Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Noiembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Au votat cum i-a dus capul! Îs buni de platã

Consilierii pietreni care au votat împotrivã sau s-au abtinut în cazul proiectului ce prevedea transformarea unui apartament în cafenea si pizzerie, caz prezentat ieri în Monitorul de Neamt si Roman, sînt buni de platã cu 10.000 de lei, daune morale. Reprezentantii primãriei vor face notificare cãtre cei 17 consilieri care vor avea 30 de zile pentru a depune banii la casierie, aproape 600 de lei de cãciulã. Dacã nu o vor face, riscã sã fie actionati în instantã pentru recuperarea banilor. Cei 17 consilieri sînt: Ion Cazacu, Gheorghe Deaconu, Viorel Ilisei, Victor Marghidan, Cãtãlin Misãilã, Neculai Timaru, Luminita Vîrlan ( au votat împotrivã) si Monica Anton, Dragos Chitic, Gheorghe Dumitreasa, Ecaterina Iliesi, Vasile Ouatu, Vasile Popescu, Constantin Teodorescu, Ghiocel Tonco, Trapiel Iulius si Viorel Strungariu (s-au abtinut la vot). Pentru a nu fi acuzati de vreun partizanat, i-am prezentat pe consilieri în ordinea în care apar în procesul-verbal al sedintei din mai 2016. De asemenea, desi unii folosesc în mod abuziv abtinerea de la vot (consideratã vot împotrivã), în astfel de cazuri sînt la fel de buni de platã. Mai important este ceea ce a retinut instanta în acest caz unic cel putin în ceea ce priveste istoria administratiei locale pietrene - un cetãtean cãruia i-a fost refuzatã fãrã explicatii transformarea unui apartament în spatiu comercial, s-a adresat judecãtorilor si a cîstigat definitiv, instanta constatînd cã „actul administrativ lipsit de o motivare (justificare) este considerat a fi emis cu abuz (exces) de autoritate (putere). ÃŽn ipoteza în care respectivul act este adoptat în forma initialã (propusã), motivarea este cuprinsã automat în materialele ce stau la baza adoptãrii, dar în situatia în care votul exercitat este în sensul respingerii proiectului, acest vot trebuie justificat (motivat), în caz contrar fiind susceptibil de abuz de autoritate“. Exact ceea ce spuneam si noi în repetate rînduri asistînd la numeroase situatii în care proiecte erau respinse fãrã nici o motivatie, victime fiind cetãteni simpli ai urbei cu interesele, dar si cu drepturile lor.

Alte excese de putere?

De-a lungul timpului, Monitorul a prezentat numeroase cazuri în care initiative ale cetãtenilor erau respinse în Consiliul Local fãrã explicatie sau motivatie. Decizia definitivã a Curtii de Apel Bacãu în cazul mentionat poate constitui un capãt de drum si ar trebui sã le dea de gîndit alesilor care se abtin si voteazã împotrivã pentru cã asa vor ei, sau li s-a comandat de la partid. Vã prezentãm în continuare doar cîteva exemple din cea mai recentã sedintã de CL - cea din 26 octombrie 2017. Atunci a picat din nou un proiect de hotãrîre prin care un pietrean vrea sã facã un schimb de terenuri cu primãria, pentru aceeasi suprafatã, oferind municipalitãtii un teren de care aceasta are nevoie pentru a facilita accesul într-o parcare publicã. Proiectul privind aprobarea rapoartelor de evaluare în vederea efectuãrii schimbului a picat în repetate rînduri, fãrã vreo explicatie. ÃŽn aceeasi sedintã s-a votat împotriva unui proiect ce prevedea completarea unei hotãrîri din 2008, prin care primãria sã devinã coproprietar cu 43% din parcarea subteranã. Tot fãrã nici o explicatie, si producînd un prejudiciu evident pentru municipalitate. Tot pe 26 octombrie a trecut cu chiu cu vai un proiect ce îi permite unui cetãtean sã cumpere o suprafatã de teren pe care o avea concesionatã si îsi extinsese legal sediul. Omul a fost prezent la sedintã, a arãtat cã un vecin a beneficiat de o hotãrîre similarã si, minune, dupã respingeri succesive în trecut, proiectul a fost adoptat. Dar lista cu persoane interesate sã cumpere terenuri de la municipalitate este una extrem de lungã. Proiectele de hotãrîre în acest sens revin de la o sedintã la alta, iar scenariul este acelasi. De obicei, liberalii propun amendamente în sensul majorãrii preturilor de cumpãrare, iar cei de la PSD si ALDE se opun pe toatã linia. Fãrã explicatii sau motivatii. Poate n-ar strica sã actioneze în instantã toti cei care, iatã, ar putea fi victimele unui abuz de putere. Pe final, mai dãm doar un singur exemplu: în mod repetat, consilierii PSD si ALDE au refuzat sã înregistreze în patrimoniul municipiului mai multe investitii vechi, fãrã a produce vreo explicatie. Iar aici lucrurile sînt cu atît mai flagrante cu cît Curtea de Conturi a precizat cã existã obligatia legalã ca acest lucru sã se întîmple. ÃŽnsã, probabil ghidati de conducerea partidului, alesiii social-democrati au refuzat. Dupã sentinta Curtii de Apel Bacãu, sperãm ca multe dintre aceste atitudini de „Gicã contra“, determinate de interese personale, de grup, sau de partid, sã disparã. Si consilierii sã înteleagã cã ei sînt în slujba cetãteanului, nu de capul lor, sau exclusiv la ordinul sefului de partid. Si cã mai existã si o lege deasupra tuturor.

Articol afisat de 1510 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective