Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2015
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aniversare cu dureri de burt�

• zece copii veniti �ntr-o tab�r� la Bicaz au m�ncat pizza si tort comandate din oras, pentru a marca ziua unuia dintre ei si s-au ales cu o gastroenterit� acut� • copiii au petrecut c�teva ore �n spital, dup� care au fost externati • specialistii DSP recomand� populatiei s� acorde mare atentie la alimentele pe care le consum�, mai ales �n aceast� perioad� •

Zece copii veniti �ntr-o tab�r� �n orasul Bicaz au trecut printr-o experient� pe care n-o vor uita prea cur�nd, pentru c� distractia le-a fost �ntrerupt� de o gastroenterit� acut�. Directia de S�n�tate Public� Neamt a fost informat� duminic�, 9 august, la 8.30, de c�tre Centrul de Primiri Urgente Bicaz c� �n cursul noptii anterioare s-au prezentat �n unitate zece copii cu tulbur�ri digestive - greturi, v�rs�turi, sindrom de deshidratare usoar�. Toti pacientii au fost tinuti sub supraveghere si tratati �n CPU si Sectia Pediatrie Bicaz. „Dup� ce am primit aceast� informatie telefonic�, �ntr-o or� ne-am deplasat la tab�ra din Bicaz si la Spitalul Or�senesc, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la conditiile de aparitie a acestui eveniment. Am dispus izolarea si tratamentul bolnavilor, anchet� epidemiologic� si recoltare de probe. Asta a presupus recoltarea de probe alimentare din meniurile servite �n data de 7 si 8 august, o coprocultur� si probe de sanitatie din unitate luate �n data de 10 august. P�n� la data de 9 august, la ora 12.30, au fost externati nou� din cei zece copii care fuseser� opriti �n spital, cu diagnosticul de gastroenterit� acut�. Pe 10 august a fost externat si ultimul copil, cu acelasi diagnostic de internare. Nou� dintre ei au f�cut forma usoar� a bolii si unul, forma medie. Ceilalti copii din tab�r�, 110 la num�r, precum si personalul �nsotitor si de �ngrijire, nu au prezentat semne de boal�. Anchetele epidemiologice continu�“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul executiv al Directiei de S�n�tate Public� Neamt. Din primele verific�ri a reiesit c� un grup de zece copii din tab�r� a vrut s� s�rb�toreasc� �n mod festiv pe unul dintre ei, motiv pentru care ar fi comandat �n oras ceva de m�ncare. Se pare c� li s-a furnizat �n tab�r� preparate precum pizza, friptur� si tort. R�m�ne de v�zut cauza exact� a gastroenteritei, dar cert este c� nu organizatorii taberei ar avea vreo vin� �n suferinta copiilor.

Atentie mare la alimente, mai ales �n perioada de canicul�!

Dup� o toxiinfectie alimentar� care a b�gat �n spital aproape 60 de oameni si dup� problema cu minorii de la Bicaz, specialistii DSP Neamt trag un semnal de alarm� �n privinta frecventei crescute a bolilor infectioase cu transmitere digestiv�, �n anotimpul cald. „Toxiinfectiile alimentare s�nt �mboln�viri acute de cauz� toxic� sau infectioas�, ap�rute la maximum 72 de ore dup� consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene si caracterizate prin greturi, v�rs�turi, dureri abdominale, diaree cu sau f�r� febr�, ameteli, stare de soc. Germenii apartin mai multor genuri microbiene, care produc �mboln�virea din cauza �nmultirii lot �n alimente sau a toxinei pe care o elibereaz�. Alimentele implicate cel mai frecvent �n producerea toxiinfectiilor alimentare s�nt: preparatele de ou� si carne, lactatele, cremele, maioneza, �nghetata. Toxiinfectiile s�nt mai frecvente �n sezonul estival, iar gravitatea clinic� depinde de germenii incriminati si de cantitatea de aliment ingerat�. Pentru a nu se ajunge �n astfel de situatii, trebuie evitat� prepararea alimentelor cu mai mult de dou�-trei ore �naintea consumului, �n cazul �n care nu se pot asigura conditiile de temperatur� necesare p�str�rii alimentelor preparate. Alimentele trebuie p�strate la temperaturi de 4-8 grade Celsius, iar cele pentru sugari trebuie consumate imediat dup� prepararea lor, f�r� a fi re�nc�lzite sau p�strate la frigider. �n cazul alimentelor g�tite, trebuie s� se ating� temperaturi de preparare de peste 70 de grade Celsius. Trebuie evitat contactul �ntre alimentele nepreparate si cele preparate si se impune sp�larea atent� a recipientelor �n care se realizez� prepararea m�nc�rii. Recomand�m sp�larea cu ap� si s�pun a m�inilor �nainte de prepararea alimentelor �nainte de fiecare mas� si dup� folosirea toaletei. �n buc�t�rii trebuie �ntretinut� cur�tenia pe toate suprafetele. Laptele nepasteurizat trebuie fiert si se vor evita alimentele v�ndute pe strad�, precum �nghetata, pr�jiturile, produsele de patiserie, hot-dog, mici sau hamburgeri. Recomand�m sp�larea atent� a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor �nainte de consumare si evitarea prepar�rii alimentelor de c�tre persoane care prezint� vreo leziune sau infectie la nivelul degetelor sau m�inilor, �n cazul �n care acest lucru nu e posibil trebuie folosit un pansament steril, care s� izoleze leziunea sua infectia de exterior“, arat� reprezentantii DSP.

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona T�RN�)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective