Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gata cu povestea hramului toxic de la Mãnãstirea Tazlãu

Gata cu povestea hramului toxic de la M�n�stirea Tazl�u

• vinovati de �mboln�virile ap�rute: stafilococii si enterococii de pe alimente • acestea au fost contaminate de cei care au manipulat m�ncarea • „Aviz organizatorilor: cei care prepar� mesele s� se spele pe m�ini“, spun cei de la DSP •

Povestea hramului de la M�n�stirea Tazl�u, de duminic�, 9 septembrie, si �n urma c�ruia 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare s-a finalizat, toate analizele de laborator fiind gata. Concluzia final� a specialistilor �n s�n�tate public� de la DSP care au efectuat ancheta epidemiologic� �n acest caz a fost c� oamenii au avut de suferit din cauza stafilococilor si enterococilor de pe alimente, microbi proveniti de la cei care au m�nuit sau preparat bucatele. „Toat� lumea are pe m�ini astfel de stafilococi sau enterococi numai c�, sp�l�ndu-ne, acestia dispar si astfel nu mai ajung �n organism. La Tazl�u, anumite persoane ce erau purt�torii unor astfel de microbi nu s-au sp�lat pe m�ini dup� care au manipulat alimentele si astfel au produs contaminarea. �n organizarea hramului de la Tazl�u au fost mai multe erori care ar trebui s� dea de g�ndit celor care mai organizeaz� astfel de evenimente. Regula esential� pentru prevenirea �mboln�virilor este una elementar� si anume sp�latul pe m�ini cu ap� si s�pun. Nu trebuie neap�rat ca m�ncarea s� fie preparat� de buc�tari ci doar de oameni care au mare grij� la igien�. Organizatorii trebuie s� le pun� acestora la dispozitie ap� si s�pun si s� insiste cu sp�latul pe m�ini. �n plus, nu trebuie puse alimentele pe mas� cu mult timp �nainte asa cum s-a �nt�mplat la Tazl�u. Stafilococii, �n conditiile �n care au stat at�t timp �n soare si la c�ldur�, s-au �nmultit rapid si astfel au cauzat aceste probleme“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamt. Cu alte cuvinte, cei care au pus m�na pe pestele, icrele, casul, carnea etc., servite la hramul de la Tazl�u le-au contaminat pentru c� nu s-au sp�lat pe m�ini si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, portiile au fost asezate pe mas�, �n corturi, �n plin soare, cu vreo dou� ore �nainte de venirea pelerinilor. Persoana sau persoanele care efectiv au cauzat aceste contamin�ri nu au putut fi identificate prin testele efectuate. La masa de hram au participat 320 de persoane, iar 30 dintre acestea s-au simtit suficient de r�u �nc�t s� cheme ambulanta si s� ajung� la spital. Cu totii au fost diagnosticati cu toxiinfectie alimentar�.

Articol afisat de 1503 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective