Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2017
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Din bãncile Hogasului, în fotoliile  parlamentarilor de la Strasbourg

Din bãncile Hogasului, în fotoliile parlamentarilor de la Strasbourg

• doi profesori coordonatori si elevii clasei a XI-a E vor prezenta în Parlamentul European un proiect în cadrul programului Euroscola • ei au regizat o piesã de teatru, tema fiind „Criza refugiatilor“ într-o Europã a valorilor • „Proiectul în sine a fost o provocare pentru cei implicati“, a declarat directorul Florin Irimia • colegiul este singura unitate de învãtãmînt din Neamt selectatã pentru a participa la evenimentul de pe 17 noiembrie •

Cadre didactice si 28 de elevi de la clasa a XI-a E, profil Filologie - Bilingv englezã intensiv, de la Colegiul National Calistrat Hogas Piatra Neamt, trãiesc în aceste zile o experientã unicã (cel putin în privinta liceenilor), ei fiind angrenati într-un proiect european. Marti dimineatã, înainte de ivirea zorilor, s-a plecat cu autocarul din urbea de sub Pietricica, pe un itinerariu ce cuprinde traversarea Ungariei, Austriei si Germaniei, destinatia finalã fiind orasul francez Strasbourg, la Parlamentul European, pentru a participa vineri, 17 noiembrie, la programul Euroscola. Acesta a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeanã si pentru a promova participarea lor la constructia Uniunii Europene. Invitatia primitã de Colegiul National „Calistrat Hogas“, institutie de învãtãmînt centenarã si care are în „CV“ titulatura de Scoalã europeanã, este rezultatul participãrii la cea de-a IX-a editie a competitiei Euroscola cu proiectul „FACT - REFLECT - ACT“, implementat de elevi, în perioada mai - octombrie 2016. Colegiul este singura institutie de învãtãmînt din judet selectatã pentru a participa la acest eveniment. „Proiectul în sine a fost o provocare pentru cei implicati. Elevii au aflat ce înseamnã colaborarea realã, aceea care duce o idee de la stadiul de simplu proiect la un produs concret care, în acest caz, a fost reprezentat de o piesã de teatru pe tema «Crizei refugiatilor»“ într-o Europã a valorilor. S-a început cu documentarea pe problematica migratiei, cu dezvoltarea unui site-resursã pentru analiza si aprofundarea informatiei. S-a continuat cu participarea la discutii directe cu specialisti pe probleme de teorie politicã si integrare europeanã, cu distribuirea sarcinilor de lucru, cu elaborarea si optimizarea treptatã a scenariului, cu organizarea repetitiilor si s-a finalizat cu reprezentatii publice. Munca în echipã a presupus si elaborarea, atît în limba românã, cît si în englezã, a raportului final de proiect“, a declarat profesorul Florin Irimia, directorul Colegiului National Calistrat Hogas. Despre proiectul „calistratilor“ trebuie spus cã el a fost lansat în luna mai a anului trecut, iar în noiembrie a venit si vestea cea mare. Biroul de Informare al Parlamentului European în România si Ministerul Educatiei anunta încheierea evaluãrii proiectelor prezentate în cadrul celei de-a IX-a editii a concursului national Euroscola 2016. Adicã pozitia echipajului de la Calistrat Hogas în clasamentul national certifica participarea echipei care a implementat proiectul „FACT-REFLECT-ACT“, la unul dintre evenimentele Ziua Euroscola, gãzduite de Parlamentul European de la Strasbourg.

Evolutia liceenilor pietreni în PE poate fi urmãritã în direct

În cadrul Zilei Euroscola de pe 17 noiembrie, elevii participanti devin efectiv membri ai Parlamentului European. În aceastã calitate, ei discutã în comisii si formuleazã propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adreseazã întrebãri, fac comentarii si adoptã sau resping propuneri legislative într-o altã limbã decît cea maternã. Împãrtiti în grupuri multilingve, elevii simuleazã procesul decizional, elaboreazã solutii pentru probleme specifice tinerilor, întîlnesc personalitãti reprezentative ale Parlamentului European si au ocazia sã le transmitã acestora mesajul lor. Euroscola reuneste periodic elevi de liceu din cele 24 de state membre ale UE. Astfel, peste 500 de elevi din toatã Uniunea iau timp de o zi locul parlamentarilor, în fotoliile forului decizional european. Selectia echipajelor din tara noastrã participante la eveniment a fost realizatã de cãtre Reprezentanta Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, în cadrul competitiei anuale amintitã mai sus. Pentru a participa la dezbaterile din cadrul Parlamentului European si la competitia în echipe multinationale Eurogame, elevii de la specializarea Filologie - Bilingv englezã s-au documentat privind politicile europene în domenii precum Mediul si energia din surse regenerabile, Securitatea si drepturile omului, Asistenta pentru dezvoltare, Viitorul Europei, Migratia si integrarea si Locurile de muncã pentru tineri. Activitãtile din Parlamentul European de la Strasbourg vor putea fi urmãrite în timp real, pe toatã durata zilei de vineri, 17 noiembrie, pe pagina de Facebook a manifestãrii Euroscola - (https://www.facebook.com/euroscola) sau folosind linkul http://www.europarl.europa.eu/ep-live/fr/other-events/schedule.
Participarea elevilor „digital natives“, însotiti la Strasbourg de profesorii coordonatori Petruta Lostun si Brîndusa Andrei, director adjunct, la acest proiect, a cãrui limbã de comunicare este engleza, reprezintã o oportunitate de învãtare, de dezvoltare personalã si profesionalã, aflatã în complementaritate cu cele oferite de educatia formalã din cadrul sistemului de învãtãmînt. Altfel spus, un proiect care permite acumularea de experiente multiple (de cercetare si documentare, literare, artistice, sociale, de comunicare si de promovare) si oferã participantilor o nouã oportunitate - aceea ca, pe parcursul zilei de 17 noiembrie, la Strasbourg, sã afle - în mod direct - cum functioneazã Parlamentul European, sã îsi aproprieze valorile europene, sã cunoascã tineri din toate celelalte tãri europene, sã exerseze dialogul intercultural, sã împãrtãseascã împreunã cu acestia impresii, opinii, aspiratii si sã se întoarcã cu noi idei de proiecte inovatoare.

Scoalã europeanã afiliatã Aliantei Nationale a Colegiilor Centenare

Spuneam mai sus cã liceul pietrean, unul dintre cele mai titrate din judet, a primit titulatura de Scoalã europeanã. Nu este vreo distictie care se acordã la gale organizate cu diverse prilejuri mai mult sau mai putin oficiale, ci survine implicãrii active în tot ceea ce înseamnã un act educational de calitate, adaptat vremurilor actuale. Ea se decerneazã în urma unei selectii extrem de riguroase doar unitãtilor de învãtãmînt preuniversitar care au fost si sînt implicate în programe europene din domeniul educatiei si formãrii profesionale. Adicã dupã evaluarea coerentei activitãtilor derulate în cadrul proiectelor sau programelor comunitare, a integrãrii activitãtilor derulate în cadrul proiectelor sau programelor comunitare în programul curent al unitãtii, a performantelor scolare, a strategiei si modalitãtilor de implementare si evaluare a proiectelor, a dezvoltãrii dimensiunii europene a educatiei prin activitãtile de cooperare europeanã si nu în ultimul rînd a calitãtii si coerentei managementului institutiei de învãtãmînt. Liceul pietrean face parte si din Alianta Nationalã a Colegiilor Centenare. De ce, este simplu de rãspuns dacã avem în vedere cã dãinuie în peisajul educatiei nemtene si din România de prin 1885, o altã datã de reper fiind 1910.

Articol afisat de 1303 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective