BAC-ul incurcaturilor
Elevii din Neamt, care sustin Bacalaureatul in aceasta perioada si care, la al treilea subiect de la limba si literatura romana, au scris ca Ion si Moromete sint intelectuali vor primi citeva puncte, mai putine decit prevede baremul, dar nu vor fi nepunctati in totalitate. Situatia este destul de complicata, intrucit, pentru a se acorda ceva pe lucrarile respective, a fost nevoie ca Inspectoratul Scolar Judetean sa faca demersuri la Bucuresti, astfel incit profesorii corectori sa primeasca lamuriri si „dezlegare“ la punctare.
Puncte pentru coerenta si putere de argumentare
Profesorii corectori din cele trei centre de evaluare din judetul Neamt s-au confruntat, la corectarea tezelor de la limba si literatura romana, la punctul al treilea, cu situatii pe care nu au stiut cum sa le interprezete pe baza baremului de corectare. Sint elevi care i-au tratat pe Ion al Glanetasului si pe Ilie Moromete drept intelectuali. Confuzia vine de la faptul ca Ilie Moromete este prezentat, in comentariile literare, drept taranul filozof, iar Ion al Glanetasului ca un barbat abil. La acest subiect, candidatii ar fi trebuit sa vorbeasca despre personaje ca Apostol Bologa, Stefan Gheorghidiu sau Victor Petrini, nicidecum de Ion sau Moromete. Dupa ce au vazut numarul mare de lucrari in care tinerii au facut optiunea gresita, profesorii corectori nemteni, ca si cei din alte judete, au decis sa abordeze baremul de punctare in asa fel incit sa le mareasca nota absolventilor de liceu. „Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, ca purtator de cuvint al comisiilor din centrele de evaluare la Bacalaureat, a solicitat precizari de la Serviciul National de Examen si Evaluare (SNEE), cu privire la modul de punctare la cel de-al treilea subiect de la limba si literatura romana. Aceasta, deoarece baremul de corectare nu precizeaza clar care ar putea fi acele personaje literare care s-ar incadra in categoria «intelectuali» si pentru abordarea carora elevii pot primi puncte din partea profesorilor corectori. Doamna inspector general Dorina Drexler a solicitat expres precizarea tuturor personajelor care ar fi putut fi exemple concludente la tema data sau exemple mai putin concludente, dar pentru care sa poata fi acordate mai putine puncte. SNEE a raspuns la solicitare. Pe baza precizarilor, profesorii corectori au reluat evaluarea tezelor de la limba si literatura romana, tinind cont de ultimele precizari“, a declarat inspectorul scolar Mariana Rosanu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Acesta este al doilea an in care profesorii sint nevoiti sa interpreteze baremul, intrucit, in 2005, mai multi elevi au incadrat romanul „Morometii“ in perioada interbelica.
|