Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2018
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Ianuarie 2018
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Un festival al datinilor cum altul nu-i în judet

• la cea de-a VI-a editie a manifestãrii de la Tîrgu Neamt au participat peste 20 de formatii din zonã si din afara judetului • circa 8.000 de oameni s-au adunat în centrul orasului pentru a urmãri evolutia mascatilor • ursi, capre, arnãuti si alte personaje au urcat pe scena amenajatã în piata Adormirea Maicii Domnului •

Tîrgu Neamt a fost cea mai vizitatã localitate a judetului în a doua zi a anului 2018, aici desfãsurîndu-se a sasea editie a Festivalului obiceiurilor si traditiilor de Anul Nou, organizatã de primãrie si consiliul local prin intermediul Casei Culturii Ion Creangã si cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean. Profitînd de vremea prielnicã, mii de oameni din oras si din alte localitãti, turisti care petrecuserã sãrbãtorile la pensiunile din zonã s-au adunat pentru a urmãri traditionala paradã a mascatilor. ÃŽn jurul orei 11, pe scena amenajatã pe trotuarul de lîngã piata Adormirea Maicii Domnului s-a dat startul festivalului la care s-au înscris circa 20 de formatii din oras si din alte localitãti, inclusiv din judete învecinate. Spectatorii care nu au mai încãput pe carosabilul din fata scenei au avut prilejul sã urmãreascã prestatiile ad-hoc ale formatiilor ce defilau într-un continuu du-te-vino pe drumul din zona centralã. Pe scenã, spectacolul a durat cîteva ore, prezentãrile fiind fãcute de Constantin Gavrilutã, de la Casa Culturii Ion Creangã si de Cristina Petreanu, de la Primãria Tîrgu Neamt. „Desi nu este inscriptionatã cu nici un fel de cruce în Calendarul crestin ortodox, data de 2 ianuarie reprezintã pentru tîrgnemteni si nu numai, o mare sãrbãtoare de suflet, încãrcatã de istorie si traditionalism, sãrbãtoare asteptatã cu mult interes de toti, de la mic la mare, de la tînãr la bãtrîn, deoarece aici, în Piata Adormirea Maicii Domnului din Tîrgu Neamt, are loc Festivalul Obiceiurilor si Traditiilor de Anul Nou. Obiceiurile, traditiile care au loc de decenii, unele, de secole, cu ocazia Sãrbãtorilor de iarnã, sînt cele mai bogate si mai vesele dintre manifestãrile folclorice din România. De la sãrbãtoarea Crãciunului la Anul Nou, obiceiurile impresioneazã prin costumatiile originale, muzicã traditionalã, mesaj tematic si recuzitã. Cîntecele de colind, uratul cu plugusorul, jocurile cu mãsti, dansul cãiutilor si teatrul haiducesc sînt obiceiuri de un farmec si originalitate deosebitã care îmbogãsesc repertoriul national“, au mentionat cei doi prezentatori. Prestatia concurentilor a fost urmãritã de membrii juriului de specialitate, din rîndurile cãruia au fãcut parte Octavian Tãrãntus-Bãrbulet, consilier al presedintelui CJ Neamt, Carmen Elena Nastasã, director al Centrului pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare Piatra Neamt, Rocsana Josanu, directorul Directiei pentru Culturã Neamt, Geanina Fedeles, administrator public al orasului Tîrgu Neamt, Ioan Gugiu, directorul Casei Culturii Ion Creangã, Cristina Petreanu, inspector în cadrul Primãriei Tîrgu Neamt si Constantin Gavrilutã, referent artistic la Casa Culturii.

„Pe an ce trece se vede tot mai clar cã traditia la Tîrgu Neamt este respectatã“

Printre oaspeti s-au numãrat parlamentari, alesi locali si judeteni, precum si primarii Vasile Mãrculet, de la Timisesti, Ion Tãnãselea, de la Urecheni si Dumitru Bãlãjel, de la Rãucesti, veniti sã-si sustinã formatiile comunelor. De altfel, Dumitru Bãlãjel, costumat adecvat, a fost un membru activ al formatiei Cerbii din Oglinzi. Presedinte de onoare al juriului a fost, ca la fiecare editie, primarul Daniel Harpa. Acesta a remarcat numãrul mare de spectatori reuniti în centrul orasului, precizînd cã au fost cam 8.000 de persoane, conform estimãrilor fãcute de fortele de ordine. „Sîntem la a sasea editie si pe an ce trece se vede tot mai clar cã traditia la Tîrgu Neamt este respectatã. Mã bucur cã am vãzut un numãr impresionant de spectatori, turisti si locuitori ai orasului Tîrgu Neamt. Din datele aflate de la jandarmi, sînt peste 8.000 de oameni. Asta înseamnã cã evenimentul de la Tîrgu Neamt este unul de succes si mã bucur cã am reusit si în acest an, cu fonduri consistente, sã organizãm acest festival“, ne-a spus primarul Harpa. Aprecieri au venit si din partea directorului Centrului pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare Piatra Neamt, Carmen Elena Nastasã: „E unul dintre cele mai frumoase festivaluri din judetul Neamt. S-au obisnuit, acum, primarii sã facã festival de datini si obiceiuri cam în toate comunele si asta ne bucurã pe noi, cei de la Centrul pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare, dar cel de la Tîrgu Neamt este unul dintre cele mai vechi si cel mai cunoscut. O multime de formatii s-au autoinvitat, nu participã doar cele invitate de organizatori. Unii participanti sînt mai traditionali, altii trebuie îndrumati, dar e foarte important cã tinerii îsi doresc sã ducã traditia mai departe si cã ea nu se pierde“. Formatiile de pe scenã au fost urmãrite de o mare de oameni care a umplut pînã la refuz piata Adormirea Maicii Domnului.

Trofeul a ajuns la Ansamblul Poienita din Vorona

La final, jurul a decis ca trofeul festivalului, care a inclus si un plic cu 2.500 lei, sã fie acordat Ansamblului Poienita din Vorona, judetul Botosani. Premiul I a ajuns la Alaiul de la Timisesti, premiul II a revenit Ansamblului Codrii Neamtului, de la Piatra Neamt, iar premiul III a fost adjudecat de Sumanarii de la Trifesti. Ocupantii primelor trei locuri au cîstigat totodatã si recompense financiare de 2.000 lei, 1.500 lei, respectiv 1.000 lei, din partea organizatorilor. Premiile si diplomele au fost înmînate de primarul Daniel Harpa, senatorul Emilia Arcan si Ion Asaftei, vicepresedinte CJ Neamt. Printre cei mai vîrstnici concurenti s-au numãrat membrii Plugului de la Humulesti, majoritatea gospodari aflati în jurul vîrstei de pensie. Grupul activeazã de aproape 15 ani, avînd cam tot atîtia membri, cu dobã, bici, fluier, bucium, toate instrumentele necesare ca sã iasã o urãturã frumoasã, care este spusã lîngã cei doi boi maiestuosi, înhãmati la plugul decorat cu brad si betealã. Cei mai tineri urãtori au fost membrii Ansamblului de copii Poienita, cei care au si cîstigat trofeul festivalului. Sergiu Dascãlu, instructorul grupului si director al Cãminului Cultural de la Vorona spunea, într-o declaratie acordatã la editia precedentã, cã publicul numeros „cere“ ca festivalul sã fie de o amploare mai mare: „Am fost prezenti la majoritatea editiilor festivalului si încã de la început am vãzut cã sînt foarte multi spectatori. Cred cã este unul dintre cele mai mari festivaluri, ca public, nu neapãrat ca formatii participante. Ar trebui sã capete o si mai mare amploare, avînd în vedere publicul spectator. Festivalul ar putea fi unul national. Organizatorii pot sã invite din Maramures, din Ardeal, din alte pãrti ale tãrii. Oricum aici este vatra traditiilor, la noi, în Moldova, cu Neamt, Suceava, Botosani, Bacãu“. Ca si în anii trecuti, prin oras au defilat si alti mascati, costumati mai mult de carnaval, dar pãreau sã lipseascã cei care în anii precedenti socaserã publicul cu aparitii la limita decentei. Se pãrea totusi cã publicul a început sã punã mai mult pret pe traditie si autentic, pentru cã doar grupurile serioase reuseau sã adune oamenii în jurul lor. Printre spectatorii aflati în fata scenei din Piata Adormirea Maicii Domnului s-a aflat si actorul Mihai Muntenitã, de la Teatrul National Bucuresti, renumit mai ales pentru rolurile jucate în show-ul de televiziune „ÃŽn puii mei“. Multe persoane l-au recunoscut si au profitat de prilej pentru a se fotografia alãturi de artist.

Articol afisat de 3836 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective