Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2012
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Aprilie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRUTEANU, DEZERTOR SI DAT AFARÃ DE LA CJ

PRUTEANU, DEZERTOR SI DAT AFARÃ DE LA CJ

• „Non-valorile care nu au loc la noi, le culege USL-ul“, a declarat Gheorghe Stefan despre plecarea lui Vasile Pruteanu la USL • „Acum si-a gãsit culcus în USL, crezînd cã va scãpa de bratul lung al legii“, a spus Stefan, fãcînd referire la problemele pe care Pruteanu le are cu legea • declarat incompatibil de ANI, dezertorul a fost suspendat din functie, prin decizie a prefectului Mihai Archip • s-a întîmplat ieri la ora 14, la douã ore dupã ce Pruteanu a anuntat cã este candidatul USL la presedintia CJ •

Agitatie mare, ieri, la vîrful politicii nemtene. ÃŽn decurs de numai douã ore, s-au rezolvat foarte multe necunoscute în ceea ce priveste bãtãlia pentru Consiliul Judetean. Zvonuri privind o eventualã plecare din PDL a lui Vasile Pruteanu, pentru o candidaturã la presedintia Consiliului Judetean, circulau de mai mult timp, însã lucrurile s-au lãmurit ieri, oficialul dîndu-si acceptul sã reprezinte USL-ul în bãtãlia pentru CJ. Tot ieri, dezertorul a fost suspendat din functia de presedinte al CJ de cãtre prefectul Mihai Archip. Motivul: declaratia publicã a lui Pruteanu cã a trecut în barca altui partid. Un alt motiv putea fi starea de incompatibilitate declaratã de ANI ca urmare a afacerilor desfãsurate de firma fiicei sale cu institutii subordonate Consiliului Judetean. Pruteanu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Bacãu, însã nu a avut sorti de izbîndã. „Domnul Pruteanu a fost catalogat ca fiind în conflict de interese de cãtre Agentia Nationalã de Integritate, iar Curtea de Apel Bacãu, pe 23 martie, i-a respins contestatia. ÃŽn aceste conditii, nu mai era în vederile noastre pentru a candida la presedintia Consiliului Judetean. Acum si-a gãsit culcus în USL, crezînd cã va scãpa de bratul lung al legii. Chelaru (senatorul Ioan Chelaru, seful PSD Neamt - n.r.) i-a fãcut probabil o promisiune cã-l va ajuta sã scape de aceastã problemã, el fiind în stare de incompatibilitate. S-a demonstrat încã o datã cã USL-ul nu are candidati. Au anuntat vreo trei în trei sãptãmîni, semn cã nu au oameni si se vede cã non-valorile care nu au loc la noi, le culeg ei“, a declarat Gheorghe Stefan despre plecarea lui Vasile Pruteanu.

Duminicã la conferinta PDL, miercuri la PNL

Nu este exclus ca acesta sã fi luat decizia de a fugi la USL, stiind cã prefectul pregãtea ordinul sãu de demitere. La ora 12, PNL Neamt a organizat o conferintã de presã la care au participat Dorinel Ursãrescu, Andrei Ignat si Vasile Pruteanu, care nu mai tîrziu de duminicã, 1 aprilie, a participat la o conferintã de presã a PDL în care a înfierat Opozitia. Primul anunt fãcut de Ursãrescu a fost cel legat de demiterea lui Viorel Chirilã din functia de sef al organizatiei Piatra Neamt, dupã care s-a trecut la lucruri mai serioase. „Alãturi de mine este domnul presedinte Vasile Pruteanu, un om cu care mã cunosc de foarte multã vreme. Mã bucur sã fim din nou împreunã. Mã bucur cã noi, cei din Opozitie, am gãsit în domnul Pruteanu un partener responsabil, un om cu care am putut avea dialog, un om cu care am putut sã traversãm o perioadã tensionatã si destul de grea. Sperãm sã se simtã bine alãturi de colegi mai vechi, prieteni mai noi si îi urez bun venit“, a declarat Dorinel Ursãrescu, liderul PNL Neamt. Constient cã vor exista suficiente voci care îl vor acuza de trãdare si traseism politic, Vasile Pruteanu a încercat sã-si justifice gestul brodînd o povestioarã. „ÃŽn constructia politicã actualã, realizatã la nivelul judetului Neamt, consider cã am cele mai mari sanse pentru a duce la îndeplinire proiectele care se deruleazã în acest moment la nivelul Consiliului Judetean. Alte discutii politice pe aceastã temã le vom realiza în zilele urmãtoare. Normal cã vor fi acuzatii de trãdare, de traseism, dar vreau sã afirm cu tãrie cã am avut un singur interes de cînd detin functia de presedinte - al cetãteanului din Neamt pe care îl respect. Am colaborat, de-a lungul timpului, cu domnii Ursãrescu, Marcoci, Ignat si am fãcut-o destul de bine. La bazã a stat respectul reciproc. Am reusit în acesti patru ani de zile sã colaborez cu fiecare primar indiferent de culoarea politicã“.

Suspendat în timp ce anunta trecerea la PNL

Prefectul Mihai Archip a declarat cã a emis ordinul de încetare a mandatului presedintelui Pruteanu pe baza declaratiilor fãcute de acesta în timp ce stãtea „la brat“ cu liderii penelisti. Mihai Archip a precizat cã nu a vãzut o demisie scrisã a lui Vasile Pruteanu, dar e suficientã exprimarea fãcutã în mod public. „Am luat act de declaratiile presedintelui Consiliului Judetean, care a spus cã va participa la alegeri din partea altei formatiuni politice decît cea în care este înscris, motiv pentru care am emis ordin de încetare a mandatului de presedinte. Este Ordinul cu numãrul 96, din 3 aprilie 2012. Am luat aceastã decizie pe baza mai multor prevederi legale. Vom face demersurile oficiale si legale, pentru a-i aduce la cunostintã acest ordin de încetare a mandatului. Prin Statutul Alesilor Locali se precizeazã cã odatã cu pierderea calitãtii de membru al unui partid politic se pierde si mandatul detinut. Iar prefectul este obligat prin lege sã constate demisia si sã actioneze printr-un ordin care duce la încetarea mandatului“, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Mihai Archip. Vasile Pruteanu rãmîne în continuare cercetat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate si de Parchet. ÃŽn functie de rezultatele anchetelor pot apãrea consecinte în cazul în care el va mai prinde un mandat de presedinte al CJ Neamt, din partea USL. Concret, prin lege, i se restrîng unele drepturi electorale si se poate ajunge la a i se suspenda mandatul. Ieri dupã-amiazã, ordinul emis de prefect urma sã fie înregistrat la registratura CJ si trimis si prin postã, la adresa de domiciliu a presedintelui Vasile Pruteanu. „Am fi penibili sã trimitem ordinul la Registratura CJ prin intermediul Postei, cîtã vreme ne desparte un singur etaj“, a declarat juristul Ilie Petre, sef serviciu în cadrul Prefecturii. Asadar, ieri, si-a intrat în functie ordinul care face ca Vasile Pruteanu sã rãmînã fãrã serviciu. Zilele acestea va avea loc o sedintã extraordinarã de CJ, în cadrul cãreia unul dintre cei doi vicepresedinti va prelua frîiele CJ. Si se pare cã acesta va fi Mircea Pintilie.

Traseu politic pe vîrf de creste

Vasile Pruteanu este unul dintre putinii oameni politici care indiferent de vremi si vremuri a reusit sã stea în vîrful piramidei. Si a putut face asta fiind mereu în partidul care a fost la putere. În 2001, PSD l-a instalat prefect al judetului. Apoi, în 2003, ministrul Octavian Cozmîncã l-a schimbat din functie si de supãrare Vasile Pruteanu a trecut la PNL. Schimbarea macazului i-a fost rãsplãtitã cu un mandat de deputat, în legislatia 2004-2008. Pentru pregãtirea urmãtoarelor alegeri a mers umãr la umãr cu Gheorghe Stefan, a urmat o campanie electoralã foarte bine pusã la punct de colegii din PDL si a cîstigat functia de presedinte al CJ Neamt, mandatul începînd în iunie 2008 si pînã ieri.

Marcoci, un politician fericit de schimbarea schimbãrii

Vlad Marcoci, cel care a scãpat de calitatea de candidat USL la CJ odatã cu decizia luatã de Vasile Pruteanu, s-a arãtat mai mult decît încîntat de schimbarea schimbãrii. „Ati relatat si situatia de la Borca în care ne-am dorit sã conlucrãm cu primarul actual avînd în vedere scorul pe care acesta îl va obtine în alegeri, dar si realizãrile dînsului la nivelul comunei Borca. ÃŽn acest sens, spunem noi, l-am solicitat si a venit alãturi de noi. Acelasi lucru l-am aplicat si la CJ, pentru cã toti cei din USL ne dorim sã cîstigãm si credem cã si marea majoritate a populatiei îsi doreste acest lucru. Atunci, datoria noastrã este sã maximizãm aceastã sansã de a cîstiga presedintia CJ. Acum, cu Vasile Pruteanu, sîntem siguri cã vom cîstiga“, a declarat Marcoci, precizînd cã va fi onorat sã facã parte din echipã cu Pruteanu în viitoarea structurã a CJ. Politicianul a reamintit de conditiile pe care le-a cerut celor din USL ca sã candideze la CJ si a precizat cã acum nu va mai fi necesar un efort financiar, pentru cã a venit domnul Pruteanu. Nu cã cel din urmã ar avea bani, ci pentru cã ar avea notorietate. „Se stie cã am avut discutii cu domnii Ursãrescu si Chelaru si am pus niste conditii pentru a candida la CJ. Una dintre ele era cu privire la resursele financiare necesare unei astfel de campanii. Pot sã spun cã în momentul de fatã, prin venirea lui Vasile Pruteanu, nu mai este nevoie de acesti bani, pentru cã dînsul are notorietatea necesarã, are ce sã arate. Nu mai e nevoie de... o persoanã cunoscutã si nu mai are nevoie de o campanie mai lãrgitã, ca sã spun asa“, a conchis Marcoci.

Caracterul

ÃŽntrebat dacã si-a depus adeziunea la PNL, Vasile Pruteanu a rãspuns scurt: „Toate la timpul lor“. La întrebarea de ce i-a luat atît de mult timp ca sã se hotãrascã încotro o apucã, fostul sef al CJ a precizat: „Sînt decizii importante pe care nu poti sã le iei pe picior, trebuie gîndite. Aceastã hotãrîre este luatã de acum cîteva zile. M-am gîndit, cum fiecare om gîndeste, asupra proiectelor de viitor în plan politic“. Acesta a mai precizat cã este o decizie personalã si cã nu are informatii dacã si alti colegi îl vor urma în USL: „Nu am informatii cã vor pleca colegi din PDL. Timpul va decide asupra deciziilor ce vor fi luate de cãtre colegii mei“. Dorinel Ursãrescu a precizat cã a avut discutii cu presedintele Crin Antonescu în ceea ce priveste înregimentarea lui Vasile Pruteanu, iar seful de la Bucuresti nu a avut nimic de comentat. ÃŽntrebat de ziaristi dacã crede cã domnul Pruteanu, un politician care a „cãlãtorit“ în ultimii ani prin mai multe partide politice, este un om de caracter, Dorin Ursãrescu a rãspuns în clasica limbã de lemn: „ÃŽl cunosc pe Vasile Pruteanu si vreau sã spun cã oamenii de caracter îi cunosti în momentele în care trebuie sã ia decizii. Pentru mine si domnul Pruteanu, un moment extraordinar de greu a fost decembrie 2007, cînd a apãrut PLD-ul, moment în care atît eu cît si el trebuia sã luãm o decizie. Cred cã e extraordinar de multumit si fericit pentru cã este alãturi de noi si am convingerea cã Vasile Pruteanu este un om de caracter“. Vasile Pruteanu va fi prezentat sefilor USL cu ocazia congresului programat pentru data de 7 aprilie.

Articol afisat de 3622 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective