Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori


  Stiri azi     Arhiva     Căutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2017
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Monitorul Bacău
 Monitorul Suceava
 Monitorul Vaslui
 C.C.I. Neamt
 EURISC
 Roman24 - TV Online
Optiuni Pagină Optiuni pagină
Adaugă in Favorites Adaugă in Favorites
Setează Pagină de start Setează Pagină de start
Tipăreste pagina Tipăreste pagina
Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Noiembrie 2017
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„DNA să vină să vă ia!“ - studiu de caz pentru facultătile de drept

Fac parte din majoritatea cetătenilor, care coplesiti de coruptia endemică din România, consideră că astăzi lupta anticoruptie trebuie să fie o prioritate a statului de drept, cu care să stăvilească fenomenul. Ca atâtia multi români, m-am săturat să tot constat că functia publică a devenit mijloc de parvenire, de obtinere a unor avantaje ilicite, în care instrumentele utilizate sunt nepotismul, mita, relatia, trocul serviciu contra serviciu, negarea meritocratiei. După 1989, principalul obiectiv al societătii românesti a fost reinstalarea capitalismului anului 1938, luat ca etalon de sărăcie cu lustru. Strategia aplicată s-a născut sub semnul pervertirii relatiilor socialiste în relatii capitaliste. Înlocuirea coruptiei socialiste cu coruptia capitalistă, care este mai greu de controlat, a fost considerată un Eldorado al momentului. În 1991, Adrian Severin, decreta doct în Parlament, în fata grupului megamajoritar al FSN „Coruptia este lubrefiantul democratiei!“. În anul 2004 s-a oficializat în România „lupta contra coruptiei“, prin înfiintarea PNA, transformat ulterior în DNA. Ne-am pus speranta în armata de procurori tineri, cu care credeam că vom birui coruptia reală. Entuziasmul cu care am întâmpinat aparitia DNA mi-a fost repede temperat, când am înteles că în paralel cu unele cazuri reale de coruptie descoperite, s-au înregistrat si unele abuzuri ale unor judecători si, mai ales, a unor procurori. Am înteles că „lupta anticoruptie“ a fost pretextul interventiei nedemocratice a DNA-ului în viata politică. Dovadă stau si protocoalele secrete încheiate între DNA si serviciile secrete. Constat cu consternare că după 2004 coruptia în România s-a generalizat, fiind declarată în CSAT ca un atentat la siguranta natională. Coruptia s-a generalizat. Sunt dezvăluite fapte incredibile, în care multi dintre cei care conduc lupta anticoruptie se dovedesc a fi mai corupti decât cei care sunt subiect de drept penal. Lupta împotriva coruptiei nu presupune, nici în litera si nici în spiritul legii, ca procurorii si judecătorii să se implice în jocuri vădit politice, atât în perioada deschiderii si realizării dosarelor penale, cât si a pronuntării asupra acestora.

„Penalii“ - o nouă categorie de politicieni

Magistratul trebuie să se ferească ca de „ucigă-l toaca“, de a se lăsa implicat în astfel de jocuri. În afara legii, nimeni nu-i dictează magistratului. Nici serviciile, nici presedintele, nici primul ministru, dar nici strada. Multiplele seriale transmise cu justitia la televizor, asezonate cu cătusele la mâini ne demonstrează că unii magistrati si mai ales DNA - ul, se află sub ascultare. Sub auspiciile nobilei lupte anticoruptie a apărut o nouă categorie de oameni politici, asa zisii „penali“. Desi termenul este un barbarism, mii de oameni ies în stradă, solicitând furibund scoaterea acestora din viata politică si băgarea lor prin puscării. În numele democratiei, se demonstrează în stradă, călcând în picioare orice normă cu trimitere la „prezumtia de nevinovătie“. De dragul rimei se scandează în stradă, până la răgusire „DNA să vină să vă ia!“, când până si ultimul hot de găini stie că singurul care te poate priva de libertate si de drepturi este JUDECĂTORUL si nu PROCURORUL. Mitingistii, de ocazie sau de profesie, nu acceptă să includă judecătorii în terapia anticoruptie, pentru că procurorul sef Laura Codruta Kovesi nu este încă judecător. Când o ajunge, o să se găsească atunci altă rimă la slogan. Miscarea de stradă ne transmite mesajul clar, că singurii care au dreptate în tot ceea ce fac, sunt procurorii DNA. Strada decretează „Sprijinim DNA!“. Asadar, nu vă puneti cu procurorii lui Kovesi, pe care aceasta îi apostrofează că „prea stau cu curul pe dosare“. Cine s-a pus cu procurorii, a pătit-o. Până si judecătorii care nu au fost receptivi la sugestiile unor procurori au fost arestati, după acelasi slogan mobilizator „DNA să vină să vă ia!“. Nici măcar judecătorii Curtii Constitutionale nu au fost ocoliti, desi s-a dovedit ulterior făcătura. Procurorii, din „avocati ai statului“ au devenit magistrati dintr-o aberatie constitutională. Strada vrea ca asa să rămână, să nu se atingă nimeni de procurori. Nici măcar constitutional. Dacă în numirile uninominale într-o functie publică este ocolită deseori „meritocratia“, nici în unele numiri la vârf din justitie nu s-a procedat altfel. În astfel de cazuri, au contat mai mult serviciile făcute sistemului de către persoana numită, pentru care functia la vârf este doar o recompensă.

Manifestăm pentru DNA, ori pentru principii?

Ca si multi alti concetăteni, am simtit de atâtea ori nevoia să-mi exprim nemultumirile public, inclusiv cele privind coruptia. Am fost tentat deseori să particip la protestele stradale, alături de cei mai multi nemultumiti. Dar de fiecare dată mi-am reprimat acest drept, nu din cauza lipsei a nu stiu căror autorizatii, ci având în vedere unele teme false, în numele cărora organizatorul „facebook“ mobilizează mitinguri, mult mai eficient decât toate partidele la un loc. Teme false, distorsionate prin manipulări sofisticate si subversive, care deturnau aceste miscări stradale, disimulându-le sub aparentă democratică. Atât de sofisticate sunt unele manipulări, încât nici mitingistii de bună credintă, „cu „staif“, nu sunt capabili să le sesizeze, ripostând ferm în caz că sunt atentionati. Pentru unele teme as fi ietit în stradă, dar cum s-o fac când acestea îmi sunt confiscate sub presiunea altor teme, inabil mascate sau construite pe sofisme. Ca si acum cîteva luni în urmă, când niste încremeniti în proiect, manifestau vehement împotriva Ordonantei 13, abrogată din martie si care acum este pe fond regretată. Mobilizati de miscările de sprijin stradale, procurorii DNA doresc să stârpească coruptia în România, brevetând un nou tip de justitie. O justitie tiranică, de care trebuie mai mult să ne temem decât să o respectăm.

Articol afisat de 621 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Nu sunteti autentificat pe site!
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totală sau partială a materialelor este permisă numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective