Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Veteranii hidroenergeticieni, o nouã întîlnire de suflet la Piatra

• dupã o revedere care a avut loc în august 2017, cînd s-a serbat jumãtate de veac de la finalizarea amenajãrii hidroenergetice a rîului Bistrita pe sectorul Bicaz-Bacãu, „tinerii“ de atunci au decis cã trebuie sã mai stea la taifas • întrunirea are loc astãzi •

Veteranii care au lucrat la Hidroelectrica, Sucursala Hidrocentrale Bistrita Piatra Neamt s-au vãzut provocati sã repete întîlnirea pentru a serba 50 de ani de la finalizarea amenajãrii hidroenergetice a rîului Bistrita pe sectorul Bicaz-Bacãu. Asta dupã ce mai multi pensionari au aflat din presã despre eveniment si au dorit sã fie si ei prezenti. Astfel cã azi, 30 noiembrie, la reluarea evenimentului s-au anuntat deja circa 120 de participanti. La sfîrsitul lunii august, mai precis pe 31, inginerul Emil Neagoie, fost director al Sucursalei Hidrocentrale Bistrita Piatra Neamt, inginer Prisecaru Gelu, fost director tehnic si maistrul PRAM Chitor Gheorghe, au provocat o întîlnire informalã a veteranilor perioadei în care s-a conturat salba de hidrocentrale de pe rîul Bistrita, pentru a depãna amintiri, dar si pentru a cunoaste pe cei care sunt implicati astãzi în destinele unitãtii pe care au slujit-o atîtia ani. Pentru acea generatie, ideile de „valori nationale, mîndrie nationalã, patriotism“ erau linii de fortã ale vietii lor. Dintre cei care s-au întîlnit atunci amintim pe ing. Dumitrascu Mihai, fost director la uzina Stejaru, ing. Ardeleanu Vasile, fost director de investitii, maistii Apostol Nicoale, Cehan Ioan, Coscaru Constantin, Ungureanu Mihai, electricianul Pricop Ioan, conducãtorul auto Borsuc Gavril. Alãturi de ei si de organizatori, au rãspuns prezent circa patruzeci de veterani. Surpriza organizatorilor a fost cã aceastã întîlnire a provocat o reactie în lant, multi dintre fostii angajati ai Sucursalei Hidrocentrale Bistrita Piatra Neamt exprimîndu-si regretul de a nu fi aflat de aceastã întîlnire. Cei mai multi dintre ei au mãrturisit organizatorilor cã au aflat de întîlnire citind ziarul Monitorul. Fiindcã aceastã repetare a reuniunii veteranilor hidroenergeticieni cade în preajma Zilei Nationale, Emil Neagoie si-a îndemnat colegii sã vinã în port national si le-a pregãtit cocarde tricolore pentru pus în piept. ÃŽn perspectivã, aceste întîlniri vor avea loc anual, la o datã fixã, care va fi stabilitã la întîlnirea de astãzi.

Implicare, pasiune, viatã...

Vestea organizãrii acestei întîlniri a ajuns pînã la conducerea nationalã de la Bucuresti, care a transmis la Piatra Neamt urmãtoarele: „Mesajul Presedintelui Directoratului Hidroelectrica pentru fostii salariati ai I.E. Bistrita cu ocazia reuniunii organizatã la initiativa d- lui Emil Neagoie, în data de 30.11.2017. Dragi colegi, este o onoare atît pentru mine, cît si pentru ceilalti membri ai directoratului Hidroelectrica, ca astãzi sã vã putem transmite mesajul nostru cãlduros de salut si recunostintã. Ne bucurãm sã vã stim reuniti, adusi împreunã de o camaraderie clãditã pe o pasiune comunã - energia. Dumneavoastrã sunteti cei care ati scris pentru Hidroelectrica povesti fascinante despre apã si electricitate, despre implicare, despre pasiune, despre viatã în general. Este o istorie a succesului pe care ati trasat-o cu hotãrîre si pe care ne dorim sã o continuãm. Ca si dumneavoastrã, vrem ca - peste ani - sã putem privi cu mîndrie si multumire la realizãri. Vã asigur cã efortul dumneavoastrã a fost si este apreciat. Stim cã aveti multe de spus despre cum ati muncit, cum ati construit, cum v-ati bucurat de reusite sau cum v-ati întristat de înfrîngeri. Ati trãit alãturi de Hidroelectrica momentele de înflorire ale companiei, ati vãzut si perioadele de declin, v-ati bucurat de succese. A fost o curgere sinuoasã, asemeni unui rîu învolburat de munte. Astãzi, iatã, apele încep sã se calmeze, iar compania revine în locul pe care îl meritã: în fruntea celor mai puternice si valoaroase din sistemul energetic. Sunt mîndru sã vã spun cã putem iarãsi sã ne gîndim la consolidare, sã facem investitii si sã avem planuri pentru viitor. Ceea ce este Hidroelectrica acum, vi se datoreazã. Vã multumim pentru tot ceea ce ati fãcut si vã asigur cã experienta dumneavoastrã este apreciatã, la fel si sfaturile pe care ni le puteti da! Vã multumim pentru cã ne sunteti alãturi! Bogdan Badea, Presedinte Directorat Hidroelectrica“.

File de istorie

ÃŽn 1951 au început lucrãrile la Hidrocentrala Stejaru, punerea în functiune avînd loc între 1960 si 1962, deoarece hidrocentrala are în componentã sase hidroagregate, care au intrat în exploatare în intervalul de timp amintit. Ampla lucrare desfãsuratã pe cursul Bistritei a fost unul din rezultatele efortului de a depãsi statutul de natiune eminamente agrarã si de a demonstra cã în România se pot realiza centrale hidroelectrice de mare putere. ÃŽntre 1960 si 1967 au fost finalizate lucrãrile si puse în functiune celelalte hidrocentrale de pe rîul Bistrita, în numãr de douãsprezece, începînd cu CHE Pîngãrati si terminînd cu CHE Bacãu, ultima fiind situatã înaintea confluentei Bistritei cu Siretul. Puterea instalatã pe acest sector de rîu era de 454 MW, din care Hidrocentrala Stejaru acoperea 210 MW. Productia de energie pe sectorul Bicaz - Bacãu a fost de 1.184,50 GWh/an, din care Hidrocentrala Stejaru furniza 434.50 GWh/an. Au mai fost montate 34 de hidroagregate, din care sase la Hidrocentrala Stejaru. O datã istoricã a fost 1 iulie 1960, atunci cînd apele Bistritei au fost zãgãzuite pentru a forma acumularea care este si acum cea mai mare de pe rîurile interioare ale tãrii - barajul de la Bicaz. Care „operã“, unicat în România, a pus bazele întregului sistem hidroenergetic românesc.

Articol afisat de 1737 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective