Carne expirat�, gata de preparare prin autoserviri
• 10 kilograme de carne de pui, �n parte expirat� de 20 de zile, a fost g�sit� de inspectorii OPC • verific�rile au vizat supermarket-urile cu m�ncare g�tit� si autoservirile •
Comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt au luat �n vizior supermarketurile si magazinele cu autoservire care comercializeaz� m�nc�ruri gata preparate. Actiunea a avut loc la finele lunii trecute, �n perioada 23-26 aprilie 2012 si au fost verificati 4 operatori economici de profil din mediul urban. La toti au fost depistate nereguli, cea mai grav� fiind existenta de produse din carne expirate si de aproape 3 s�pt�m�ni, aceasta urm�nd a fi preparat� si comercializat�. „Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat 3 amenzi contraventionale de 7.000 de lei si dou� avertismente. S-a mai dispus oprirea definitiv� de la comercializare pentru 10 kilograme de produse din carne �n valoare de 160 lei si oprirea temporar� de la v�nzare pentru 92 kilograme preparate culinare de 5.620 lei“, a declarat Gelu Moldovanu, seful OPC Neamt. La unul din acesti operatori economici, la raionul destinat preg�tirii preparatelor culinare, inspectorii au g�sit 10 kilograme de carne de pas�re expirat�. Aceasta era depozitat� pentru a fi preparat� si servit� doritorilor. Este vorba de pulpe inferioare de pui, expirate de o zi, pui grill - carcas� eviscerat� f�r� organe, produs ce era expirat de 5 zile, precum si pulpe de pui cu os si cu piele care erau expirate de nu mai putin de 20 de zile. Doar o singur� firm� a putut prezenta raportul zilnic de retragere a m�nc�rurilor, valabil pentru ziua anterioar�. Acesta include cantit�tile r�mase din m�nc�rurile expuse la comercializare, la care a expirat perioada de consum, exprimat� �n ore, recomandat� de produc�tor. Ceilalti nu aveau o astfel de evident� scris�. Nici unul nu informa consumatorii despre componentele alergene pe care preparatele alimentare le pot contine. Este vorba de susan, soia, lapte, telin�, mustar sau ou�. De exemplu pentru sortimentele pui cu susan, crochete cu cascaval, chiftele de pui si pui shangai, la care produc�torul atentiona pe etichet� „contine g�lbenus de ou, gluten“ sau „lapte, praf de ou, gluten“, aceste informatii nu erau afisate de comercianti pentru informarea clientilor. La salata de vinete, salata american�, italian� sau elvetian�, toate cu maionez� si toate fabricate �n unitatea de comercializare, maioneza avea 1% praf de ou, dar ingredientul alergen nu era afisat. La fel s-a constatat si �n cazul chiftelelor calde preparate �n unitate, sau �n cazul produselor de carne de pui la rotisor, la care �n retet� se utiliza si Delikat cu telin�, unde produsele nu aveau afisat� lista ingredientelor. La produsul „ceaf� de porc marinat�“ produc�torul mentiona c� „poate contine urme de gluten si de telin�“, dar informatia nu ap�rea pe eticheta de comercializare.
|