut printul Charles în Covasna“, a fost de pãrere inginerul Sebastian Cãtãnoiu, directorul Administratiei Parcului Vînãtori Neamt.

Proiect pentru consacrarea si promovarea Tinutului Zimbrului ca destinatie ecoturisticã

A amintit si faptul cã un alt membru al delegatiei, care activeazã ca voluntar într-un parc natural, a venit cu cîteva zile înainte si a avut timp sã meargã pe urmele zimbrilor liberi, sã viziteze cîteva lãcasuri monahale si sã ofere gazdelor informatii de specialitate. „Un membru al delegatiei a petrecut mai mult timp la noi. A mers la hramul Mãnãstirii Neamt, la schiturile Pocrov, Daniil Sihastru, Sihla, am cãutat împreunã si am gãsit zimbri în libertate. Si-a fãcut o pãrere despre potentialul nostru ca destinatie ecoturisticã. Respectivul este profesor universitar de istorie, dar activeazã si ca voluntar într-un parc natural si este bine pus la punct cu toate informatiile din acest domeniu, astfel cã a privit în jur cu ochi de specialist. Ei sînt mai avansati din punctul de vedere al infrastructurii parcurilor. Putem avea si noi un model, stim spre ce tindem. Rãmîne de vãzut, dupã aceste impresii favorabile, cum se va materializa relatia noastrã“, a mai spus Sebastian Cãtãnoiu.
Proiectul Ecoturism în Tinutul Zimbrului, implementat de Asociatia Tinutul Zimbrului si finantat prin intermediul programului Green Entrepreneurship - Dezvoltarea destinatiilor de Ecoturism din România, un program comun al Romanian - American Foundation si Fundatia Pentru Parteneriat, a fost lansat în luna august 2015, la sediul Administratiei Parcului Natural Vînãtori, unul dintre partenerii din proiect, alãturi de autoritãtile locale din Tîrgu Neamt, Vînãtori si Agapia, Asociatia Valea Ozanei si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Neamt. Perioada de implementare a proiectului este 1 iulie 2015 - 30 iunie 2019, scopul fiind consacrarea si promovarea Tinutului Zimbrului ca destinatie ecoturisticã.

Conceptul Tinutul Zimbrului

Proiectul are si un motto inspirat, care face trimitere la valorile existente pe raza Parcului Vînãtori, unde se îmbinã armonios natura, istoria, traditiile, spiritualitatea: „Din adîncul pãdurii, spre înaltul Cerului, pe urme de zimbru. De la întemeierea Moldovei“. Sloganul care se va regãsi pe produsele ce vor fi realizate în cadrul proiectului este menit sã atragã atentia turistilor: „Tinutul Zimbrului, acasã, oriunde te vei duce!“. Concret, se doreste aducerea laolaltã a tuturor factorilor interesati de dezvoltarea ecoturisticã, autoritãti locale, pensiuni, toate breslele, astfel încît sã se ajungã la o promovare unitarã a zonei, în beneficiul tuturor. Un alt scop este punerea în valoare a atractiilor existente, dar si organizarea unor evenimente inedite care sã fie dinainte anuntate publicului larg, printr-un calendar anual, astfel încît cei interesati sã-si poatã face din timp planificãrile necesare. Toate au rolul de a creste numãrul de turisti, dar si de a prelungi sederea acestora în zonã. „Noi am fost prezenti cu acest concept, «Tinutul Zimbrului» si la Tîrgul de Turism al Românie, la Bucuresti, la standurile Asociatiei de Ecoturism din România si Primãriei Tîrgu Neamt. Se lucreazã în prezent la simbolistica zonei. ÃŽncercãm sã îmbinãm simbolul Bisonland, realizat de noi sub forma imaginii unui zimbru, cu elementele Culturii Cucuteni, date fiind descoperirile si siturile din zonã. Din pãcate, Culturii Cucuteni nu i se dã importanta care i se cuvine, desi pentru noi ca români, ca tarã, ar putea fi ceva care sã ne situeze în rîndul civilizatiilor de acum 7.000-8.000 de ani“, mai spunea inginerul Sebastian Cãtãnoiu. A amintit si de un alt simbol al Tinutului Zimbrului, izvorul Slatina, atestat ca fiind exploatarea de apã sãratã cu cea mai mare continuitate din Europa, de peste 8.000 de ani.

24 de zimbri liberi

Dupã cum se stie, Parcul Natural Vînãtori Neamt deruleazã un proiect unic în tarã, cel de reintroducere în libertate a zimbrului, care dupã patru ani de la începere are un bilant pozitiv. Numãrul legendarelor sãlbãticiuni care hãlãduie în pãdurile Neamtului a ajuns acum la 24 de exemplare, dupã ce, în martie anul acesta, alte trei (un mascul si douã femele) au fost lãsate eliberate în codrii din zona cabanei Chitele, în comuna Crãcãoani. „Este al cincilea an în care au loc puneri în libertate. Am intrat în rutinã. ÃŽn timp este posibil sã fie stabilite si alte locatii pentru astfel de eliberãri, poate în Suceava sau Bacãu, cu sprijinul nostru“, ne declara directorul Cãtãnoiu. Potrivit acestuia, în 2016 s-ar mai putea petrece încã o punere în libertate, cu zimbri din Marea Britanie: „Sîntem în tratative cu cele trei grãdini zoologice care ne-au mai oferit animale în 2014. Partenerii nostri sînt seriosi, mi-au confirmat cã au început sã analizeze problema. Este posibil sã primim 4-5 exemplare, dar rãmîne de vãzut cînd vor ajunge la noi. Chiar dacã deplasarea s-ar face în timpul verii, nu ar fi nici un impediment, fiindcã ei au mijloace de transport cu sisteme de rãcire“. Efectivul din sãlbãticie are sanse sã se majoreze în perioada urmãtoare si gratie puilor asteptati sã vinã pe lume. De la cele sase femele primite din Anglia, care au iernat împreunã cu un mascul autohton, se sperã la cel putin 2-3 vitei. Pînã acum au fost fãtati cinci pui în libertate: unul la sfîrsitul anului trecut, doi în 2014 si tot atîtia în 2012.

Un director multumit

Sebastian Cãtãnoiu era multumit cã se ridicã o nouã generatie de zimbri, un nucleu substantial care nu a avut niciodatã de-a face cu captivitatea, fiind astfel mult mai bine pregãtit pentru traiul pe cont propriu. Este dovada cea mai concludentã cã programul de reintroducere a zimbrului în libertate se aflã pe drumul cel bun. Primul pas pentru repopularea muntilor cu aceastã specie s-a fãcut pe 22 martie 2012, aceasta fiind data la care Parcul Vînãtori Neamt a reusit, dupã ani de eforturi si multe greutãti întîmpinate, sã creeze conditiile necesare eliberãrii primului grup de zimbri în sãlbãticie. Un alt motiv care atestã reusita programului este dat de monitorizãrile efectuate. Ele aratã cã exemplarele libere, care pînã în vara anului trecut exploraserã circa 20.000 de hectare, tind sã migreze dincolo de granitele Parcului. Un mascul, profitînd de faptul cã era scãzut nivelul apei lacului de acumulare de la Bicaz a trecut înainte de începutul iernii cãtre Ceahlãu si apoi s-a întors. Altii doi au fost semnalati pe la Rîsca, în zona judetului Suceava, existînd posibilitatea ca în timp efectivele din Ucraina sã poatã comunica cu cele de la Neamt. Cele douã treceri au dat indicii despre tendintele de extindere, spre nord si vest, unde zimbrii gãsesc habitate caracteristice favorabile. Reamintim cã în tarcul de aclimatizare de lîngã sediul Administratiei Parcului Vînãtori mai trãiesc în conditii de semilibertate 16 zimbri, dintre care 13 adulti si trei pui fãtati anul trecut. Pentru a-i aduce mai aproape de ochii publicului, în 2013 s-a realizat o punte suspendatã în incinta tarcului, prevãzutã cu o platformã înãltatã la 3 metri de sol astfel încît mamiferele sã poatã fi admirate si fotografiate de aproape, fãrã nici un risc.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective