Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

FANTOME VÎNATE DE GARDA FINANCIARÃ

Anchetele Monitorul confirmate de institutiile statului

• Garda Financiarã a depus sesizãri împotriva a trei societãti comerciale care au „aterizat“ în sediul de pe Barajului 17, Bicaz • comisarii financiari sustin în plîngerea formulatã cã persoanele juridice „prezintã un comportament fiscal specific firmelor fantomã“ • cele trei societãti înregistreazã datorii cãtre bugetul de stat în valoare totalã de 421.731 lei • în paralel, politistii de la Serviciul de investigare a fraudelor economice fac propriile verificãri •

Dezvãluirile cotidianului Monitorul privind transferul, cel putin ciudat, a peste 20 de societãti comerciale din toatã tara la o adresã din orasul Bicaz, au îmbrãcat hainã penalã. Cazul face obiectul mai multor verificãri, efectuate atît de cãtre comisarii Gãrzii Finaciare Neamt, dar si de lucrãtorii Serviciului de investigare a fraudelor economice Neamt. Garda a fãcut primul pas si a depus la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Bicaz douã sesizãri împotriva a trei persoane juridice care au poposit de pe alte meleaguri tocmai pe strada Barajului nr. 17. ÃŽn prima plîngere este vorba de firmele Vario Trust Business SRL si Vas Plus Marin SRL, ambele avînd ca asociati pe Way Consulting Corporation Limited cu sediul în SUA, Delaware 19711. Comisarii au verificat legalitatea functionãrii celor douã societãti la sediul din Bicaz, drept pentru care s-au deplasat la fata locului sã vadã despre ce este vorba. Cercetãrile au arãtat cã cele douã firme au functionat pînã la sfîrsitul anului 2008 în judetul Ilfov, unde au figurat cu alte denumiri - Turbogrup Agroserv SRL (Vario Trust Business SRL), respectiv Turbogrup Servis SRL (SC Vas Plus Marin SRL). Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Ilfov au comunicat Gãrzii Financiare Neamt cã cele douã firme figurau cu obligatii fiscale cãtre bugetul de stat, în valoare totalã de 87.374 de lei. La fata locului, adicã la sediul din Barajului 17, comisarii financiari au constatat cã cele douã firme nu functioneazã la sediul social declarat. Proprietarul imobilului le-a spus comisarilor cã a închiriat cei 161 de metri pãtrati unei firme si unei persoane fizice, si anume Laurentiu Gabriel Vâlcu, reprezentant al Way Consulting Corporation Limited. Comisarii au constatat cã, în afarã de firma Miriam Amanet SRL, care are deschis în acel spatiu un magazin de piese auto, nici o altã societate nu-si desfãsoarã activitatea acolo. Comisarii au mai aflat de la Oficiul Registrului Comertului Neamt cã Laurentiu Vâlcu detine o procurã generalã de administrare pentru Way Corporation Limited, documentul fiind redactat în Delaware. La fel si în cazul societãtii Sylmedia Limited, pentru care detin procuri trei cetãteni români. Acestia s-au ocupat de toatã documentatia necesarã schimbãrii sediului social a celor 26 de societãti. Ca urmare a celor constatate, comisarii au opinat cã „cele douã persoane juridice prezintã un comportament fiscal specific firmelor fantomã, în sensul cã înregistreazã obligatii fiscale restante si se sustrag controlului financiar prin declararea fictivã a sediul unic“. Oamenii legii mai cred cã existã posibilitatea ca prin schimbarea denumirii si declararea fictivã a sediului sã se urmãreascã sustragearea de la efectuarea controlului financiar-contabil si neachitarea obligatiilor cãtre bugetul de stat.

„Nu se poate ca peste 20 de firme sã-si schimbe sediul în acelasi loc, fãrã sã existe ilegalitãti în spate“

Cea de-a doua sesizare, depusã de comisari pe masa procurorilor din Bicaz, vizeazã „povestea“ firmei International Financial SRL, fostã Terra Construct SRL, înainte de schimbarea sediului. Reteta în acest caz a fost aceeasi ca si în cazul firmelor din Ilfov. Singura diferentã este aceea cã valoarea datoriilor acestei societãti cãtre bugetul de stat este de 334.357 lei. Si în acest caz, comisarii au solicitat procurorilor bicãjeni sã dispunã o anchetã. „Pentru trei din societãtile comerciale vizate am încheiat deja verificãrile si s-au întocmit sesizãri penale care au fost trimise spre cercetare Parchetului Bicaz. Este vorba de douã firme din Ilfov si una din Alba, sesizãrile penale fiind pentru nefunctionarea firmelor la sediul declarat si sustragerea de la plata obligatiilor fiscale. Celelalte dosare referitoare la restul firmelor sînt în lucru, iar la o parte dintre ele nu am primit încã datele solicitate de la organele fiscale din judetele de unde au venit“, a declarat Constantin Nistor, comisar sef al Gãrzii Financiare Neamt. Cele 3 societãti comerciale ale cãror dosare au ajuns deja pe masa procurorilor s-au sustras de la plata a mai bine de 100.000 de lei ron (peste un miliard de lei vechi) cu titlu de obligatii fiscale datorate. Firmele din Ilfov au produs un prejudiciu de cîte 42.000 de lei ron fiecare, iar peste 30.000 de lei este prejudiciul retinut în cazul societãtii comerciale din Alba“, a declarat comisarul Constantin Nistor, seful Gãrzii Financiare Neamt.
Mai trebuie spus cã nici politistii nu au stat cu mîinile în sîn, o anchetã privind aceste firme fiind în lucru la Serviciul de investigare a fraudelor economice Neamt. „Noi aveam date privind aceste schimbãri de sedii, chiar din fazã incipientã cînd la adresa Barajului 17 se înregistraserã 3-4 firme. Ne-a dat de gîndit acest lucru si am verificat la fata locului. Nu am gãsit decît o firmã care are acolo un magazin de piese auto. ÃŽn aceste conditii, am solicitat de la Oficiul Registrului Comertului informatii privind societãtile înregistrate la acea adresã. Am luat legãtura si cu Finantele Publice care, la rîndul lor, fuseserã avertizate cu privire la aceste societãti comerciale. Deocamdatã este prematur sã spunem cã s-au comis ilegalitãti. Verificãrile continuã si vom trage o concluzie. Pãrerea mea este cã nu se poate ca peste 20 de firme sã-si schimbe sediul în acelasi loc, peste noapte, fãrã sã existe ilegalitãti în spate. Dar vom vedea acest lucru“, a declarat comisarul sef Ioan Pînzariu, seful Serviciului de investigare a fraudelor Neamt.
Reamintim cã din cele 25 de firme, cu sediul pe Barajului 17-Bicaz, 23 au fost transferate din alte judete, dupã ce au fost achizitionate de noii actionari. Este vorba de douã societãti înregistrate în statul Delaware-SUA, înfiintate în 2008, care firme au adrese în acelasi sediu. Ele sînt Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited. Administratorul este o persoanã juridicã, respectiv prima societate, iar aceasta îsi exercitã functia prin Ian Taylor, un cetãtean din Noua Zeelandã. Toate cele 25 de firme au ca obiect de activitate „comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului“. Firmele au ajuns la Bicaz din mai multe judete, respectiv Timis, Galati, Arges, Brasov, Bucuresti, Ilfov, Iasi, Alba, Constanta, iar înainte de a fi transferate aveau diverse obiecte de activitate.

Off-shore-ul-cheia depãsirii dificultãtilor financiare

Dupã ce am prezentat detaliile cazului, am rãmas cu o nelãmurire: cum de s-au hotãrît douã off-shore-uri sã transforme Bicazul într-o prosperã zonã economicã. Cum un neozeelandez, despre care am scris deja cã a fost implicat în cîteva controversate cazuri de presã, reprezintã peste 20 de firme numai în Bicaz, dupã ce le-a adunat cu fãrasul din toatã tara? Ce ar putea sã se ascundã sub toate acestea? Optimistii ar putea spune simplu: o mare investitie, locuri de muncã, un boom economic pentru orãselul cunoscut pentru barajul sãu si pentru judet. Pesimistii ar putea face trimitere la altceva. Un posibil model al unui pesimist vi-l prezentãm în cele ce umeazã. Ar putea fi vorba despre devalizarea unor societati comerciale prin vînzarea activelor. Activele vîndute se transformã în bani care se transferã în strãinãtate prin intermediul unor firme off-shore. Bugetul de stat nu s-ar simti nici el foarte bine, deoarece firmele care intrã deliberat în lichidare sau faliment nu-si mai îndeplinesc obligatiile fiscale. Administratorii lor dorm brusc mai linistiti fiind exonerati de orice rãspundere. Cum se procedeazã: un off-shore, societate neînregistratã fiscal în România, preia pãrtile sociale ale firmei-client, acelasi off-shore (sau o firmã-fiicã a acestuia) este numit administrator al societãtii. Reprezentantul administratorului poate fi o persoanã de negãsit sau cu domiciliu fictiv. Actiunea de preluare poate fi precedatã de „curãtarea“ firmei de creante prin cesionarea lor (gratuitã sau aproape gratuitã) cãtre acelasi off-shore care se obligã sã le restituie integral dupã ce le obtine pe cale judiciarã; în acest caz se încheie contracte prin care off-shore-ul primeste dreptul de a urmãri debitorii, inclusiv pe calea procedurii de insolventã, emit „facturi“ cãtre acestia, dupã care, în cazul în care nu sînt virate sumele datorate, se declanseazã procedura insolventei. Pentru ca operatiunea de recuperare sã nu poatã fi urmãritã de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spãlãrii Banilor, se foloseste inclusiv metoda subcesionãrii creantelor dupã fragmentarea lor în sume mai mici, care sã nu atragã atentia. O sã vã întrebati ce legãturã are schema de mai sus cu cazul de la Bicaz. Vedeti dumneavoastrã vreuna? Administratorul e din Noua Zeelandã, persoanã onorabilã si usor de gãsit de fiscul românesc, firmele actionar sînt din America, douã off-shore-uri, la fel de usor de contactat si gãsit, existã 25 de firme venite din tarã despre care nu stim dacã au cesionat sau nu creante, reprezentantul administratorului mai este prin cîteva asemenea firme înregistrate în Delaware - SUA, unele firme au datorii la stat, unele firme au si denumirea schimbatã.

Articol afisat de 4435 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective