Aniversare cu dureri de burt�
• zece copii veniti �ntr-o tab�r� la Bicaz au m�ncat pizza si tort comandate din oras, pentru a marca ziua unuia dintre ei si s-au ales cu o gastroenterit� acut� • copiii au petrecut c�teva ore �n spital, dup� care au fost externati • specialistii DSP recomand� populatiei s� acorde mare atentie la alimentele pe care le consum�, mai ales �n aceast� perioad� • Zece copii veniti �ntr-o tab�r� �n orasul Bicaz au trecut printr-o experient� pe care n-o vor uita prea cur�nd, pentru c� distractia le-a fost �ntrerupt� de o gastroenterit� acut�. Directia de S�n�tate Public� Neamt a fost informat� duminic�, 9 august, la 8.30, de c�tre Centrul de Primiri Urgente Bicaz c� �n cursul noptii anterioare s-au prezentat �n unitate zece copii cu tulbur�ri digestive - greturi, v�rs�turi, sindrom de deshidratare usoar�. Toti pacientii au fost tinuti sub supraveghere si tratati �n CPU si Sectia Pediatrie Bicaz. „Dup� ce am primit aceast� informatie telefonic�, �ntr-o or� ne-am deplasat la tab�ra din Bicaz si la Spitalul Or�senesc, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la conditiile de aparitie a acestui eveniment. Am dispus izolarea si tratamentul bolnavilor, anchet� epidemiologic� si recoltare de probe. Asta a presupus recoltarea de probe alimentare din meniurile servite �n data de 7 si 8 august, o coprocultur� si probe de sanitatie din unitate luate �n data de 10 august. P�n� la data de 9 august, la ora 12.30, au fost externati nou� din cei zece copii care fuseser� opriti �n spital, cu diagnosticul de gastroenterit� acut�. Pe 10 august a fost externat si ultimul copil, cu acelasi diagnostic de internare. Nou� dintre ei au f�cut forma usoar� a bolii si unul, forma medie. Ceilalti copii din tab�r�, 110 la num�r, precum si personalul �nsotitor si de �ngrijire, nu au prezentat semne de boal�. Anchetele epidemiologice continu�“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul executiv al Directiei de S�n�tate Public� Neamt. Din primele verific�ri a reiesit c� un grup de zece copii din tab�r� a vrut s� s�rb�toreasc� �n mod festiv pe unul dintre ei, motiv pentru care ar fi comandat �n oras ceva de m�ncare. Se pare c� li s-a furnizat �n tab�r� preparate precum pizza, friptur� si tort. R�m�ne de v�zut cauza exact� a gastroenteritei, dar cert este c� nu organizatorii taberei ar avea vreo vin� �n suferinta copiilor.
Atentie mare la alimente, mai ales �n perioada de canicul�!
Dup� o toxiinfectie alimentar� care a b�gat �n spital aproape 60 de oameni si dup� problema cu minorii de la Bicaz, specialistii DSP Neamt trag un semnal de alarm� �n privinta frecventei crescute a bolilor infectioase cu transmitere digestiv�, �n anotimpul cald. „Toxiinfectiile alimentare s�nt �mboln�viri acute de cauz� toxic� sau infectioas�, ap�rute la maximum 72 de ore dup� consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxine microbiene si caracterizate prin greturi, v�rs�turi, dureri abdominale, diaree cu sau f�r� febr�, ameteli, stare de soc. Germenii apartin mai multor genuri microbiene, care produc �mboln�virea din cauza �nmultirii lot �n alimente sau a toxinei pe care o elibereaz�. Alimentele implicate cel mai frecvent �n producerea toxiinfectiilor alimentare s�nt: preparatele de ou� si carne, lactatele, cremele, maioneza, �nghetata. Toxiinfectiile s�nt mai frecvente �n sezonul estival, iar gravitatea clinic� depinde de germenii incriminati si de cantitatea de aliment ingerat�. Pentru a nu se ajunge �n astfel de situatii, trebuie evitat� prepararea alimentelor cu mai mult de dou�-trei ore �naintea consumului, �n cazul �n care nu se pot asigura conditiile de temperatur� necesare p�str�rii alimentelor preparate. Alimentele trebuie p�strate la temperaturi de 4-8 grade Celsius, iar cele pentru sugari trebuie consumate imediat dup� prepararea lor, f�r� a fi re�nc�lzite sau p�strate la frigider. �n cazul alimentelor g�tite, trebuie s� se ating� temperaturi de preparare de peste 70 de grade Celsius. Trebuie evitat contactul �ntre alimentele nepreparate si cele preparate si se impune sp�larea atent� a recipientelor �n care se realizez� prepararea m�nc�rii. Recomand�m sp�larea cu ap� si s�pun a m�inilor �nainte de prepararea alimentelor �nainte de fiecare mas� si dup� folosirea toaletei. �n buc�t�rii trebuie �ntretinut� cur�tenia pe toate suprafetele. Laptele nepasteurizat trebuie fiert si se vor evita alimentele v�ndute pe strad�, precum �nghetata, pr�jiturile, produsele de patiserie, hot-dog, mici sau hamburgeri. Recomand�m sp�larea atent� a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor �nainte de consumare si evitarea prepar�rii alimentelor de c�tre persoane care prezint� vreo leziune sau infectie la nivelul degetelor sau m�inilor, �n cazul �n care acest lucru nu e posibil trebuie folosit un pansament steril, care s� izoleze leziunea sua infectia de exterior“, arat� reprezentantii DSP.
|